28 december 2023

Matilda Vinberg lämnar Hammarby

Efter tre säsonger på Södermalm står det nu klart att nya utmaningar väntar för Matilda Vinberg, vars avtal löper ut vid årsskiftet. Hon tog klivet direkt från Division 1 till OBOS Damallsvenskan inför 2021 och lämnar alltså som dubbelmästare efter sin tredje säsong.

– Vi är glada över den utveckling hon har haft hos oss från Division 1-spel till att nu ha spelat med A-landslaget. Vi hade såklart önskat att Matilda stannat kvar längre hos oss och vi har under året försökt få till en förlängning utan att lyckas. Nu väntar ett annat land och nya utmaningar för Matilda. Vi hoppas att vi får se henne i Bajen igen i framtiden och önskar stort lycka till, säger sportchef Johan Lager.

Matilda debuterade för moderklubben Enskede IK på seniornivå redan som 15-åring och gjorde avtryck direkt med tre mål på sju framträdanden under debutåret. Två säsonger senare skulle Hammarby bli nya hemvisten och hon visade omgående vad hon hade att ge på allsvensk nivå. Debutmålet kom i bortamötet med Linköping den 4 juni 2021, när hon bredsidade in slutresultatet till 3-3.

Året efter skulle det stora genombrottet komma. Efter säsongen röstades hon både fram till Årets Bajenspelare på Bajengalan samt mottog Svenska Spels utmärkelse ”Årets genombrott” på Sportbladets damallsvenska gala. Samma höst skedde även A-landslagsdebuten när Vinberg bytte av "Madde" i bortalandskampen med Australien i Melbourne.

2023 vet nog de flesta grönvita hur det gick och utöver dubbla titlar blev det även Matildas poängbästa säsong med 14 poäng på 27 tävlingsframträdanden. Totalt blev det 74 matcher och 20 baljor i Bajen.

– De här tre åren har varit en fantastiskt rolig tid. Att vi fick ta hem det där efterlängtade SM-guldet i Norrköping på sättet vi gjorde är något jag kommer bära med mig resten av karriären, precis som cupguldet och alla stormatcher på Kanalplan och Tele2 Arena. Jag har aldrig varit i en så fin klubb som Hammarby och jag vill bara tacka alla inom klubben, laget och er supportrar för stödet och alla starka minnen ihop, säger Matilda.

Hammarby Fotboll riktar ett varmt tack för insatserna i grönvitt och önskar stort lycka till i fortsättningen!

Foto: Kenta Jönsson och Bildbyrån

Nyheter

Dam