21 april 2024

Fortsatt full pott efter hemmapremiär med två halvlekar

Ja, vi har använt den Roffe Z-floskeln förr, men efter dagens hemmapremiär mot BP är det återigen på sin plats. En stundtals sprudlande första halvlek resulterade i 2-0, men följdes av en andra trekvart där gästerna från Västerort bjöds in i matchen. Så här med lite distans är ändå den där dubbelklacken och det där tifot grejer vi gärna tar med oss in i den damallsvenska fortsättningen. Och att Bajen fortsatt har full pott, såklart. Här är matchen i minuter och foton.

0’ Ponera att hemmapremiären varit planerad till Hammarby IP, men att prognosen sagt hällregn snarare än lätt snö, och att man från förbundshåll reagerat över vattenpolon då HTFF tog emot Assyriska och – säg i tisdags – anmodat Bajen att spela på Tele2 Arena istället. Då hade dagens inramning känts riktigt högkalibrig. Nu var det inte riktigt så och bland 4160 närvarande fick klackpubliken rentav sprida ut sig något, för att tifot skulle lira. Och vilken koreografi. Till det tämligen prestigelösa 08-mötet med BP, nästan utan gästande publik; det hade varit välkommet om man kommenderat dit 3500 pojkar och flickor som i herrmötet med AIK på samma arena. Med tifot om 1985- och 2023-hjältarna spelade HIF-publiken jämnt på den fronten med det parallella tvillingderbyt i jordgubbslandet.

17’ Hammarby inledde som förväntat och till skillnad från senast mot KIF hölls intensiteten och chansproduktionen uppe, trots att trycket inte gav den där jättetidiga utdelningen. Målet kom ändå relativt snabbt – och på tal om jämna steg med andra, så är frågan om det slagits alltför många vackrare målpass på arenan än Julie Blakstads. Först pressade hon Elsa Karlsson till snävt hemåtspel, där målvakten Anna Koivunen blev tvungen att slå upp bollen på ett tillslag. Alice Ahlberg kunde inte bemästra passningen mitt på egen planhalva och Anna Jøsendal bröt. Hon väntade tills Blakstad tagit sig tillbaka på rätt sida – och sedan kom mottagningen med högra klacken, följt av den friställande stickaren till Smilla Vallotto med vänstra klacken. Koivunen kom ut snabbt, men kunde inte göra sig större än att ”Valles” säkra skott gick förbi henne.

30’ Hammarbys sjätte hörna var nära att resultera – efter en variant fann Julia Roddar in till Eva Nyström med sitt inlägg och mittbacken nickade med ryggen mot mål, i ribban. Därmed spelade väl Nyström 1-1 med sig själv i denna femminutersperiod av matchen, då hennes felpass kring eget straffområde innebar att Anna Tamminen behövde plocka fram en räddning på näravslut, då HIF-bekanta Klara Andrup höll sig framme i boxen.

32’ Och strax efter ramträffen kunde Emelie Joramo slå till med mål på halvvolley (eller kanske kvartsvolley?) i trakten av vänstra krysset, för andra omgången på raken. Blakstad stångades med sin mittback på Stina Lennartssons högerinlägg och andrabollen fångades upp av Joramo, som retfullt enkelt ”bara” lättade upp lädret i en perfekt båge över målvakten på. Ledningen hade kunnat vara större till pausvilan – fast med facit i hand blev den precis tillräcklig.

56’ Jonna Andersson for, i vanlig ordning, upp och ner i sin vänsterkorridor. Men hon tog nästan lika många löpmeter ut till hörnflaggorna. Något mål åt ”rätt” håll blev det emellertid inte. Istället var det BP som kom ut klart bättre i andra än i första. Redan sju minuter in hade Ellen Toivio ett skott i ribban. De rödsvarta vågade pressa betydligt högre upp i planen – vilket Hammarby hade förvånansvärt svårt att hantera.

66’ Kanske var det premiärnerver. Och de spökade inte mindre av att just BP-pressen bar frukt, i halvlekens mitt. Alice Carlsson spelade upp mot nyligen inbytta Smilla Holmberg, men Wilma Wärulf läste situationen bättre och kunde slå ett hårt inspel. Tamminen var där med näven framför Andrup, men fick henne sedan över sig och hade inte en chans att hinna upp för att mota Toivios skott från motsatt sida av boxen.

84’ Holmberg fick fram ett par hörnor, var oense med domarteamet om någon boll som dömdes till inspark – och tiden gick. Ellen Wangerheim som bytts in samtidigt var i dag nyttigast som stark uppspelspunkt, men också nära att punktera matchen i 85:e då hon mötte Vallottos inlägg med en nick som räddades. Sista kvitteringschansen blev, just därefter, inbytta Frida Thörnqvist – en till av de med förflutet i Bajen. Yttern skar in från vänstersidan och fick på ett bra avslut, men Tamminen sträckte ut och räddade till hörna. Tre nya och i slutändan ändå välmotiverade poäng var i hamn, då Kristianstad på bortaplan nu på lördag är nästa uppgift.

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån, Peter Jonsson och Henric Wauge

Nyheter

Dam