9 maj 2023

Krampaktigt kryss mot Mjällby

Annons
banner
Annons
banner

Bajen lyckades inte leva upp till förväntningarna som över 19 000 tagit med sig in på Tele2 Arena, där ett kompakt gulsvart bortalag gjorde det förtvivlat svårt för de grönvita att komma till chanser. Närmast var Mads Fenger med knappa kvarten kvar, men Noel Törnqvist hann ner med näven på mittbackens halvvolley. Då även U21-landslagskonkurrenten Oliver Dovin gjorde sitt mellan stolparna slutade matchen 0-0.

Hammarby hade mängder av mindre blessyrer i truppen vid sidan av långtidsskadorna, och fick ställa upp med en förändrad startelva där Nathaniel Adjei spelade högerback och Alper Demirol tog hand om balansrollen, och Fredrik Hammar agerade till höger i offensiven.

Mjällby tog sig med 58 sekunder på uret till matchens första avslut, även om Max Fengers nick på en kantfrispark blev plockpotatis för Oliver Dovin, som i likhet med målvaktskollegan Noel Törnqvist var mer eller mindre helt sysslolös under de inledande 45. När HIF väl tog sig till avslut under öppningskvarten var utfallen lite symptomatiska; Adjei sköt över och utanför från distans medan August Mikkelsen inte fick träff på sin halvvolley. Kvarten in fick Demirol en smäll i en närkamp som i förlängningen skulle sätta även ersättaren ur spel.

Första och enda halvchansen kom i tjugonde minuten då Shaquille Pinas, i dag vänsterback, slog en hörna där Tesfaldet Tekie fick bra träff på andrabollen – Törnqvist hade emellertid rätt så fri sikt och kunde rädda. Ett par minuter därpå ledde ett par dragningar och ett fint vänsterinlägg signerat August Mikkelsen till att det nästintill hettade till i offensiv box, där dock ingen av lagkamraterna hann fram. Ett väldigt kompakt Mjällby hotade med fem minuter till vilan, då det blev rörigt i grönvitt straffområde, men inte heller gästerna kom till något konkret och som bortatränare Anders Torstensson konstaterade på presskonferensen så torde xG ha landat på 0-0 i halvleken.

Till andra halvlek ersattes Hammar av Adi Nalić, som tog hand om just högerkanten. Lägena skulle bli nästintill lika lätträknade som i första akten och de fåtaliga mer kvalificerade ingripandena stod Dovin för. Skeendena upprepade sig nämligen; sex minuter in tog Pinas fram bollen centralt varpå Mikkelsen fick till ett nytt till synes hotfullt vänsterinlägg, men varken en matchen igenom bortpunktad Nahir Besara framför straffpunkten eller Nalić vid bortre stolpen hann komma till.

En sliten Nahir lämnade plats för Montader Madjed med halvtimmen kvar. Pinas försökte just efter bytet att bryta mönstret och fick då på en skaplig distansträff, som dock inte vållade bortamålvakten några bekymmer. Svettigare var Dovins enhandsräddning mot Otto Rosengren fem minuter senare, sedan talangen tagit sig in i högra delen av straffområdet. Ytterligare några minuter därpå fick Demirol ont på nytt och kastade in handduken varpå Pavle Vagić kom in i hans ställe. Just efter bytet stod Nalić för en företagsam, central räd där Madjed sattes i skottläge – avslutet var det bra tryck i men riktningen brast och bollen susade utanför.

Då knappa kvarten återstod fick vi se matchens enda hundraprocentiga målchans, och det var inte långt ifrån att Hammarby grejat en krampaktig trepoängare snarare än det betydligt kärvare krysset. Mads Fenger höll sig framme på en utåtskruvad vänsterhörna från Pinas och fick på en hård halvvolley, ämnad för bortre stolproten, men Törnqvist hann ner och på returen åkte offsideflaggan upp. På tilläggstid hade det i gengäld kunnat bli än värre, då inhoppande Jusef Erabi vann sin luftduell vid Rosengrens frisparkslyftning, men även höll på att ställa Dovin som fick replikera med att visa reflexer. U21-lagkamraternas burväktarduell blev således lika oavgjord som matchen.

I nästa omgång, nu på söndag, väntar som bekant ett sedan länge utsålt derby mot Djurgården. Därefter reser Hammarby till Göteborg för att möta IFK – håll utkik hos Bajen Fans för att boka din resa.

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Herr