19 november 2023

Fasta avgjorde när F19 avslutade året med guld

Till skillnad från grundserien och höstserien, som emellanåt är U21-liknande, så spelas F19-slutspelet utan överåriga och därmed går säsongen på sin sista helg in i ett skede med mästerskapsstatus. Och segrade gjorde Hammarby, som efter 5-3 mot Häcken i semifinalen vände tidigt underläge till seger mot Umeå IK. Fasta situationer blev avgörande då Lykke Ihrfelt höll sig framme två gånger om. Kvitteringsnicken stod Sonja Windahl för.


HIF ställde upp med samma elva som i semifinalen, bortsett från att Smilla Holmberg som då tvingades utgå tidigt sist inte bytte om; Maya Ohlin tog återigen förtjänstfullt hand om högerkantspositionen på Malmö IP. Efter att domartrion fått fason på sina headsets, så kunde Hammarby sparka igång dagens SM-final, till ”attack”-rop från Skånebajare. Och som sagt, det här blev en match där Bajens offensiva fasta avgjorde. Nära var det redan efter fyra minuter då Carmen Cernjul höll sig framme när UIK-försvaret inte fick undan Bella Anderssons lyftning, men yttern fick för mycket fot under sin yttersida från nära håll. Istället tog västerbottniskorna ledningen i nästa anfall. F17-landslagsanfallaren Inez Amcoff tog sig fram centralt och fick på ett välplacerat skott ur halvmånen som Nellie Markovic inte nådde.


Generellt var Hammarby spelförande och motståndarna kontringsinriktade, inte minst i detta skede av matchen, men första kvitteringschansen kom på en grönvit omställning. Carmen for då fram på sin vänsterkant och valde ett eget avslut, som Izabelle Bardosen enhandräddade. Bidragande till spelövertaget var Bajen-mittbackarnas vilja att kliva framåt i planen med bollen; inte minst gjorde Ebba Lilliehöök som vanligtvis är innermittfältare ofta just det. Lite som fallet är då man har en spelskicklig målvakt, så får man räkna med lite svinn; bolltappen gav hjärtsnörp emellanåt. Med kvarten spelad fick Hammarby fram två vänsterhörnor sedan avslut täckts – och den andra resulterade. Lilliehöök lyfte in bollen, Alice Wehinger vann sin luftduell och anfallaren Sonja Windahl kunde knoppa i nät från nära håll.


Umeå lyfte förstås upp spelet och var nära en kvittering i halvlekens mitt, då Amcoff nöp till direkt på ett högerinspel och träffade ribban från några meter. Bajen hade också fullt sjå med att hålla ordning på vänsterflankens Ida Åkerlind, som trots att hon fyllde 17 så sent som i somras redan har tre säsonger som ordinarie i Elitettan bakom sig. Ofta var det hon som drog upp omställningarna, men Hammarby fick succesivt bättre koll på dessa. Och med nio minuter till pausvilan fullbordades vändningen. Bella Andersson, som tog stort ansvar såväl bakåt som framåt, ordnade frispark från vänster åt sig själv. Det blev en variant med tillbakaspel innan Bellas vänsterfot talade. Mittbacken och kaptenen Julia Krantz upp och visade styrka i luftrummet; Lykke Ihrfelt höll sig framme och petade in 2-1. Kanske borde också riviga HIF-högeryttern Elli Tsilichristos ha fått med sig en straff just innan halvtid då hon vred, vände och gjordes ner till höger i straffområdet, men uddamålsledningen fick duga.


Och den skulle visa sig tillräcklig – särskilt då den drygades ut omgående. Bara två minuter in i andra halvlek gjordes Ihrfelt omkull till vänster och några meter utanför straffområdet. Efter en liten konferens med tre intresserade lagkamrater fick Bella åter förtroendet att använda sitt dødball-tillslag – med rätta. Krantz stångades återigen i luftrummet, men träffade bollen med höften, och då målvakten inte kom åt lädret kunde Ihrelt återigen forcera dit en balja – hennes tredje i slutspelet.


Ett spelskickligt UIK, tabelletta i såväl grund- som höstserien, fick alltså en brantare uppförsbacke. Precis som i HIF, så kändes igen flertalet spelare från fjolårets F17-final som de grönvita ju gick segrande ur. Och det skulle heller inte bli något tredje F19-guld i följd för de svartgula. Närmast en reducering var man då 20 minuter återstod av ordinarie tid, via ett sådant där bolltapp i mittlåset som vi var inne på tidigare. Här syndade Krantz, men då Elise Johansson ställdes en mot en med Nellie Markovic, så klev Bajen-keepern fram med en stark frilägesräddning. Returbollen förpassades i stolpen av Isabelle Goldmann, men hade utan tvekan gått i nät, om inte inbytta och allsvenskt omskrivna 14-åringen Ellie Junetoft lyckats hinna emellan och täcka tillräckligt.


Hammarby visade ytterligare bredd då försvararna Alva Rosenbom och Uma Hammarstrand byttes in; man gick över till fembackslinje för att bevaka tvåmålsledningen, och Umeå lyckades inte dyrka upp den grönvita defensiven. På tilläggstid, då offensiva Josefine Gualtieri löst av bokstavliga löperskan Carmen, fick vi dock ett rejält smolk i glädjebägaren. Bara minuten återstod, då inhoppande storasyrran Cornelia Cernjul borde ha fått frispark med sig nere vid vänstra hörnflaggan. Rosenbom maxlöpte för att släcka kontringen men stöp, fick våldsamt ont och bars ut på bår. Ändå visste guldglädjen inga gränser – nu återstår det att se vilka som detta blev en gyllene slutpunkt på akademiåren för, och vilka som får chansen att försvara titeln 2024; i princip ingen blir överårig till nästa säsong. Framtiden ser intressant ut, milt uttryckt.


Matchfakta finns här. Höjdpunkter och intervju med kapten Krantz finns i slutet av sändningen, som du kan se i sin helhet här.



Mattias Jansson



Foto: Bildbyrån

Nyheter

F19