14 december 2023

Kim Hellberg Hammarbys nye huvudtränare

Annons
banner
Annons
banner

Hammarbys herrlag har nu tillsatt sin nye huvudtränare, och valet föll på Kim Hellberg. Ett avtal som sträcker sig över tre år är påskrivet och Kim Hellberg tillträder formellt efter årsskiftet.

– Kim är en av de mest intressanta och skickligaste tränarna i Skandinavien och vi är oerhört stolta över att presentera honom som vår nye huvudtränare, säger Hammarbys sportchef Mikael Hjelmberg.

Sedan det stod klart att Martí Cifuentes lämnade tränarposten med tre omgångar kvar av Allsvenskan har rekryteringsprocessen varit igång och nu är den i mål. Hammarbys sportsliga ledning har sammanställt en tydlig kravprofil på vad huvudtränaren ska uppfylla och det har man funnit i Kim Hellberg.

– Vi har sökt en tränare som kan stå för en offensiv, dominerande och fartfylld fotboll och som kan förändra och förbättra träningskulturen i Hammarby till att träna mera och träna hårdare. Det är också viktigt att tränaren omfamnar vår truppstrategi och är skicklig på att arbeta med och utveckla unga spelare. Det har varit en gedigen och omfattande rekryteringsprocess där flera kandidater har intervjuats. I slutskedet när processen blev skarp så gjordes bedömningen att Kim med råge uppfyllde alla våra kriterier. Han är en av de mest intressanta och skickligaste tränarna i Skandinavien och vi är oerhört stolta över att presentera honom som vår nye huvudtränare, säger Mikael Hjelmberg.

Kim Hellberg kommer närmast från IFK Värnamo och ledde mot alla odds laget till en femteplats i årets allsvenska. Den 35-årige östgöten inledde sin tränarkarriär passande nog i Kimstad GoIF 2011 och tids nog tog han över huvudtränaruppdraget i IF Sylvia, för att sedan gå till IFK Norrköping där han var assisterande tränare till Rikard Norling. 2022 blev han huvudtränare i IFK Värnamo under lagets första allsvenska säsong någonsin, där laget landade på tionde plats vilken alltså följdes upp av en femteplats i år. Efter succén i Småland har Kim Hellberg varit en av landets mest eftertraktade tränare och nu går karriären vidare i Hammarby.

– Det känns fantastiskt att vara här. Den fotboll Hammarby vill spela och den riktning klubben vill ta passar väl med den fotbollstränare och människa jag är. Det finns förutsättningar att göra något väldigt bra, och det är därför jag är här, säger Kim Hellberg.

Det står även klart att David Selini blir assisterande tränare till Kim Hellberg. Duon jobbade även tillsammans i IFK Värnamo. Mer om David i separat artikel.

En längre HTV-intervju med Kim Hellberg kommer inom kort.

Foto: G40 Studio

Nyheter

Herr