30 juli 2023

Matchrapport: IFK Norrköping hemma (2-1)

Annons
Annons

Mellan de två Twente-matcherna stod Norrköping för motståndet när Bajen spelade match nummer 18 i årets seriespel. Efter att Adi Nalićs första mål i grönvit tröja på hemmaplan gav Bajen ledningen kvitterade gästernas Arnor Traustason i 82:a. De flesta av de 21 348 på plats trodde nog att lagen skulle få nöja sig med delad pott, men nyinbytte Viktor Djukanović ville annat och smällde in Bajens segermål på övertid.

Hammarby inledde matchen med en liknande formation som man ställde upp med borta mot FC Twente, där dagens tre mittbackar Edvin Kurtulus, Nathaniel Adjei och Mads Fenger skyddades av kantspringarna Markus Karlsson och Simon Strand i försvarsspelet. Förutom att Kurtulus ersatt Shaquille Pinas och att Adi Nalić startade i Viktor Djukanovićs plats var det inga förändringar i Bajenelvan sedan förlustmatchen i Enschede.

Kort efter avspark gled ett rejält regnmoln över Tele2 Arena, och i kombination med det nya konstgräsunderlaget kunde bollens fart bidra till ett högt tempo på plan. Trots detta var det inga större farligheter som den första halvleken bjöd på. Efter en inläggsfrispark från höger hittade Nahir Besara fram till Edvin Kurtulus huvud, men utan resultat då nicken gick några meter över ribban. I IFK Norrköpings anfall saknades Christoffer Nyman, och anfallskollegan Andri Gudjohnsen gjorde sitt bästa för att störa Bajens backlinje utan att lyckas under första 45 minuter.

Om första halvlek var chansfattigt blev den andra det raka motsatta. Bara efter fem minuters spel hade fler chanser skapats i jämförelse med de första 45. Adi Nalić bröt sig loss till ett friläge, men en fin parad från Oscar Jansson i Norrköping-målet stoppade Bajen från ledning. Kort därefter blockades ett Besara-skott från nära håll av täckande försvarare. 10 minuter in i andra halvlek var det dags för första målet i matchen – och för Adi Nalićs första i Hammarbytröjan.
Simon Strand lämnade över bollen till Adi som vek in i banan och borrade upp bollen i bortre gaveln, och visst finns det mindre snyggare sätt man kan måldebutera på hemmaplan med.

Gästerna bytte friskt i hopp om att vända på matchen, och efter 82 spelade minuter kom kvitteringen. Oliver Dovin i Bajenmålet nådde högst efter en duell med Andri Gudjohnsen, men efterföljande retur damp ner framför Arnor Traustasson som nickade in 1-1 halvtom bur. Efterföljande minuter jagade båda lagen segermålet, men Viktor Djukanović som bytt av Adi Nalić till stående ovationer skulle få sista ordet. I ett smått identiskt mål gav Viktor Bajen det så viktiga 2-1-målet, när han från vänsterkanten vikt inåt i banan och hittat nätmaskorna bakom burväktare Jansson i den 91:a matchminuten.

IFK Norrköping svarade med ett sista tryck, men utan resultat. 3 poäng stannade i Stockholm, och visst fanns det något speciellt i blickarna hos både Bajenspelare och från läktarplats efter matchen. En skön trea för tabelläget, men en kanske ännu viktigare seger för det som komma skall på torsdag.