30 januari 2024

Grattis "Simpa" – prisad Hammarbysupporter

Den profilerade Hammarbysupportern Simon ”Simpa” Sandström har tilldelats Svenska Supporterprisets hederspris för sitt mångåriga engagemang för Bajen. Stort grattis!

– Tack, det värmer. Vi gör det tillsammans, det är många som jobbar med det här, säger han.

”Simpa” är ett välkänt ansikte för många hammarbyare, på senare år har han främst förknippats med sitt stora engagemang för den grönvita damfotbollen. Han har vid flera tillfällen berättat om hur frågan från hans dotter, om varför det inte kom lika mycket folk på damernas matcher som på herrarnas, som fick honom att engagera sig i publikrekryteringen.

– Det här engagemanget har vuxit för varje år som gått. Först var det min dotters ord. Men ganska snabbt har man verkligen fått upp ögonen för damfotbollen. Det är häftigt att se utvecklingen och jag vill verkligen betona att vi gör det tillsammans, klubb, fans och spelare.

Vad ska du fortsätta kämpa för 2024?

Det absolut viktigaste för att det här ska kunna fortsätta är publikutvecklingen. Att vi inte backar. Fortsätter vi i den här takten ska vi öka snittet varje år. Om vi på allvar ska kunna utmana klubbar i Europa är det helt beroende på vår publikutveckling, säger han och fortsätter:

– Vi har ju inte tillräckligt med sittplatser på Kanalplan för att rekryteringen kan fortsätta på rätt sätt på vår hemmaplan. Det ultimata vore att ha en egen stor arena för 6000-7000 på Södermalm.

Vad ser du mest fram emot med säsongen 2024?

– Just nu så är det två matcher mot Djurgården som jag längtar till mest. Först möter vi dem i den första matchen i cupen den 9 mars, då ska vi fylla Kanalplan. Sen har vi ju dem i omgång fyra också. Derbyn på nya Söderstadion är alltid lite speciellt, det ska bli jäkligt kul.

Avslutningsvis vill ”Simpa” rikta strålkastarljuset på damernas tifogrupp som han menar är en stor anledning till att publiktillströmningen på damernas matcher har ökat de senaste åren.

– Att så få kan göra så mycket på så kort tid, jag fattar inte hur de klarar det. Jag hoppas att folk kan swisha in en slant. De behöver stöd.

Svenska Supporterpriset är ett initiativ instiftat av Unibet och vinnaren får 20 000 kronor varav hälften skänks till föreningen. Juryns motivering lyder:

”Årets Hederspris går till Simon Sandström. En av supporter-Sveriges verkliga eldsjälar, som under lång tid engagerat sig för Hammarby IF och fotbollen i stort. De senaste åren har Simon drivits av sin passion för jämlikhet och ökat publikintresset för damfotbollen. Från podcast och pengainsamlingar till att driva på för ändrat spelschema och avsparkstider, så att fler har möjlighet att se damlagets matcher på plats. Hans insatser har direkt bidragit till fler på läktarna, som när Hammarbys damer slog svenskt publikrekord 2021. Med sin starka tro på supporterskapets förmåga att samla människor, oavsett bakgrund är Simon sinnebilden av en schysst supporter och värdig hederspristagare.”

Grattis Simpa, vi ses i vår!

Nyheter

Dam