3 januari 2024

Madelen Janogy lämnar Hammarby

Efter att ha avslutat sin tredje grönvita säsong som dubbelmästare väntar nu nya utmaningar för Madelen Janogy, vars avtal med Hammarby löpte ut vid årsskiftet. Ny klubbadress blir italienska Fiorentina.

– Jag minns när vi satt på Årsta vintern 2020 och hade vårt första möte och vi presenterade den här resan vi ville göra. Att stå här tre år senare och ha gått från nykomling till dubbelmästare känns smått overkligt. "Madde" trodde på drömmen lika mycket som vi och jag unnar verkligen henne det här äventyret. Vi har stora förhoppningar om att få se henne i grönvitt igen, säger sportchef Johan Lager.

Madelen Janogy anslöt till Hammarby inför säsongen 2021 från Piteå IF. Efter sin första säsong på Södermalm, där Bajen var nykomlingar i OBOS Damallsvenskan, röstades hon fram till Årets Bajenspelare. 2021 och 2022 noterades hon för tio respektive elva allsvenska kassar.

Inför 2023 förlängdes kontraktet med ett år, trots stort intresse från utlandet. Men "Madde" kände sig inte klar i grönvitt. Under årets säsong var hon starkt bidragande i flera avgörande sammanhang, ta bara hennes dubbla pytsar i cupfinalen och guldmatchen som exempel.

Efter säsongen utsågs hon till Årets anfallare på Sportbladets damallsvenska gala, där hon även mottog tidningens hederspris för sitt mod att prata öppet om psykisk ohälsa. På Bajengalan kammade hon hem Årets Bajenmål med sitt 2-0-mål i cupfinalen mot Häcken.

Totalt blev det 12 mål och fem assist på 24 allsvenska framträdanden under guldåret och sammanlagt landar Madelen på 75 matcher och 40 baljor i Hammarbytröjan – siffror som hon en dag hoppas utöka.

– Det är mycket tankar och känslor, såklart, men samtidigt jag känner en otrolig stolthet, glädje och ett lugn i att jag har haft tre fantastiska säsonger. Vi hade en dröm och många trodde nog inte på den, men vi gjorde det. Drömmen om cupguld och SM-guld blev verklighet. Det finns så många delar i de här tre åren som har varit otroligt viktiga och som etsat sig fast i minnet; spelarna, fansen, omgivningen, staben runtom, osv. Min dröm är att komma tillbaka, och det känns också bra, säger "Madde" i en HTV-intervju som släpps under kvällen.

Hammarby Fotboll riktar ett varmt tack för insatserna på och utanför planen, "Madde"!

Nyheter

Dam