22 oktober 2023

Chansfattigt, käbbligt och mållöst höstderby

Annons
Annons

Nahir Besara spelade 1-1 med sig själv när det gällde straffsituationer. Vid en av Djurgårdens första av flertalet hörnor träffade han bollen med handen i luftrummet – men mitt i en lång andra halvlek fick kaptenen också en ryggtryckare i boxen av Rasmus Schüller. Vidare fick Oliver Dovin göra en vass parad mot Lukas Bergvall, medan Mads Fenger höll på att rumpa bollen i nät då han pressade DIF-målvakten. Fler heta lägen fick de 24 564 inte se, i ett höstderby som innehöll desto mer käbbel.

Bildbyrån

Hammarby hade flertalet pjäser till förfogande som visserligen var redo för spel, men inte för 90 plus tillägg. Spelare som Viktor Djukanović, Loret Sadiku och Simon Strand kom således in under andra halvlek medan Abdelrahman Boudah gjorde sin första start på länge ihop med Alper Demirol och Markus Karlsson. På den grönvita kortsidan ramade ett trestegstifo med matchtröjor genom seklen in inmarschen, i sexgradigt men regnfritt senhöstväder.

Första halvlek blev tuff. Inte främst sett till satsningar som Marc Llinares mot Piotr Johansson efter två minuter, där spanjoren fick konferera med domaren. Utan såtillvida att Djurgården fick bett i sin press och en dubbelhörna strax därefter, något som satte tonen för de inledande 45 – och gav en straffsituation då Nahir Besara träffade bollen med handen. I åttonde minuten gav ett samarbete mellan Lukas Bergvall och Oskar Fallenius till höger inspel, ämnat för Haris Radetinac, där Nathaniel Adjei var positionssäker och kunde hålla undan veteranyttern framför Oliver Dovin.

Överlag var det en smått furiös inledning från ett i vanlig ordning derbysårat Djurgårdens sida, som dock kom av sig någotsånär kring halvlekens mitt. Men just då det kändes som att Bajen jämnat ut tillställningen, så fick DIF fart på chansproduktionen. Med tolv minuter till vilan direktavslutade Bergvall i centralt jätteläge på ett vänsterinspel och Dovin fick plocka fram en vass parad med näven, innan Llinares skickade iväg returbollen. Och strax därefter nickade Bergvall tätt utanför på en av sju blårandiga hörnor. HIF hade ett vasst omställningsläge där Besara fann Boudah, som tunnlade försvararen med sin passning som ändå inte nådde Karlsson.

Bildbyrån

Med 0-0 i paus fanns en möjlighet att skruva på saker och mycket riktigt var andra halvlek betydligt jämnare spelmässigt. Den blev jämnare spelmässigt, men också ryckig med flera längre avbrott; det första tidigt efter avspark då rök innebar fyra minuters väntan på bättre sikt. Knappa kvarten in, ineffektivt sett, så fick Hammarby fram sin första hörna då Karlssons inspel täcktes. I efterdyningarna dök den, rent krasst, farligaste grönvita chansen upp – Mads Fenger hade dröjt sig kvar och pressade Jacob Widell Zetterström efter ett hemåtspel, och fick bollen i ändalykten. Lädret studsade emellertid inte i nät, utan över kortlinjen.

I 63:e kunde Deniz Gül, skytteligatrea i Ettan Norra och målgöraren i träningsmötet med Sirius häromsistens, göra allsvensk debut då han byttes in ihop med Strand. Denna derbyuppgift blev ganska otacksam, men vi fick se en bra första aktion där Deniz släppte bollen till just Simon som även han öppnade positivt – med en lyftning som nådde Boudah. ”Abdo” fick inte igenom skottet, men tog sedan hemjobbet i 70 meter mot omställande Fallenius. Inte långt därefter, så gav Schüller domaren chansen att blåsa straff, med en klumpig aktion i egen box där finländaren gjorde omkull Besara – men även denna gång uteblev signalen.

Med knappa kvarten kvar till 90 i en redan sinkad halvlek, så fick Fallenius en smäll mot huvudet och det fick ta den tid det tog att kolla så att yttern inte var groggy. Och i 87:e gick jacket dessutom upp, något som förstås behövde tas om hand. Strand ställde sig för att tjuvlyssna då den blårandiga bänken passade på att ta ett surr med några av spelarna, vilket ju ledde till viss irritation. Med de tre långa avbrotten, så blev tilläggstiden 13 minuter. In i spel hade Djukanović, Sadiku och Montader Madjed kommit. ”Monte” hade ett par bra aktioner, men Viktor och Loret var närmst att göra skillnad. I andra tilläggsminuten hittade Sadiku till ”Djuka”, som fick ordning på det höga insticket, men inte hann avsluta innan målvakten tog sig emellan. Slutfasen blev sedan Djurgårdens, där flera potentiellt farliga fasta situationer runt Hammarbys straffområde dock inte innebar rejäla farligheter. Sista sparken blev inbytte Noel Milleskogs försök, högt över, med 104.05 på uret – och matchen slutade således mållös.