24 januari 2024

Ta del av vår sportsliga strategi – del 1: spelstil

Under de senaste månaderna har vi reviderat och förfinat vår sportsliga strategi. I en serie artiklar och intervjuer vill vi nu dela med oss av vad vi tror är några av nycklarna till långsiktiga framgångar för Hammarby Fotboll.

I den första delen går vi igenom hur våra lag ska spela. Hammarbys spelstil ska gå att känna igen i alla föreningens lag och manifestera vår identitet.

Hammarby ska spela en offensiv fotboll, där vi dominerar matchen och jagar nästa mål. Längre ner följer ett utdrag ur den sportsliga strategin.

I klippet berättar vår tekniske chef Adrian von Heijne mer.


Anfallsspel

Hammarby ska dominera matcherna genom att ha bollen så nära motståndarnas mål som möjligt. Vi ska jaga nästa mål. Vår riktning är mot motståndarnas mål, och vårt bollinnehav är progressivt och hotande. Vi anfaller straffområdet med passningar, löpningar och avslut – på detta sätt skapar vi målchanser. Våra spelare ska känna frihet att nyttja sin fysiska och tekniska kvalitet.

Omställning till försvarsspel

När vi tappar bollen ska vi samhandla för att så snabbt som möjligt kunna vinna tillbaka bollen och kontra. Vår återerövring sker kollektivt – vi agerar som en enhet. För att kunna vara effektiva behöver vi ha goda positioner innan vi tappar bollen. Vid bolltappet ska vi jaga motståndarna med vår återerövringspress. Blir vi förbispelade ska vi backchecka och jaga vidare, samtidigt som vi springer mot vårt mål. Vår omställning ska präglas av hög intensitet, i våra löpningar och i dueller. Genom dessa aktioner kan vi skicka energi till lagkamrater och supportrar.

Försvarsspel

Vi försvarar för att stoppa motståndarna från att göra mål, vinna bollen, och sedan anfalla och göra nästa mål. Vi vill försvara så nära motståndarnas mål som möjligt och tvinga motståndarna mot sitt eget mål. Vi ska inte låta dem ha kontroll. Vi pressar aggressivt och kommer så nära motståndarspelaren att vi kan erövra bollen, vid behov genom tackling. Vi vill vinna bollen på motståndarnas planhalva så att vi kan kontra snabbt. Om motståndarna tvingar oss mot vårt mål vill vi fortsätta jaga bollen och aggressivt försvara för att återerövra bollen.

Omställning till anfallsspel

När vi vinner bollen ska vi jaga nästa mål. I de ytor motståndarna lämnar, ska vi anfalla med hög intensitet. Vi ska spela och springa framåt och ta oss mot motståndarnas mål snabbt och effektivt. De spelare som inte kan delta i kontringen ska också lyfta laget och säkra att vi är kompakta, för att kunna vinna tillbaka bollen om vi tappar den.

Nyheter

Hammarby