2 december 2023

Julkalendern: Första målet på Tele2

Annons
banner
Annons
banner

I årets julkalender uppmärksammar vi att det var tio år sedan vi flyttade in på Tele2 Arena. Vi gör det med en kavalkad av minnen från decenniet som har passerat. Vi har kommit till lucka 2 - ett historiskt mål.

Nikolas ”Nik” Ledgerwood, bördig från Lethbridge i Alberta och seniordebuterande i dåvarande Mustangs från provinsens största stad Calgary, anslöt till Hammarby i sommarfönstret säsongen 2012. Innermittfältaren hade då många år i tysk fotboll bakom sig, då han flyttade till 1860 München som 18-åring. Någon större målskytt var han aldrig, men ett par av de fyra målen för Bajen var rediga distansmörsare. Första baljan i grönvit skrud kom borta mot Falkenberg, två dagar efter att nästa värvning presenterades – en viss Kennedy Bakircioglu.

Bajen var inte särskilt nära en allsvensk återkomst heller 2013, då arenaflytten från Söderstadion till Tele2 Arena iscensattes under sommaren, och inledde matchandet på ”rymdskeppet” med tre mållösa matcher. Riktigt så långt som 1994, då fem matcher utan någon HIF-pyts på Söderstadion fick Dagens Nyheter att utlösa en tävling om förste målskytt, gick det aldrig. Efter 0-0 mot Örgryte, 0-1 mot Ljungskile och famösa 0-3 mot Falkenberg – under en period där Hammarby istället gick starkt på bortaplan – så lossnade det mot särklassiga jumbon Brage.


I början av andra halvlek kom rackarrökaren från 35 meter som borrade sig upp i bortre krysset, sedan Nik fått en sidledspass från Kennedy och nypt till – förlösande jubel bland 12 000.

Ledgerwood, som gjorde 50 landskamper jämnt för Kanada, återvände efter säsongen till Tyskland – och även om han är ihågkommen som en solid mittfältspjäs, så förknippas han av Bajenpubliken förstås främst med detta historiska mål. Nik är numer assisterande tränare för Calgary-ligaklubben Cavalry FC där han rundade av den aktiva karriären som lagkapten.

Nyheter

Herr