17 oktober 2023

Förluster för ungdomarna – Samuelsson, Faily och Fondin berättar

Det blev en motig matchhelg för de äldsta Hammarby-talangerna. HTFF stod upp bra och fick se sig sent slaget borta mot Sandvikens IF, men tabellettan fick dit avgörande 2-1 sent i matchen. Samtidigt mötte P19-laget samma öde i hemmamötet med Helsingborg; 0-1 i 85:e. Och på måndagen var BP starkast i näst sista F19-höstomgången, som betydde mer för motståndarna i slutspelsjakten. Nedan berättar huvudtränarna om respektive match.

Fredrik Samuelsson om 1-2 mot SIF

– Vi fick en mycket bra start med mål redan efter 90 sekunder. Ett riktigt klassmål för övrigt, av Nicholas Ablido. Därefter var första halvlek relativt jämn spelmässigt. Vi hade vissa problem med att hantera de fasta situationerna defensivt och även en del bekymmer att freda oss längst kanterna. Offensivt hade vi flera lägen att komma till avslut, men där sista passningen inte höll tillräckligt hög kvalitet. Kvitteringsmålet kommer inte till efter något massivt tryck, men är inte heller helt ologiskt sett till matchbilden.

– I andra halvlek hade vi bättre kontroll på Sandvikens offensiv. Vi skapade ett visst tryck mot deras mål och var nära att ta ledningen vid ett tillfälle. Ju längre matchen led, desto tydligare blev vårat övertag och det kändes som om hemmalaget var nöjda med ett oavgjort resultat. Tyvärr släpper vi in ett mål när det återstod fem minuter och det kändes onödigt. Upprinnelsen till målet var ett bolltapp följt av att vi inte sorterade rätt i eget straffområde. En sur förlust som sved ordentligt. Vi behöver bli bättre på att ta vara på våra chanser offensivt och samtligt orka bibehålla koncentration och närvaro under 90 minuter defensivt. Först då kommer vi ge oss själva bra förutsättningar för att vinna.

Klicka för matchfakta och tabell.

Amin Faily om 0-1 mot Helsingborg

– Vi tar emot Helsingborg under landslagsuppehållet, då motståndarna inte kunde spela på det ursprungliga datumet, vilket gör att vi får klara oss utan Oskar Steinke som är på landslagsläger. Vi börjar matchen slarvigt; vi är inte alls påkopplade och står för enkla misstag. Trots det är det vi som är det bättre laget. Helsingborg försöker att sänka tempot så mycket de kan och tar väldigt god tid på sig vid varje avblåsning redan efter 15-20 minuter. 0-0 i halvtid och vi pratar om att inte tappa fokus eller bli stressade. Vi måste spela mer varierat och driva upp tempot, då våra danska vänner är här för att sno med sig en poäng hem till Helsingør.

– I andra halvlek är det ju vi som går för det medan Helsingborg ligger lågt och spelar fysiskt, och försöker kontra. Tyvärr har vi en domare för dagen som tillåter efterslängar och maskning utan att det finns konsekvenser, vilket skapar en hackig match. I minut 85 står vi och sover och låter Helsingborg väldigt enkelt göra 0-1, vilket även blir slutresultatet. En väldig jobbig förlust mot ett lag som vi ska slå nio gånger av tio, men fotbollen är tyvärr inte rättvis. Bara att ladda om inför derbyt mot AIK på fredag.

Pierre Fondin om 2-4 i Vällingby

– Som alltid när vi möter BP är det tuffa matcher, där de är duktiga på att straffa oss när vi slarvar. Denna match var inget undantag. Vi börjar matchen med att känna lite på varandra och vi är ganska nöjda med matchbilden. Men mitt i första halvlek så stressar vi lite och slarvar, vilket resulterar i att BP kan göra tre mål på sju minuter. Ett riktigt hårt slag, men efter det kan vi resa oss igen och börja hitta tillbaka. Det innebär dubbla reduceringar innan vi går in till halvtid.

– I andra halvlek har vi mer kontroll på matchbilden. Vi skapar lite chanser för kvittering, men lyckas aldrig få in den bollen. I den perioden där vi känner att vi är nära, så släpper vi till en fast situation som resulterar i utökad ledning för BP. Vi fortsätter göra lite försök för att målmässigt ta oss in i matchen igen men kommer aldrig närmare än så. BP gör med det oss sällskap in i slutspelshelgen, 17-19 november i Malmö.