12 april 2024

EM-kval: Så gick det för landslagslirarna

Mellan den dramatiska cupsemifinalen och premiären för den damallsvenska säsongen reste ett antal Hammarby-spelare för att ansluta till samlingar med sina landslag, där EM-kvalmatcher stod på menyn. Här tittar vi på hur det gick.

Sverige


Jonna Andersson och Stina Lennartsson fanns med i Peter Gerhardssons trupp till mötena med England på Wembley och Frankrike på Gamla Ullevi. Det blev den förstnämnda, vänstra av ytterbackarna som fick speltid; Jonna spelade dryga timmen då Sverige nådde 1-1 i London och 86 minuter då det blev 0-1 i Göteborg efter sent avgörande. Nästa landslagsfönster öppnas i månadsskiftet maj/juni, då ett dubbelmöte med Irland väntar för svensk del.

Finland

Här blev det två matcher med vitt skild karaktär och utfall, för Eva Nyström och ”Helmarit”. Anna Tamminen var även hon uttagen, men lämnades hemma med en lättare känning. Inledningsvis föll Finland med klara 0-4 mot Norge på Ullevål, men laget studsade tillbaka rejält och kunde hemmabesegra Italien i Helsingfors, efter att ha vänt 0-1 till 2-1. Eva spelade 90 minuter plus tillägg i båda kvalmatcherna. Med alla lag på tre poäng, även Nederländerna som finländarna möter borta härnäst, är gruppen vidöppen.

Schweiz

I egenskap av värdnation för Europamästerskapen 2025 är schweiziskorna automatiskt kvalificerade. Likväl deltar man i kvalspelet, fast istället med syfte att försöka avancera till Nation Leagues A-grupp. Där har förhandsfavoriten ”Rossocrociati”, som man får förmoda att Smilla Vallotto föredrar bland landslagets smeknamn, fått en programenlig smakstart. I fönstrets första match tog Schweiz emot Turkiet – och det hjälpte inte att gästerna mönstrade Bajen-bekanta Sejde Abrahamsson i mittlåset; 3-1-hemmaseger och spel hela matchen för Smilla. Därefter gick färden till Baku och Dalga Arena, där ”Valle” hade lekstuga – på sina 65 minuter hann hon inte bara hitta rätt från straffpunkten, utan även spela fram till alla (!) lagets tre övriga baljor, i 4-0-vinsten. Full pott alltså, med Ungern som nästa uppgift.

Norge

Julie Blakstad kallades in till truppen som ersättare för Arsenal-mittfältaren Frida Maanum, men blev utan speltid såväl mot Finland som i 0-1-bortaförlusten mot Nederländerna.

Sveriges F19-landslag

Det bar inte hela vägen till EM för Sverige. Bella Andersson och Smilla Holmberg lirade denna kvalrunda, där Ungern stod som värd och utgjorde första motståndet. Där blev det en bra blågul start med 3-0-seger. Smilla och Bella fick båda avlösning i slutskedet. Däremot lyckades Sverige inte få hål på Rumänien trots en utvisning för motståndarna med halvtimmen kvar, vilket skulle visa sig ödesdigert. Här ersattes Holmberg av Andersson i paus. Poängtappet innebar att seger mot Tyskland fordrades för att nå mästerskapet. Inte optimalt då, att släppa in ett baklängesmål i andra minuten. Det blev till slut en 1-4-förlust, med Smilla från start och Bella inbytt till slutkvarten där reduceringen kom.

Norges U23-landslag

Här var det vänskapsmatcher som gällde – eller, det blev bara en. På grund av snöoväder fick mötet med Nederländerna i Hamar ställas in. Spel blev det däremot på Gavlevallen, där Sverige dock drog längsta strået. Anna Jøsendal, som i likhet Emelie Joramo spelade hela matchen, blev 2-2-målskytt i början av andra halvlek. Det till slut blev svensk 3-2-vinst, siffror som var fastställda innan den knappa halvtimme som Thea Sørbo lirade.

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Dam