23 mars 2024

Kontrollerad genrepsvinst

Annons
Annons

Hammarby går in i seriesäsongen med en vinst i ryggen, sedan man besegrat Kuopion Palloseura med 2-0. Nahir Besara som kunde ha nätat efter en halvminut spelade istället fram till båda Bajens mål.

Med fem spelare på landslagsuppdrag var själva genrepsstatusen kanske lite naggad i kanten. Och då August Mikkelsen befann sig på ett plan västerut framemot uppvärmningen, så tog Fredrik Hammar plats i startelvan, i en balanserande roll. Utropstecknet i truppen var annars Dennis Collander, som ju har en lång period av rehabkrigande bakom sig.

Några hår må ha grånat till följd av Hammarbys emellanåt väl smånätta agerande i uppspelsfasen under försäsongen. I denna tillställning var det istället KuPS österrikiske målvakt Johannes Kreidl och hans defensiva lagkamrater som bjöd på möjligheter för motståndarna. En första fick vi se redan efter 35 sekunder då hans mittback slog en tänkt hemåtpass rakt i gapet på Nahir Besara, som kanske blev lite väl säker på att näta; Kreidl lyckades kasta sig ner i målområdet och rädda.

Bajen och Mads Fenger höll på att bjuda igen efter tre minuter, men mittbacken kunde sittande reda ut situationen. Och sedan lät 1-0-målet inte vänta på sig. KuPS hade vunnit bollen högt upp till höger och gått fram med många, men Oscar Johansson som nog gjorde sin bästa insats hittills i grönvit skrud bröt och satte dessutom iväg bollen till Besara på ett. Nahir såg Deniz Güls löpning och sedan den fina genomskäraren slagits utom räckhåll för den ena kvarvarande försvararen kunde 19-åringen hålla undan den andre, och trycka dit ledningsbaljan i nättaket.

Gulsvarta KuPS var dryga kvarten in inte långt ifrån att bjuda på ett ”Elfsborgssjälvmål” då ett tillbakaspel slogs förbi Kreidl, som redde ut det hela. Närmre 2-0 var det minuten därefter då Markus Karlsson tog fram bollen från sin högerbacksposition och Besaras inlägg nådde Gül, som nickade tätt utanför bortre stolpen. Deniz var på rätt plats även med halvtimmen spelad då Tesfaldet Tekie, tydligt på humör i dag, slog ett halvhögt instick som anfallaren sånär fick tag i. Samtidigt hade gästerna kunnat utjämna just innan paus. Sedan ett skott fastnat på Fenger ställdes Saku Savolainen sopren med Davor Blažević, men yttern skyfflade bollen utanför via stolpens utsida, från sex-sju meter.

Efter en första halvlek där Hammarby tidvis fått mycket av spelet att stämma, så inledde finländarna den andra bäst. Allra först i den andra trekvarten fick vi dock se en ytterst förvirrad och utdragen uppkastsekvens. Sedan var det KuPS som fick fram första målchansen, där HIF-försvaret missbedömde bollbanan vid ett långt uppspel och Blažević klev fram med en frilägesräddning mot inbytte nigerianen Paul Ogunkoya.

Positivt i dag var bland annat att Bajen spelade sig ur press på ett betydligt mer distinkt sätt än tidigare, även om man utsatts för tuffare prov av detta slag denna försäsong. Matchen blev annars något sönderblåst och tidvis chansfattig. Med kvarten kvar blixtrade det till en smula. Först fick Abdelrahman Boudah bra träff efter en hörna, där skottet dock gick till en ny sådan via täck. Och ett par minuter därpå fick KuPS fram ett vasst kvitteringsläge sedan Hampus Skoglund, i dag till vänster i backlinjen, täckt ett inlägg till högerhörna. Hammarby såg först ut att få undan den höga lyran ganska komfortabelt, men efter ett hopslag utanför straffområdet var plötsligt de gulsvarta övertaliga mitt i boxen. Davor snuvade återigen Ogunkoya på pytsen med ny parad på näravslut varpå Karlsson fläkte sig fram och täckte returavslutet.

Mot slutet kroknade sedan finländarna betänkligt och det handlade mest om huruvida Bajen skulle få dit ett andra mål. Så kunde det ha blivit i 88:e, då HIF fyndigt spelade sig loss och bröt flera linjer. Johansson släppte ut bollen till vänster och inbytte Marcus Rafferty som satte Boudah i skottläge. Här kunde Kreidl sträcka ut och limma halvdistansavslutet. ”Abdo” skulle emellertid få sista ordet, snart efter att målvakten satt igång spelet. I en ny märklig uppspelssekvens kunde Besara sno åt sig bollen framför halvmånen och lika snabbt uppfattade Boudah situationen, då han gav Nahir chansen att sätta honom med öppet mål. 2-0 var logiskt i detta läge om än kanske ett mål för stort, och sammantaget bjöd detta genrep de 1551 närvarande fler strukturella än bländande svar, vilket ju kan vara nog så viktigt inför en utsåld seriepremiär.