5 juli 2024

Derbyöverkörning avslutade vårsäsongen

Vårsäsongsavslutningen inleddes med ett otroligt ”Medis”-perrongtifo och då derbyt var över kunde bokslutet skrivas – femte raka trepoängaren, femte raka nollan, en befäst Champions League-tabellposition… och derbybalja i debuten för Suzu Amano. Här är 4-0 mot AIK summerat i foton och minuter.

0’ Till denna derbyretur och sista match innan uppehållet hade 6012 letat sig. Och något har hänt. Inte mycket, men då inget länge hände, så är det ändå en märkbar skillnad. På ”Skyttan” har huvudläktaren i år gjort sig hörd mer än förr och på Tele2 Arena gjorde sig ett gäng svartgula med god röststyrka per capita hörda åtminstone stundtals. Men frågan är ändå hur det kändes att vid inmarschen återigen behöva betrakta ett mästerverk till tifo på motsatt kortsida. Den här gången rullade tunnelbanevagnen in på Medborgarplatsens station, på sin väg söderut, en teaterscen inramad av salongsdraperier. Då den lämnat perrongen hade perrongen tömts – nästan. Ja, ni har säkert sett själva. Och i vanlig ordning var klasskillnaden på planen lika markant. Noterbart i matchtrupperna: det japanska förbundet tycks mer på tårna än det skotska; Suzu Amano fick vid lunch besked om att övergången formellt godkänts medan Bajen-bekanta Anna Oscarsson fick stå vid sidan.

0’ Eva Nyström, som nådde 100 tävlingsmatcher för Hammarby i segern på ”Parken” förra helgen, hyllades förstås med en tröja som var helt hundra – och dessutom i tifot.

7’ Hammarby tog kommandot direkt och hade några tidiga nästanlägen, men första avslutet på mål var faktiskt gästernas – AIK fick en frispark med sig i mittcirkeln och flyttade upp båda mittbackarna, som samarbetade då Sofia Parkner nickade fram kapten Jennie Nordin till ett avslut med huvudet, som Anna Tamminen dock enkelt räddade. Sedan var det inte mycket att orda om och följaktligen ska det heller inte ordas alltför mycket här.

17’ I samma matchminut som 1-0-målet hade ett riktigt vackert anfall kunnat resultera. Emelie Joramo fann Ellen Wangerheim som fördelade till Smilla Vallotto och Vilde Hasund nöp till, en boll som gått in om den inte gått i täcket. Istället var ledningsmålet en slumpens skörd, då Vallotto visserligen fick bra träff, men när hennes skott ur halvmånen styrdes via försvarare vilket ställde Vendela Persbeck helt.

27’ Tvåan var ett konstnummer signerat Hasund. Först fick Smilla Holmberg inte igenom sitt höger inspel hela vägen – då tog Vilde vid och gjorde bort två svartgula, innan hon placerade in bollen i bortre.

38’ Målen skulle trilla in med nästintill perfekt symmetri; jämnt fördelade över en halvtimme. Här kunde inget stoppa Holmbergs inspel, som Julie Blakstad mötte med ett säkert avslut. En oerhört ensidig första halvlek, där ”Gnaget” inte stod upp alls jämfört med säsongens båda tidigare möten och där siffrorna kunde varit större, gick mot sitt slut.

48’ Ofrånkomligen blev de avslutande 45 minuterna en transportsträcka. AIK gjorde ett dubbelbyte inför dessa och kunde bland annat släppa in Adelisa Grabus som ju gjorde sig illa i förra mötet med Hammarby, och hon hade en knepig volley en bit utanför och över efter två minuter. Desto farligare var Bajens omställning senare i samma matchminut, som dock slarvades bort. Och i nästa minut räddade Persbeck ett skott från Joramo med god hjälp av sin högra stolpe.

55’ Första varningen i derbyt drog Annika Svensson på sig, då hon hamnade på efterkälken mot Wangerheim.

61’ Joramo utsågs välförtjänt till bäst i Bajen och kunde alltså mycket väl ha blivit målskytt, då hon hade flertalet bra halvdistansskott. Som detta, då målvakten hann sträcka ut och göra hörna. Och även om HIF slog av på takten mot ett AIK som gjorde en mindre slät figur än i första, så var fyran nära fler gånger än så. Ella Reidy räddade bland annat framför egen mållinje, då inbytta Stina Lennartsson höll på att näta efter fyra minuter på planen.

86’ Istället skulle segersiffrorna fastställas av Amano – som behövde nio minuter i sin debut för att hitta nätmaskorna. Suzu anade att det skulle komma en retur då Wangerheim skjutit från nära håll och var helt enkelt först på den. Ingen dum slutpunkt på en vårsäsong som alltså också avslutas med fem raka vinster, fem raka nollor – och 10-0 samt nio poäng som årsfacit mot AIK.

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån och Henric Wauge

Nyheter

Dam