26 februari 2024

Dugligt slagläge efter vändningen mot "Giffarna"

Annons
banner
Annons
banner

Bajen skulle helst vinna med ett par mål, för att ha ett rimligt slagläge inför gruppens slutomgång mot Mjällby kommande måndag. Så blev det också till slut, efter en svängig tillställning där fjolårets Superettan-tia tog en tidig ledning och dessutom missade en straff. Jusef Erabis två mål och Nahir Besaras 2-1-prickskytte såg till att det blev två baljors segermarginal. I minutrapporten ser vi tillbaka på trepoängaren i cupmötet mellan två unga lag.

0' Hammarby som drogs med skavanker i veckan och sjukdom på matchdag fick mönstra en till tre fjärdedelar, jämfört med senast mot VSK, nykomponerad försvarslinje. Shaquille Pinas utgjorde konstanten och klev in centralt, bredvid Markus Karlsson, mer van mittback bortsett från de senaste säsongerna fast med Fredrik Hammar på sin högra sida. Anton Kralj kunde efter fina insatser i träningsmatcher kliva in på sin vänsterkant.

7' Som sig bör och som förväntat tog Hammarby dag i taktpinnen direkt. Nahir Besara hade i tredje minuten ett praktläge att nicka dit Viktor Djukanovićs vänsterinlägg – men istället var det ”Giffarna” som fick tidig utdelning. Gästerna fick på två inlägg från vänstersidan och Västra Frölunda-värvade Yaqub Finey visade att han borde omnämnts i vår inför-koll, då han lobbnickade över Oliver Dovin – och bortaföljet som fått stöd av motsatt kortsida kring avspark tackade med ett måljubel.

12' Repliken kom snabbt. Besara drev fram bollen centralt på offensiv planhalva och då blicken riktades åt höger vinklades passningen istället åt vänster, så att Jusef Erabi kunde löpa och riva sig fri. Anfallaren såg ut att få bollen något långt ifrån sig, men närmast glidtacklade dit sitt avslut förbi Frej-bekante Jonas Olsson i bortaburen. Nu skulle det väl rulla på? Ja och nej. Tränarna konstaterade på presskonferensen att 8-4 hade varit rimligare siffror, men medelpadingarna var också långt ifrån klara med att hota.

31' Exempelvis löpte sig kapten Pontus Engblom fri från halva plan med drygt en kvart spelad, efter en snabb motattack – chippavslutet petades förbi Dovin, men också tätt utanför stolpen. Därefter tog ändå Bajen över eftertryckligt igen. Abdelrahman Boudah som ersatte August Mikkelsen centralt tvingade Olsson att sträcka ut med ett konstnummer till halvvolley, Erabi hade två halvdistansskott som fräste tätt över ribban och klackade just utanför på Montader Madjeds inspel – och Pinas fick på en rungande nick i själva överliggaren. Samtidigt fick GIF en straff med sig precis innan paus, där Oliver Stojanović Fredin försökte vänta ut namnen i HIF-målet, men sköt utanför.

33' Här ser vi visserligen Abdul-Halik Hudu kapa ”Abdo” med gult kort som påföljd, men den förre HIF-mittfältaren visade också kvalitet i de många kontringslägen som GIF bjöds på. Som alldeles i början av andra halvlek, då han slog en djupledsboll som ledde till Engblom-skott tätt utanför. På tal om Boudah, så stod han för en av tre Hammarby-ramträffar just därefter, om än i utsidan av stolpen – och fem minuter in i halvleken sköt han utanför från straffpunktstrakten, sedan Hammar överlappat framgångsrikt till höger. De avslutande 45 handlade mest om jakten på ett grönvitt 2-1-mål, även om omställningarna alltså fortsatt hotade.

68' Och baljan kom, inprickad av Besara. Kaptenen fick tag i en andraboll efter inbytte Simon Strands inkast från vänster och pricksköt dit ledningsmålet högt.

78' Deniz Gül som kommit in i spel ihop med Strand tog sig till flera chanser att utöka ledningen, med bland annat den tredje ramträffen för aftonen, i stolpen från nära håll med kvarten kvar. Simon klackade också fram Viktor till ett praktläge, men montenegrinens skott gick utanför via täck. Men så var det ju kontringarna. Marcus Burman, även han inbytt och med förflutet i Hammarbys akademi, rann igenom minuten efter dubbelchansen – och då fordrades en stark en mot en-parad från Olivers sida.

90+1' Det såg ut att bara bli en uddamålsseger, men då uret tickat in på tilläggstid kunde Erabi slå till på nytt och ge Bajen ett bättre utgångsläge inför en oviss slutomgång i gruppen. Marcus Rafferty som kommit in tillsammans med debuterande Gent Elezaj i 84:e tog sig in centralt från sin högerkant och direktskarvade in bollen till Nahir, till höger i straffområdet. Den fördelades snabbt vidare till Jusef, som bredsidade upp bollen i nättaket.

En bit över 9000 grönvita fanns på plats vid denna sent tillkomna hemmamatch. Gruppavgörandet sker även det på Tele2 Arena kommande måndag klockan 18.30 och då blir nog åtgången en annan. Här köper du plåt!


Mattias Jansson


Foto: Henric Wauge och Bildbyrån

Nyheter

Herr