30 april 2023

Fortsatt motigt på bortaplan efter mardrömsminuter

Annons
banner
Annons
banner

Hammarby föll klart för tredje bortamatchen i följd. Den kanske knepigaste på hela säsongen stod på programmet, och då underlättade det förstås inte att skytteligaledare Isaac Kiese Thelin ganska ostört fick göra såväl 2-0 som 3-0 i slutet av första halvlek. Till andra gjorde Bajen fyra byten på ett bräde, höjde sig och reducerade också två gånger om, men särskilt nära en mirakelupphämtning var man inte.

Kenta Jönsson

Hammarby saknade Nahir Besara, som fått en strulig inledning på Allsvenskan med sjukdom och nu muskelkänning. Pavle Vagić klev därmed in i startelvan, som annars var oförändrad jämfört med föregående 2-0-vinst mot Varberg. Entréerna hade öppnat redan två timmar innan avspark och stämningen var således laddad långt innan matchstart.

Det blev tidigt tydligt att Hammarby ämnade ligga kompakt och hota i omställningsspelet. Matchens första två halvchanser var grönvita, båda gångerna med August Mikkelsen som servitör till Viktor Djukanović. Vid första läget fem minuter in fördelade Tesfaldet Tekie ut bollen till höger och bollen som kunde ha gett ett fritt praktläge för skott blev något för brant. Det andra, efter nio minuter, uppstod efter en högerhörna där bollen återkom till läggare Mikkelsen. Loret Sadiku hoppade över nästa inspel och Djukanović direktsköt, men över och utanför.

Men strax därpå fick vi se en föraning av vad som komma skulle. Isaac Kiese Thelin nöp till med en halvvolley på ett vänsterinspel och träffade översidan av Oliver Dovins ribba. Och minut 14 blev dubbelt olycksanstruken. Abdelrahman Boudah snappade upp Shaquille Pinas svepande boll i sin vänsterkorridor, men fick se en felaktig offsideflagga komma upp. 15 sekunder efter att spelet satts igång låg istället 1-0-bollen i mål. Sebastian Nanasi nåddes av ett inspel från höger och sökte Kiese Thelin, men gick själv på stickaren. Dovin kom ut och Edvin Kurtulus avvärjde, men det ville sig inte bättre än att bollen hamnade hos Stefano Vecchia, som lyckades passera de tre grönklädda som försökte freda nätmaskorna med skottet.

Djukanović hade med dryga halvtimmen spelad en tredje möjlighet att näta, då han fick Lasse Nielsens försök att bryta på sig och störtade mot mål från vänster. Johan Dahlin i hemmaburen kom lite på mellanhand och ”Djuka” lobbade – men Derek Cornelius hann emellan och täckte. Ett par minuter senare fick Dovin istället vittja nätet på nytt. Gabriel Busanello slog ett inlägg från vänster och då Mads Fenger inte nådde upp i ytan framför Kiese Thelin kunde Pinas heller inte ta sig in framför anfallaren, som knoppade dit 2-0 tillbaka i första burgaveln. En missnöjd Martí Cifuentes beordrade dubbelbyte i 42:a; Fredrik Hammar och Adi Nalić stod redo, men de och övriga närvarande fick se Kiese Thelin stöta in 3-0. Duellspelet brast överlag och tydligast var det i egen box, så även vid detta mål.

Bildbyrån

Då det på samma gång tidiga och sena tänkta dubbelbytet ju dragits tillbaka, så fick Hammar och Nalić sällskap av Nathaniel Adjei och Anton Kralj. Man flyttade också in Djukanović centralt så att Mikkelsen klev ut till vänster och Boudah användes till höger. Naturligtvis agerade inte Malmö FF med samma frenesi och skärpa i andra halvlek – det bidrog till att Hammarby kunde rycka upp sig, samtidigt som det också kunnat bli svårt för de himmelsblå att ställa om ifall gästerna hittat något som liknade en väg in i matchen.

Bajen tilläts ha mer boll och fick också viss utväxling framåt på bytena, då Hammar och Nalić avslutade i skapliga lägen tidigt i halvleken. Tio minuter in hade Djukanović bud på en reducering då han nöp till från sitt favoritläge, vid vänstra straffområdeshörnet, men bollen som annars borrat sig in i bortre burgaveln räddades av Dahlin som lyckades sträcka ut och göra hörna. Tre minuter därpå var Viktor ändå målskytt. MFF agerade just så där Häcken-läckert som man hoppats på; Mikkelsen och Hammar kunde vinna bollen som Nalić petade vidare till Viktor, och skottet trycktes dit invid stolproten. Och som sagt, det hade kunnat bli vanskligt för skåningarna att ställa om – men Kiese Thelin var halvminuten efter avsparken tremålsskytt. En motläggsboll hamnade hos centern som från nära håll gjorde 4-1, och nu var förstås uppförsbacken enorm igen.

Efter en ganska händelselös och avslagen kvart tändes ändå ett litet hopp, i 73:e, då Nalić slog till på sin gamla hemmaarena. ”Abdo” bröt på mittplan och väggade med Adi för att sedan sätta av till höger. Boudah vek in centralt i straffområdet, drog på sig två försvarare och släppte bollen kort i sidled till Nalić som hade tid att lägga bollen tillrätta och trycka dit lagets andra reducering i halvleken. De över 2000 tillresta just bakom hade definitivt inte lagt ner, men hade då Hammarby kunnat lyckas med en mirakelupphämtning efter dubbla tremålsunderlägen? Framför allt nej, såklart, men i 86:e uppstod en situation som precis lika gärna kunde ha gett 4-3 med tio minuter kvar inklusive väl tilltagen stopptid. Dahlin tog god tid på sig i målområdet vid en hemåtpassning och slog bollen rakt på Djukanović – varpå den gick över ribban. Därmed kunde MFF spela av resterande tid.

Kenta Jönsson

I nästa omgång, redan nu på torsdag, väntar Norrköping i ännu ett tungviktsmöte på bortaplan – här finns de grönvita plåtarna. Tisdagen därpå tar Hammarby emot Mjällby – köp biljett på denna länk.

Foto överst: Bildbyrån

Nyheter

Herr