16 juni 2024

Hammarby lattjade med jumbon

Bajen tog emot jumbon och det slutade ungefär som förväntat. 1432 fick se kompakt grönvitt tryck men ändå match, fram till en övermodig bortainspark halvvägs mot paus – Vilde Hasund kunde peta in ledningsmålet och sedan rullade det på, inte minst för Vilde själv. Fyra mål av norskan och ett av Emma Westin innebar 5-0 och Hammarbys andra vinst samt nolla för veckan.

0’ Efter torsdagens 2-0-vinst vilades den matchens tvåmålsskytt Ellen Wangerheim till förmån för Emma Westin, som lite i skuggan av Vilde Hasunds show skulle tacka för förtroendet med en balja. En solig men inte stekhet juni-söndag gav lika behagliga 90 minuter för publiken i slänten och på läktarna.

21’ Hammarby parkerade på offensiv planhalva och kunde ha fått tidigare utdelning. Tre minuter in fann Westin efter några lägliga studsar Thea Sørbo med sitt vänsterinspel, där skottet dock fastnade på Julie Blakstad. Efter tio minuter ledde ett nytt Westin-inspel till skottläge för Smilla Holmberg, där ständigt Rosengård-lånade TFF-målvakten Somea Polozen fotparerade. Och halvannan minut därpå sköt Smilla Vallotto en frispark tätt utanför. Vackert blev inte lednings- och segermålet då det väl kom, just då gästerna såg ut att ha fått stopp på lägena bakåt. Man sjabblade till det ordentligt vid en inspark och Vilde kunde stöta dit sitt första mål för säsongen.

31’ Ytterligare ett par halvlägen följde, innan dagens vackraste spelmål. Efter ett inkast från vänster kunde Vallotto finna Hasund till vänster i straffområdet, och en direktskarv inåt boxen senare tryckte Westin dit sitt första godkända mål för året.

44’ Efter alla ramträffar i norra Skåne i torsdags skulle det bli ett par även mot laget från palmernas stad i syd. Den första blev Sørbos, då en tänkt lyftning mot medspelare efter hörnvariant från vänster gick i överliggaren. Sedan stack TFF emellan med sin enda halvchans för dagen, ett distansskott från Elina Lenir som smet tätt utanför, framför ett tappert följe på bortaläktaren. Men i slutskedet av första halvlek kom 3-0. Gästerna hade svårt att hänga med då Bajen satte fart på bollen, som när Vallotto och Westin kombinerade fram Jonna Andersson till inspelsläge. Hasund fanns återigen på rätt plats och placerade dit bollen tillbaka i första burgaveln. Definitivt avgjort, även om det i ärlighetens namn kändes så redan vid det för TFF demoraliserande 1-0.

48’ Först tog Hasund emot Alice Carlssons centrala boll och avlossade ett skott som gick i överliggaren via målvaktens fingrar. 32 sekunder senare tog hon emot Vallottos korta passning och skickade iväg ett nytt högt avslut – som smet in under ribban. Fjärde poängen på 27 minuter för Vilde, som inte var klar där.

51’ Om fler haft samma flow så hade vi kunnat få se en än större vinstmarginal. Två minuter efter 4-0 var Blakstad snabbare än sin försvarare på en boll bakom backlinjen och löpte sig fri från höger, men skottet hamnade utanför närmsta stolpen.

55’ Och inte ens Hasund gjorde mål på allt – Polozen räddade näravslutet med foten sedan Emilie Joramo slagit en fyndig stickare, och limmade sedan returskottet från Blakstad.

72’ Men nästan. TFF fick med knappa 20 kvar inte undan bollen och Blakstad satte Vilde i skottläge från halvdistans, där avslutet placerades in längs mattan.

82’ Bänken luftades och de två sista bytena innebar debuter av olika slag – första framträdandet på hemmaplan för Katrina Guillou, och inte minst allsvensk debut för Lykke Ihrfelt. Julie var på tilläggstid nära att hitta rätt med en cykelspark och Ellen Gibson som kommit in en stund tidigare hade en offsideboll i nät, men 5-0 fick alltså duga.

Härnäst, kommande söndag, väntar bortaderby mot AIK. Helgen därpå går färden till ett annat populärt utflyktsmål, Norrköping. Och den 5 juli avslutas vårsäsongen med retur mot ”Gnaget” på Tele2 Arena. Plåtarna hittar du här intill!