27 januari 2024

Lika i årets första träningsmatch

KIF Örebro stod för motståndet i årets första träningsmatch på damsidan. Det jämna mötet slutade 2-2 efter att de rödvita tagit ledningen två gånger om men där Bajen sedan kvitterat i form av Ellen Gibson och Sara Kanutte.

Josephine Frigge fick debutera i grönvitt efter att Anna Tamminen fått en lättare känning inför matchstart. En fyrbackslinje tog form genom Stina Lennartsson, Alice Carlsson, Ellen Gibson och Jonna Andersson. På mittfältet startade Emma Westin, F19-spelaren Ida Gagnfors och det senaste nytillskottet – Julie Blakstad. Framför dem fick Vilde Hasund, Sara Kanutte och Lotta Ökvist ta plats.

Matchen inleddes med ett relativt högt tempo där Hammarby fick hålla i taktpinnen de inledande minuterna. Kort efter att Julie Blakstad i den elfte minuten stått för matchens första målchans fick KIF Örebro tag i bollen och tog ledningen när ett inlägg gick rakt igenom straffområdet till en ren Amanda Altheden.

Hammarby var sedan nära att kvittera när en målvaktsretur från Jonna Anderssons hörna nådde Sara Kanutte som med ett rätt så rent avslut träffade ribban. KIF stod upp bra efter att ha tagit ledningen och även om Bajen mestadels var det spelförande laget slarvas det på den sista tredjedelen. Efter en omställning där Kanutte fick in ett inspel från Andersson i mål, men som dömdes bort för offside, kändes kvitteringen nära. Men det var i stället de fasta situationerna som fick tala. Med hjälp av en kort hörna i den 33:e minuten volley-styrde Ellen Gibson in en inlägg från Vilde Hasund i mål.

Bara minuten efter kvitteringsmålet tog dock motståndarlaget ledningen igen när ett inlägg från vänsterkanten nådde Inka Sarjanoja. Hon tog med sig bollen i sidled och avslutade till höger i mål. Inför halvtid var Hammarby nära att åter kvittera flertalet gånger, men den rödvita ledningen kvarstod in i paus.

Till andra halvlek kom Anna Jøsendal, Thea Sørbo, Smilla Vallotto och Bella Andersson in på plan. Matchens andra halva var trögstartad och till en början skapades inga klara målchanser. Jøsendal hölls varm på vänsterkanten och bidrog till en rad inspel, några täcktes ut till hörna eller hanterades av Örebros backlinje. I den 74:e minuten mötte hon Sørbos inlägg på med huvudet, men där avståndet till målvakten Clara Ekstrand var aningen nära. Ekstrand fick dock inte tag i avslutet och returen landade hos Kanutte som kvitterade.

I slutminuterna var det nära att Hammarby tog ledningen. Norskorna Blakstad, Jøsendal och Kanutte hade alla möjlighet att säkra vinsten med klara lägen, men fick nöja sig med 2-2 i årets första träningsmatch.