20 januari 2024

Hammarby värvar Julie Blakstad

Hammarby har gjort klart med norska anfallaren Julie Blakstad. Den landslagsmeriterade 22-åringen köps loss från Manchester City och har skrivit på ett avtal över säsongen 2025.

Sportchef Johan Lager:

– Vi är oerhört glada över att få hit Julie. Det här visar återigen på att många ser oss som en bra miljö att vara i och utvecklas. Hon är redan vid 22-års ålder en erfaren spelare med 30 landskamper i ett av världens bästa landslag. En kraftfull spelare som vågar utmana och gillar att komma till avslut och med Julie i truppen känner vi att vi har en mycket stark och spännande anfallsuppsättning. Precis som med de tidigare rekryteringarna i vinter har Julie varit en prioritet samt förstaval och jag är väldigt glad över att hon nu är Hammarbyspelare.

Julie Blakstad inledde seniorkarriären som 16-åring i Division 3 hos Ottestad IL innan hon sommaren 2018 fortsatte resan upp i seriesystemet med FL Fart i Division 1. Samma höst var hon med och bidrog till klubbens avancemang till Toppserien.

Sommaren 2020 skrev Blakstad på för Rosenborg och inledde sin svartvita karriär med att göra klubbens första mål i nya skruden efter det att Trondheims-Ørn blivit Rosenborg – en säsong som slutade med en silvermedalj. Under 2021 uppmärksammades Blakstad allteftersom hon etablerade sig både som spelare i Toppserien samt det norska landslaget. Efter säsongen blev hon utsedd till Årets unga spelare i ligan.

I januari 2022 skrev Blakstad på för engelska Manchester City, i vad som där och då beskrevs som en av norsk fotbolls största övergångar. Två månader in lyfte hon sin första ljusblåa pokal när Jonna Anderssons Chelsea fick se sig besegrade med 3-1 i finalen av Continental Cup. I Women's Super League-sammanhang gjorde hon totalt 21 matcher och stod för tre mål.

Under fjolvåren hade Blakstad en lånesejour i BK Häcken där hon ställdes mot Bajen vid två tillfällen av tolv möjliga. Hennes framspelning till Rosa Kafajis panna blev vårmötets enda mål, innan det blev grönvit revansch i cupfinalen månaden senare. Trots resultatet beskriver Julie den fajten som en av de häftigaste matcher hon spelat.

Landslagsdebuten på seniornivå gjorde i oktober 2020 när Norge säkrade sin plats till EM i England 2022 och i fjol var hon ett av de 23 namn som representerade Norge i sommarens världsmästerskap i Australien och Nya Zeeland.

– Jag vill vara med och kämpa om att ta guld, spela Europamatcher och vara i en miljö som satsar. Att man känner att man är på ett ställe där man verkligen tror på det man gör. Det ska bli kul att få vara del av ett lag som har så pass bra supportrar både på herr- och damsidan, säger Julie sin första HTV-intervju, som du hittar i sin helhet nedan.

Varmt välkommen till Bajen, Julie!

Nyheter

Dam