4 augusti 2023

Hammarby gick för vinst men föll i förlängningen

Annons
Annons

Med ett 0-1-underläge i baken stod minst sagt en intensiv match på agendan under torsdagskvällen och uppladdningen var skyhög. Inför 24 542 på läktarplats gav Hammarby tillsammans med supportrarna allt. Matchens första halva var chansfattig, men samtidigt intensiv och Bajen hade ett tydligt kommando över spelet. Den hårda pressen lönade sig redan i den 38:e minuten när Jusef Erabi fick sätta 1-0. Andra halvlek innehöll fler chanser åt båda håll men slutade mållöst och efter 90 minuter spelade stod det klart att matchen skulle fortsätta i förlängning. Hammarby gick in i det sista för vinst. Men i den 115:e minuten kvitterade Twente och med 123 minuter på klockan var det även dem som drog det längsta strået i det två mötena.

Läs matchrapporten från bortamötet här.

Efter att Hammarby förlorat på bortaplan och tvingats försvara nästintill hela matchen, skulle denna match se annorlunda ut. Martí Cifuentes ställde upp liknande som nere i Enschede, skillnaden var att Edvin Kurtulus var tillbaka i backlinjen och att Adi Nalić tog plats i det offensiva mittfältet. Uppställningen skulle dock agera på ett annorlunda sätt, då Hammarby fick behålla betydligt mer boll än på bortaplan. Snabbt inpå att domare Manfredas Lukjančukas blåst i gång matchen tog motståndarlaget kommandot över spelet. Twente skapade sig en frispark utanför straffområdet redan i den första matchminuten efter att Shaquille Pinas gjort ner Dann Roots i ambition om att förhindra ett inlägg. Frisparken i sin tur var bra slagen och tvingade Oliver Dovin att komma ut och boxa bort bollen.

Halvleken kantades sedan av fåtalet lägen, även om spelet var intensivt, då inget av lagen fick fast bollen i den sista tredjedelen. Men Hammarby lyckades få kontroll över presspelet och skapade flertalet fina uppspel. Även när bollen tappades, vanns den tillbaka. Men då lagdelarna var en bit ifrån varandra försvårade det speluppbyggnaden på offensiv planhalva. Efter de första två spelminuterna hade Twente inga längre bollinnehav på offensiv planhalva, och när de lyckades ta dig framåt blåstes spelet av för offside. I den tionde matchminuten vann HIF bollen på mittplan och Nahir Besara slog ett fint inlägg mot den bortre stolpen där Simon Strand mötte, något feltimead och fick inte någon vidare träff på avslutet. Några minuter senare ryckte Strand loss efter ett snabbt spel på vänterkanten, bollen tog sig förbi Mees Hilgers men Simon stoppades och revs ner vilket resulterade i matchens första varning.

I den 30:e minuten hade Bajen sin första klara chans då Nalić spelade ut bollen till Strand som kom springandes på vänsterkanten. Han slog i sin tur ett inlägg som Besara mötte på volley, vilken han fick bra träff på men Gijs Smal stod i vägen och blockade skottet till hörna. Direkt därefter hade Twente en omställning där även de lyckas skapa den första riktiga chansen, Michel Vlap vek in från vänstra hörnet av straffområdet och fick en bra träff på avslutet, som Dovin fick boxa undan. Åtta minuter senare skulle det dock löna sig för Hammarby. Kurtulus drev upp i plan och spelade fram till Jusef Erabi som höll kvar Twente-backen i ryggen. Han tryckte sig sedan ifrån honom och tog med sig bollen, vände runt och sköt ett högt skott, som touchade Robin Pröpper och ändrade riktning vilket gjorde det svårt för Lars Unnerstall att få tag i bollen som gick över honom och i mål.

Minuten efter att Lukjančukas blåst i gång andra halvlek slarvade Bajen på mittplan och Manfred Ugalde snodde åt sig bollen. Han ryckte sedan ifrån men då det var en bit till målet hade han både Shaquille Pinas och Kurtulus i hälarna. Han fick ändå utrymme att avsluta och gjorde detta lågt till vänster om Oliver Dovin, som fick sträcka ut men ändå lyckades styra ut bollen mot långsidan. Efter detta tvingades Pinas till byte och ersattes av Nathaniel Adjei. Kort därinpå stod Adi Nalić för en fin aktion när han tog sig förbi två rödvita spelare på vänsterkanten och gick inåt i plan. Anfallet skapade däremot inte någon vidare chans då Jusef Erabis skott täcktes av en rödvit back. Markus Karlsson hade sedan ett skott i yttre målburen efter att bollen runnit igenom straffområdet och han sprungit på andravågen.

I den 60:e minuten slog Erabi snabbt igång en frispark efter att han dragits ner på mittplan. Besara spelade tvärs över motståndarnas planhalva på djupet där Nalić kom löpandes. Han vek in till höger i plan och avslutade lågt, avslutet var dock aningen felriktat och bollen slank förbi högerstolpen. Twente kom bara minuten efter till ett farligt läge då Sem Steijn tryckte sig igenom i straffområdet och skjöt nära mål, mitt på en stående Dovin.

I sista delen av andra halvlek ersättes Fredrik Hammar av Viktor Djukanović och Nalić av Joel Nilsson. Det hände däremot inte särskilt mycket i slutminuterna och efter 90 minuter spelade stod det klart att matchen skull fortsätta i förlängning. Här dröjde det endast två minuter i den första kvarten innan Dovin snabbt drog igång spelet när han skopade ut bollen till Strand som drev upp några meter på vänsterkanten innan han slog en passning i djupled mot Nilsson som tog med sig bollen ett steg framåt för att sedan avsluta vänster om Unnerstall, men där skottet gick strax utanför vänsterstolpen.

I minut 102 kom Naci Ünüvar in sent mot Nahir Besara och varnades. Besara hann dock få iväg passningen till Djukanović som vek in från vänster och sköt. Från likande position som han nätat senast hemma mot Norrköping, avslutet tvingade Unnerstall att sträcka ut ordentligt och han lyckades styra ut bollen till hörna. Första förlängningskvarten spelad och i den korta pausen byttes Loret Sadiku och Markus Karlsson ut för att lämna plats åt Marcus Rafferty och August Mikkelsen. Hammarby försökte verkligen, in i det sista, att få till ett forceringsmål, snarare än att gå till straffläggning. men det räckte inte hela vägen då Twentes Joshua Brenet i den 115:e minuten vann bollen på högerkanten och slog ett inlägg in mot straffområdet. Här mötte Steijn bollen ganska så ren och stenhårt i mål. När slutvisslan ljöd stod det klart att Bajens sejour i UEFA Europa Conference League för denna säsong var över.

Nästa drabbning väntar nästa söndag, 13 augusti, när Elfsborg besöker Tele2 Arena. Köp biljetter här.