7 juli 2024

Intensivt men mållöst i utsåld återstart

Annons
banner
Annons
banner

Precis som i sista bortamatchen 2014, då GAIS och Hammarby senast möttes i en seriematch, blev utfallet mållöst – även denna gång inför ett enormt grönvitt bortafölje på Gamla Ullevi. Särskilt många fler likheter fanns dock inte; eftermiddagens allsvenska återstart var en högintensiv drabbning där lagen hade varsin halvlek, tillika ett möte i Allsvenskans högre tabellregioner. Här är matchen summerad i minuter och foton.

0’ Återstarten fick en inramning som påminde om Norrköping borta – och nästan mer då damernas guldmatch i vintras än ett herrmöte. GAIS hade visserligen fått dit sina marginalare-makrillar, men då betydande delar av 15 206 var inne på dag 35 av derbysegerfirande, så blev styrkeförhållandena därefter på läktarna. I den grönvita truppen fanns två nya ansikten – Divine Teah som blivit myndig och därmed kunnat krita på gjorde truppdebut, medan Victor Eriksson klev rakt in i startelvan och mittlåset.

35’ Hammarby förde i första halvlek matchen, som dock skulle komma att innehålla fler sena satsningar mot Nahir Besara än målchanser. Med 25 minuter på uret blev dock Hampus Skoglunds ingripande mot William Milovanovic i egen box nödvändigt, sedan ett bolltapp gett GAIS möjlighet till en snabb attack från höger. Och tio minuter därpå fick Bazoumana Toure på ett fint inlägg ämnat för Oscar Johansson, där vikarierande vänsterbacken Robin Frej inte var långt ifrån att självmåla då han bröt till hörna.

41’ Här finns ingen bild. Och inget som illustrerar reaktioner på planen eller läktaren. Inga reaktioner i intervjuerna efteråt att referera till. För det var som att ingen märkte att GAIS mittback volleyboll-blockade Tesfaldet Tekies högerinlägg, efter en hörnvariant – ungefär lika tydligt som då Mikael Sandklef kom undan helt med att göra en Luis Suárez på Ruddalen 1998 och den gången sabbade Bajens guldchanser. Med det som hände i den här matchens sista sekund i åtanke, så kan det vara värt att ha med sig.

53’ Andra halvlek blev något annat – det var GAIS som lyckades få bett i offensiv tredjedel och skapa merparten av lägena. Oliver Dovin som räddade med näven då Mervan Celik ville näravsluta fick också se nyvärvade Lucas Hedlund träffa stolpens utsida.

56’ Tio minuter in höll dock hemmamålvakten på att ställa till det för sig ordentligt. Det är för övrigt hisnande att Mergim Krasniqi var lagkamrat med Besara i Örebro SK så sent som 2021. Här kom han hursomhelst ut tämligen opåkallat då Fredrik Hammar rensat ut bollen i mittcirkeln. Krasniqi träffade den inte och rammade istället Frej, vilket gav Deniz Gül en liten möjlighet att nicka mot mål. Anfallaren fick ingen jättefart på bollen men kollisionen gjorde att ingen hemmaspelare hunnit upp den, men avslutet hamnade utanför.

59’ Den bästa möjligheten som Hammarby för egen maskin spelade sig fram till kom då Skoglund och Johansson kombinerade på sin högerkant, och inspelet sånär nådde Toure.

63’ Med de mer eller mindre rationella utrusningar som GAIS-keepern ger sig ut på varje match hade han fler löpmeter än Dovin, som stod för desto svettigare räddningar. Två på en halvminut blev det här – först tippade han Hedlunds skarvavslut, sedan fick han upp en näve även på Celiks nick efter den följande hörnan. Enda grodan kom vid nästa inspark som bröts tidigt, men då fanns Pavle Vagić på plats för att hålla emot.

85’ Chansproduktionen gick i relativ stiltje. Jusef Erabi byttes in, men fick inte alltför mycket kul att jobba med. Vid likaledes inbytte Simon Strands högerinlägg var han där, men dessvärre i gott sällskap.

87’ Sista grönvita möjligheten hade Vagić, som siktade mot första krysset efter en hörnvariant från höger men inte fick skottet på mål.

90+5’ Med 35 sekunder kvar av tilläggstiden dundrade Alexander Ahl Holmström otajmat in i Dovin, som fick omvårdnad medan Davor Blažević värmde upp, men kunde fortsätta.

90+9’ Vi var därmed inne i matchminut nittionio då tillställningens sista bolltouch blev Tekies. Åtminstone var det så domarteamet tydligt bedömde situationen, då Ahl Holmström gick omkull i straffområdet. Därmed fick inte GAIS en sista chans att hålla liv i segersviten på hemmaplan.

I nästa omgång väntar ett nytt stormöte mot göteborgare, då "Blåvitt" kommer till Bajenland måndagen den 15 juli. Över 26 000 har redan säkrat biljett och fler plåtar hittar du här intill!

Mattias Jansson

Foto: Kenta Jönsson, Bildbyrån och Henric Wauge

Nyheter

Herr