15 september 2023

Kyra lämnar Hammarby – säljs till Arsenal

Hammarby är överens med Arsenal om en övergång för den australiensiska landslagsmittfältaren Kyra Cooney-Cross, som ansluter direkt till “The Gunners” på sista dagen av det engelska transferfönstret. Affären är Hammarbys största spelarförsäljning hittills på damsidan. Läs mer nedan.

Tiden i klubben kunde påbörjas på allvar den 16 juni efter avslutad rehab, då hon debuterade mot Häcken. Totalt blev det 30 allsvenska matcher medan höjdpunkten nog blev finalen i Svenska Cupen, ett av fem framträdanden i tävlingen. Nyligen fick Cooney-Cross också visa upp sig på den allra största scenen, och efter ett starkt mästerskap som hjälpte Australien till en fjärdeplacering i hemma-VM svalnade förstås inte intresset för den dynamiska mittfältaren.

– När jag reflekterar över min tid i Hammarby kan jag inte låta bli att känna tacksamhet för chansen att få vara en del av klubben. Alla minnen, nya vänskaper och det orubbliga stödet från supportrarna kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Den fina relationen mellan spelare, tränarstaben och fansen på läktaren skapade en gemenskap som verkligen är unik, säger Kyra, som fortsätter:

– Att ha fått vara med och skriva historia med denna fantastiska klubb är en upplevelse jag kommer bära med mig genom hela livet. Min andra familj, ni kommer att vara saknad och jag håller alla tummar nu för återstoden av hösten.

Hammarby Fotbolls vd Richard von Yxkull om övergången:
– Till att börja med vill vi från klubbens håll önska Kyra lycka till på sitt nya, stora äventyr i den absoluta världseliten. Hon kom till oss under 2022 som en av de främsta talangerna i världen och nu, lite drygt ett år senare, har hon etablerat sig som en toppspelare på världsnivå. Det är ett gott betyg till Kyra själv och inte minst den miljö vi har skapat i vår verksamhet.

– Beslutet för oss som klubb har tagits med hänsyn till flera olika parametrar. Vi kan konstatera att vi är i ett mycket spännande slutskede av säsongen där vår ambition om att nå Europaspel och tävla om de ädlaste valörerna lever i allra högsta grad. Vi har en oerhört stark tro på det arbete Pablo med kollegor bedriver. Vi har en stabil och högpresterande spelartrupp som hela tiden tar nya kliv och vi är gemensamt övertygade om att vi bara kommer bli bättre framöver. Det i kombination med Kyras vilja om att nå sin stora dröm, samt att Arsenal stått för stora ansträngningar i den här övergången, gjorde att vi ansåg detta vara det bästa beslutet för alla inblandade.

Sportchef Johan Lager:
– Det tog tid innan vi lyckades övertyga Kyra om att flytta till Sverige. Vi såg vilken potential hon hade och vi trodde vi kunde utveckla henne ytterligare. Väl på plats har hon varit starkt bidragande till våra framgångar. Vi ser också vilka kliv hon har tagit och förstår det intresse som skapats kring henne. Vi är glada över att ha varit med och utvecklat henne och är övertygade om att hon kommer ha en fortsatt framgångsrik karriär på den högsta nivån. För Kyra har detta varit ett mål och vi är glada att vi har varit med på resan att förverkliga hennes dröm.

– Vi har en stark trupp och har inte byggt ett spel som bygger på en enskild spelare. Vi ska ta en match i taget och jag är övertygad om att den här hösten kommer att bli riktigt rolig. Vi önskar Kyra stort lycka till!

Huvudtränare Pablo Piñones-Arce:
– Vi är glada för Kyras skull, som tagit stora steg här hos oss både som spelare och som person. Det finns såklart fördelar och nackdelar med den här typen av sena försäljningar och vi har hela tiden haft i åtanke att det skulle kunna ske. Vi har en stor tilltro till truppen och den kvaliteten på spelare vi har och vårt jobb är att fortsätta arbetet med att utveckla både laget och vårt spel.

– Denna försäljning visar också på att den miljö vi har byggt upp och det sätt vi arbetar på ger resultat på väldigt många sätt. Vi ska vara stolta och glada över vad vi gör i vår verksamhet och nu finns det inget annat än att arbeta ännu hårdare för att fortsätta ta steg. Ett stort tack för tiden här hos oss och ett stort lycka till i framtiden, Kyra!

Foton: Bildbyrån

Nyheter

Dam