28 juni 2024

Halvtid i pojkakademins säsong

Annons
banner
Annons
banner

Matchandet för pojkakademins lag går på paus för sommaren och akademichef Jocke Rydberg summerar därmed vårsäsongen, på följande vis.

Vårsäsongen är över, så det är dags för en halvtidssummering.

I A-laget har Oliver Dovin, Markus Karlsson, Hampus Skoglund, Marcus Rafferty, Jusef Erabi och Deniz Gül varit de sex spelare från akademin som fått speltid hittills i år. Även Kingsley Gyamfi ska nämnas, som har gjort ett år i P19. Totalt har dessa utgjort nästan 30 procent av den totala speltiden i A-laget. Många av akademins tränare har tränat dessa killar när de var unga, vilket numera gör det extra stimulerande för oss alla att följa klubbens äldsta lag. Även HTFF:s A-lag har gått bättre än någonsin förut i och med fjärdeplaceringen i Ettan och i snitt har runt 60 procent av matchtruppen bestått av spelare från akademin.

Om vi blickar vidare ut från vår bubbla, var det minst sagt inspirerande att ta del av svenska A-landslagets och U21-landslagets senaste uttagning som presenterades samtidigt. Totalt var hela åtta spelare fostrade i Hammarbys akademi uttagna i dessa två trupper. Utöver dessa kan vi även konstatera att skadade Mayckel Lahdo, Jusef Erabi samt Markus Karlsson inte var uttagna. En milstolpe för akademin!

Allt ovan är effekten av det som gjorts förut. Så hur ser framtiden ut?

I P19 spelar vi i år ett rekordungt lag och ligger i skrivande stund på en med tanke på åldersstrukturen imponerande fjärde plats, efter en trevande inledning på säsongen. P17 föll på målsnöret i kampen om förstaplatsen i den norra Allsvenskan och till hösten möts landets 14 främsta lag från den norra och södra serien i en ny nationell serie, som kommer bli ett lyft för svensk ungdomsfotboll. I skrivande stund ligger vårt HTFF P17 på den sjundeplats i norra Allsvenskan, som är den sista kvalificerande platsen till den nationella höstserien, så deras vårsäsong har varit imponerande. Tyvärr har vi inte allt i egna händer, men det vore något om vi skulle ha två lag med bland de 14 främsta i landet när höstallsvenskan inleds...

Beträffande P16 ligger i skrivande stund akademins två lag en position över respektive under slutspelsstrecket, så även hösten blir minst sagt intressant. I dessa lag spelar våra 09:or där totalt tio spelare har kvalificerat sig till Rikslägret i Halmstad, där landets mest talangfulla 15-åringar samlas under en vecka för att därefter bilda åldersgruppens första landslag. Detta motsvarar nästan en tredjedel av Stockholms representanter.

I de yngre kullarna har våren kännetecknats av tränings- och matchverksamhet på hemmaplan på Årsta, samt med inslag av diverse intressanta utlandsäventyr där vi får stångas mot kontinentens främsta akademier. I början på augusti åker de yngre lagen till Falköping på ett träningsläger – för tredje året på raken, så det börjar bli en tradition.

Nu laddar vi upp batterierna under ett par sommarveckor inför en mycket spännande höstsäsong.

Jocke Rydberg

Foto: Mattias Saaranen och Anders Ögren

Nyheter

Herr

P19

Hammarby TFF