25 april 2023

Efterlängtat styrkebesked på Östgötaslätten

3-1 i grönvit favör speglade de 90 plus tillägg väl; Hammarby fick absolut slita för att vända på steken efter ett lika tidigt baklängesmål ”som vanligt” i Linköping. Men då 2-1-pausledningen väl var säkrad, så kändes den snart ganska kraftigt i underkant. Bajen gick för den utökning man hade bud på gång efter gång – men det var istället då de grönvita just sjunkit lägre, som Maika Hamano frälste drygt 150 på bortasektionen med sin spik i den aftonblå kistan.

Henric Wauge

Lotta Ökvist ställdes över med en muskelkänning, vilket öppnade för den nu kärnfriska Eva Nyström i trebackslinjen. Hos hemmalaget var kapten Olga Ahtinens frånvaro ett tydligare avbräck, även om ersättaren Felicia Saving ställt till det för sin tidigare klubb förr. Men visst drog vi efter andan då Alice Carlsson 19 sekunder efter avsparken fick ont då hon avvärjde en mörkblå framstöt.

Kyra Cooney-Cross testade efter en bollstöld i mittcirkeln den fräckis till långskott som hon själv iscensatte åt Matilda Vinberg i föregående omgång, men här var en annars inte helt lyckad Cajsa Andersson i LFC-buren med på noterna. Annars var det mest Linköping i matchinledningen och hemmalagets ledningsmål kvarten in var inte ologiskt, om än olyckligt. Anna Tamminen klarade Lisa Björks skott från vänster, men behövde Simone Boyes hjälp för att rädda andrabollen. Då såg det utagerat ut, men lädret lyftes åter in i boxen där Cathinka Tandberg nickade dit 1-0. Hammarby levde farligt halvminuten därpå då Michelle De Jongh friställdes – men kapten Carlsson visade att hon skakat av sig smällen då hon spurtade ikapp och kastade sig i vägen för skottet.

Sedan var det däremot Bajen för nästan hela slanten, nästan hela matchen ut. 25 minuter in kunde Adelina Engman, som smällde på föredömligt i 50/50-bollsspelet, ha utjämnat efter Madelen Janogys högerinspel – men trycket var här sämre än riktningen i skottet. Två minuter senare räddade Cooney-Cross elegant kvar Tamminens inspark på planen, och hittade till på köpet Matilda Vinberg från högra sidlinjen med sin volleypassning. Bollen fördelades vidare till Maika Hamano på vänsterflanken, men här var vinkeln inte den bästa och LFC-målvakten klarade.

Nästa läge satt. Vinberg bytte kant med Hamano och en minut senare gjorde hon 1-1, efter att Janogy stört sin hemmaförsvarare till en svag brytning. Matilda tog tillfället i akt och även om skottet var välplacerat, så var det nog en boll Andersson velat ha tillbaka. Saving avstyrde nästa chans då Bajen kom tre mot en, men i 41:a bytte Hamano kant med Vinberg igen.

Den här gången bar manövern frukt efter två minuter… Och lika mycket var det en obeveklig grönvit press som gav utdelning. Nyström klev fram i luftrummet på offensiv planhalva och nickbrytpassade fram Janogy som starkt tog emot. Bollen hamnade lite turligt hos Maika, nu till vänster alltså, men avslutet var det hög klass på – upp i närmsta krysset. Slutskedet av halvleken blev sedan dramatiskt, då redan varnade Boye fick frispark emot sig på egen straffområdesgränsen. Ett ganska givet andra gult om man väl blåst, men huvuddomaren fick hjälp av sin assisterande, som sett att Simone spelat på boll före spelare.

Bildbyrån

Lagen fortsatte med samma elvor på planen, och efter att Janogy tagit hand om avsparken satte hon också tonen för de kommande 35 minuterna – HIF gick för att punktera matchen, mot ett förvisso väldigt kontringsskickligt Linköping som dock hade väldigt svårt att freda sig i de defensiva omställningarna. Efter två minuter tvingade hon fram en fingertoppsräddning från hemmakeepern efter att ha rivit åt sig bollen i pressen. Tio minuter in vann ”Madde” återigen lädret högt upp, och fann Hamano centralt, men här fick japanskan inte fart i sitt avslut. Då spelet vänt hade LFC sin egentligen enda kvitteringschans, och då utan att man fick på ett avslut – men visst hade bollen kunnat studsa lite som helst då vänsterinspelet skar genom Tamminens målområde med rejäl trafik.

Efter hemmaläget i 57:e, så borde dock 1-3 ha kommit i 59:e – Jonna Anderssons fina vänsterhörna nickades av Carlsson, och då avslutet fastnade fick Julia Roddar läge på andrabollen, men halvvolleyn närmast passades upp i burväktarens skopa. Hammarby fortsatte att ställa om framgångsrikt, även om sistabeslutet inte riktigt klaffade; möjligheterna var många. Tamminen fick ett saftigt halvdistansskott att hantera, där prestationen främst bestod i att det inte blev någon retur, men var i övrigt ganska sysslolös.

I halvlekens mitt kom Emma Westin och Hanna Folkesson in i Engmans och Roddars ställe, och då slutkvarten närmade sig fick Vilde Hasund instruktioner av Rafa Roldán inför sitt byte med Vinberg. Man måste säga att Pablo Piñones-Arce med stab fick utväxling på justeringarna i afton. Först dubbla kantbyten och omedelbara mål i första halvlek. Denna förändring genomfördes i 79:e – och en minut senare var Hasund delaktig när Hamano slog spiken i kistan. Maika fick med sig en motläggsboll vid mittlinjen och satte av i ett två mot två-läge, då Linköping flyttat fram och Bajen nyligen börjat sjunka tillbaka. Vilde drog med sig sin försvarare och Hamano utökade sin målskörd, då Andersson missbedömde skottet ur halvmånen.

Hammarby hade fortsatt bra kontroll på Linköping, som dock drog upp ett fint anfall i 83:e som mynnade ut i att Lisa Björk sköt över via ribban. Närmre än så kom inte hemmalaget att hota kring poängfördelningen, och det enda som fattades var väl att Sara Kanutte – inbytt ihop med Ellen Gibson just efter ramträffen – lyckats cykelsparka in fyran just efter att hon äntrat planen; bollen smet tätt utanför. Bajen kunde fira fortsatt full pott efter att ha klarat första rejäla testet med bravur, ihop med 200 tillresta på en gungande bortasektion. Och vi kan väl inte låta bli att avsluta med att dra facit för tävlingssäsongen hittills: åtta segrar på åtta matcher och 30-3 i målkvot. Det tar sig, sa pyromanen.

Bildbyrån

Härnäst, den 1 maj klockan 19.00, är det derbydags på Östermalm. Var med och fyll upp den grönvita långsidan på Stadion – köp biljett här!

Foto överst: Henric Wauge

Nyheter

Dam