8 mars 2024

Guldsäsongen arkiveras på museum

På internationella kvinnodagen tillkännager Stockholms Kvinnohistoriska och Stockholms läns museum vilka två personer eller företeelser som, av 200 nominerade, valts ut för arkivering i projektet "Hyllmeter åt kvinnorna". Efter att projektets referensgrupp undersökt och diskuterat nomineringarna står det i dag klart att Hammarbydamernas dubbelmästarsäsong 2023 valts ut, ihop med Kristiina Kolehmainen, grundare av Serieteket.

Initiativet beskrivs så här: Projektet "Hyllmeter åt kvinnorna" syftar till att jämna ut jämställdhetsglappet i arkiven och synliggöra kvinnors historia i Stockholms län. Genom att avsätta plats på hyllorna i länsmuseets arkiv årligen skapas en plattform för att lyfta fram något eller någon som har betydelse för kvinnohistorien, men som kanske vanligtvis inte hamnar i våra arkiv.

Och så här resonerade man kring valet: Hammarbydamernas säsong 2023 följdes av en enorm och växande supporterskara med en läktarkultur som uppmärksammades världen över. Det är intressant att se hur en betydelsefull händelse kan arkiveras och få en plats i historien.

Läs mer här!

Nyheter

Dam