2 april 2024

Statistisk analys: Hammarby–Kalmar FF – så presterade Bajen

Annons
banner
Annons
banner

Efter varje seriematch i år kommer vi att presentera en statistisk matchrapport i samarbete med Twelve Football. Där kan den som vill fördjupa sig i hur Hammarby har spelat.

– Det mest intressanta med att arbeta med statistisk analys av våra matcher är att över tid se utvecklingen av vår spelstil. En enskild match ska analyseras med försiktighet, men när vi kan se trender och utveckling över tid blir det riktigt intressant, säger Adrian von Heijne, teknisk chef i Hammarby Fotboll.

Varför gör vi detta?

Presentationen av djupare matchstatistik från våra representationslags seriematcher ligger i linje med den transparens som genomsyrar vår sportliga strategi. Föreningens medlemmar ges insikt i hur väl våra lag uppfyller vår spelstil. Den data som presenteras är inte hemlig, utan finns sedan tidigare tillgänglig via olika leverantörer och såväl motståndarlag, journalister och många andra har redan de insikter som vi genom dessa rapporter kan lyfta fram.

Så var hemmapremiären

Först ut är rapporten från herrarnas seriepremiär mot Kalmar FF. Du kan ladda ner den här: Hammarby–Kalmar FF

Längre fram så kommer rapporterna gå att hitta på matchsidan, under respektive match för både herr- och damlaget. 

För ett otränat öga kan det vara en utmaning att läsa av tabellerna. På den sista sidan av rapporten finns därför en ordlista. Den gula stjärnan markerar snittet för de lag som vunnit SM-guld de senaste säsongerna, vilket såklart är ditåt bägge våra representationslag strävar.

"Andra matcher" betyder generellt lagets andra matcher i samma tävling. Eftersom det här var säsongens första allsvenska match visar tabellerna i det här fallet Hammarbys försäsongsmatcher.

Så har vi valt vad vi mäter

Mätpunkterna har valts ut för att utvärdera hur våra lag förhåller sig till den spelstil som vi har valt och hur effektivt vårt spel är i förhållande till att skapa och förhindra målchanser. 

Under våren kommer vi att mer ingående förklara och diskutera hur man läser av de olika tabellerna, och hur Hammarby förhåller sig till de uppsatta målen. Håll utkik!

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Herr