9 juni 2023

Eurabifori på tilläggstid när Bajen vann efterlängtat

Annons
Annons

Hammarby såg ut att gå mot en femte match i följd utan seger, då det bokstavligen var stolpe ut vid tre tillfällen efter Nahir Besaras 1-0-mål – där annars formstarka BP-målvakten Filip helt enkelt inte Sidklev. Och när vi fick se en rödsvart kvittering i 73:e var känslan helt enkelt inget vidare. Men de 19 000 på plats beslöt sig för att sjunga fram Bajen in i det sista, där inbytte Jusef Erabi också betalade tillbaka med sitt första allsvenska mål. HIF går således till sommarledighet någotsånär i dur, trots allt.

Bildbyrån

BP öppnade matchen statistiskt bäst, med flertalet framstötar och hörnor, även om detta inte kändes särskilt konkret oroande. För grönvitt vidkommande var distansavslut melodin. Simon Strand forsade fram i åttonde minuten och fick på ett skott med lurig studs, som Filip Sidklev dock bemästrade. Efter samspel August Mikkelsen och Adi Nalić emellan till vänster kunde Loret Sadiku strax därpå nicka tillbaka en andraboll in i boxen, där Tesfaldet Tekie höll sig framme och nöp till, men högt i burgaveln.

Hammarby fyllde på, både med fler spelare och snabbare än vad vi vant oss vid under våren, och lägena fortsatte att komma. I minut 14 vek Nalić in från vänster och sköt lika snärtigt som oannonserat, i insidan av närmsta stolpen. Missflyt, men själva 1-0-målet i nästa matchminut var i gengäld närmast gratis – Nahir Besara testade från distans – och Sidklev missbedömde bollbanan samt studsen så pass att avslutet gick i nät. Lite typiskt då att heta just så som han hade behövt göra, men ledningsmålet var hursomhelst ordnat.

Fem minuter senare kom nästa träff i samma stolpe. Montader Madjed nöp till och det låga skottet gick, via backben, i målramen. Bajen kontrollerade matchen skapligt mot ett alls icke oävet BP. Vid nästa möjlighet då dryga halvtimmen var spelad höll sig Nalić framme på nytt. Mikkelsen drog upp en snabb omställning och Besara breddade brantare än avsett, ut mot vänster. Adi kunde ändå fånga upp passningen och bryta in centralt för ett fräsande skott, som via både försvarare och målvaktsnäve smet tätt över. Efter hörnan sköt även Tekie precis ovan ribban, och två minuter därpå nöp ”Tess” återigen till, som slutpunkt på ett mer tålmodigt och långt anfall – Sidklev räddade; 1-0 i paus.

Bildbyrån

I andra halvlek skapade HIF inte fullt lika mycket – förrän man så småningom blev så illa tvungna. En jättechans för 2-0 fick vi emellertid se tio minuter efter vilan. Strand bröt ett rödsvart anfall och stegade ända fram i höjd med straffområdet längs sin vänsterkant, där passningen inåt i planen inte blev den bästa, men där han ihop med Nalić snabbt återerövrade. August hittade in till Nahir, som fick på en välplacerad strumprullare – naturligtvis i stolpen. Bollen studsade tillbaka i målvaktens ansikte, men gick till hörna. Hammarby hade också kunnat få ett vasst frisparksläge i halvmånen då Adi vräktes omkull av Torbjörn Heggem, vilket domarteamet bommade.

I minut 63 ersattes Markus Karlsson av Nathaniel Adjei till höger i fyrbackslinjen, medan Nalić lämnade plats för Abdelrahman Boudah där framme. Inte långt därefter fick Tekie på en faktiskt otrolig volleyträff efter hörna, som Sidklev lyckades reagera tillräckligt snabbt och klara. Det kändes nästan som att det faktiskt stod 2-0 trots att den andra bollen inte ville in, men så var det naturligtvis inte. Således var det ett kvitteringsmål som BP gjorde i 73:e. Nikola Vasic sköt från vänsterläge, ett avslut som hade gått tre meter utanför – ifall det inte ändrat riktning på lagkamraten Ludvig Fritzson.

Inte alltför mycket tid kvar att vinka på, samtidigt som 20 minuter ska vara relativt länge i en hemmamatch där Hammarby verkligen behövde en trepoängare. Det var också som att de drygt 19 000 på plats höll inne med eventuella missnöjesyttringar och istället kollektivt beslöt sig för att bära fram laget till ett segermål.

Det såg stundtals krampaktigt ut – Boudah, Madjed och comeback-inhoppande Viktor Djukanović försökte med tidiga avslut som inte var riktigt nära att hota. Samtidigt hade Jusef Erabi också bytts in, vilket skulle bli tungan på vågen, i grevens tid. Sidklev försökte med alla medel och fick en läglig känning i slutskedet, för att dra sönder den grönvita forceringen.

Men till sist kunde han, som spelat upp sig efter jättetavlan, inte längre stå emot. En minut var kvar av de fem tillagda då Besara spelade in bollen från höger. Erabi fick tag i den, men missade helt vid sitt första avslutsförsök med vristen. Han fick istället ta till en yttersida – som gick i nät, invid stolproten. Vild glädje utbröt då våren trots allt slutade i dur, med pussar och kramar från både pappa och mamma som Jusef till slut sökte upp, efter att ha jublat ikapp med kurvan. BP gjorde en sista ansträngning men kunde inte bibehålla sin succéöppning hela vägen in i sommarlovet, och för Hammarby får man hoppas att detta blir en injektion.