13 mars 2024

Gösta Lundell har gått bort

Annons
banner
Annons
banner

Gösta Lundell, tongivande högerhalv i Hammarby under tio säsonger efter A-lagsdebuten 1955, har gått ur tiden vid 89 års ålder. Lundell gjorde 167 seriematcher för Bajen varav 128 i Allsvenskan och noterades även för sju A-landskamper.

Gösta Lundell började lira boll i Bromma-klubben IF Ulvarna och kom till Hammarby som lovande 18-åring. Efter att ha hängt dit tre pytsar i en träningsmatch mot Ljusdal sommaren 1954 fick anfallaren plats i den allsvenska nykomlingstruppen till hösten. Debuten lät vänta på sig till hemmareturen mot GAIS på våren, då Lundell fick förtroendet från start och tackade med att göra 1-0. Den tekniskt skicklige Lundell skulle dock skolas om; det blev bara två seriemål till, men han var bofast på Bajens högermittfält i ett decennium. Gösta spelade emellanåt även bandy för HIF och bidrog 1956 till att Zinkensdamm-gänget för första gången lyckades hänga kvar i högsta serien.

Högerhalven studerade precis som Suleyman Sleyman på handelsbanan parallellt med fotbollen, och nådde även han A-landslagsnivå. Det blev sju landskamper varav en tävlingsmatch – inhoppet i EM-kvalsegern borta mot Norge 1962, där HIF-lagkamraten Tom Turesson även fanns med, sedan han tagit sig tillbaka från en segdragen meniskskada. Efter att Lundell tidvis dragits med skadebekymmer även den allsvenska säsongen 1965, så beslöt han sig för att lägga pjucksen på hyllan som 31-åring. Sammantaget noterades han för 167 seriematcher i Hammarby-skruden, varav 128 i Allsvenskan.

Gösta Lundell blev 89 år gammal. Våra tankar går till familj och vänner.

En 19-årig Gösta, vid fönstret och i sällskap av Nacka Skoglund med hustru Nuccia, på Joe och Asta Hellmans café på Ringvägen 147


hammarbyfotboll.se

Nyheter

Herr