1 december 2023

Julkalendern 2023 – tio år på Tele2 Arena

Annons
banner
Annons
banner

Sommaren 2013 flyttade vi in i vårt nya hem. I år har vi alltså spelat i tio år på Tele2 Arena, och med anledning av det återberättar vi 24 minnen ur olika perspektiv från det vi känner som Nya Söderstadion.

Efter att ha tagit ett känslosamt farväl av Söderstadion i vårsäsongens sista match 2013 skulle nästa hemmamatch spelas en dryg månad senare i ett nytt hem.

Stockholmsarenan, som fått namnet Tele2 Arena, men känd som Nya Söderstadion i folkmun stod nu färdig, och Hammarby skulle inviga bygget med seriematch mot Örgryte IS.

Hammarby hade under många år bedrivit påtryckningar för att få en ny, modern arena eftersom Söderstadion trots all sin charm ansågs omodern och för liten. En rad olika förslag på en ny arena i Johanneshovsområdet hade tagits fram, till en början med ambitionen att klubben själv skulle äga arenan med FC Köpenhamns arena Parken som förebild. Man insåg dock med tiden att det skulle bli ett alldeles för kostsamt projekt för Hammarby som ensam aktör att stå bakom, men med åren hade staden hörsammat Hammarbys, liksom Stockholms behov av en ny, stor arena. Staden skulle driva projektet och stå för kostnaden, och arenan skulle inte enbart vara för fotboll, även om det skulle vara huvudattraktionen i den stadion som till slut stod färdig strax söder om Globen, i dag Avicii Arena.

Under serieuppehållet hade febril aktivitet rått. Det rörde sig om en omfattande flytt för Hammarby in i det nya hemmet, samtidigt som det gällde att få de sista bitarna på plats i själva arenabygget för att kunna hålla ett fullsatt arrangemang lagom till den 29 juli 2013.

För fullsatt blev det. 29 175 åskådare - efter att några tusen av dem gått en arenapremiärmarsch från Medborgarplatsen bakom en banderoll som löd Mot nya tider - hade tagit plats när Hammarby för första gången stegade ut på sin nya hemmaplan till tonerna av Just idag är jag stark.

Försiktig optimism och förväntan låg i luften med hopp om att de grönvita med hjälp av ett ännu starkare publikstöd skulle lyfta sig under säsongens andra hälft för att undvika ännu ett förlorat år i landets näst högsta serie.

Och ett lyft behövdes. Hammarby låg inför matchen på sjunde plats i tabellen med nio poäng upp till direktuppflyttning. Chanserna till seger ansågs också goda eftersom motståndaren Örgryte låg på nedflyttningsplats.

Tillställningen skulle dock bli något av ett antiklimax. Även om chanser inte saknades blev matchen mållös och efter slutsignalen var det många som ljudligt delgav sin besvikelse över 0-0-resultatet. Premiären på nya arenan hade inte blivit den boost många hade hoppats på, och de stora jubelscenerna på Nya Söderstadion skulle visa sig vara ännu ett drygt år bort.

Så även om det var en historisk dag i den grönvita historien är minnet av den inte det allra ljusaste. Men som vi alla vet skulle vi under åren som följde få uppleva många betydligt mer minnesvärda stunder. Mer om dem i kommande luckor.

Samtliga foton: Bildbyrån

Nyheter

Herr