31 mars 2024

Minutrapporten efter premiärsegern

Annons
Annons

29 882 fick se Hammarby skölja över Kalmar FF – åtminstone stundtals. Nahir Besaras 1-0-mål följdes efter bara 73 sekunder av 2-0 via ett självmål. Smålänningarna reducerade innan paus och fick 2-2 bortdömt mitt i andra halvlek, men sett över hela matchen var 3-1 – inprickat av inbytte Jusef Erabi – rimliga siffror. En smakstart på den allsvenska säsongen som vi här ser tillbaka på i minuter och bilder.

0’ Innan avspark hyllades Yvonne och Matte Werner av den utsålda arenan – paret fick kliva in flankerade av Hammarbys applåderande trupp, och några meter in på Kalmar FF:s planhalva stämde Lars Sætra in i avtackningen.

0’ Kortsidan och kurvorna välkomnade Bajen in i seriesäsongen med en strof från ”Vi ses snart igen”.

3’ Redan efter ett par minuter muttrades det på läktarplats, då ett bolltapp som kändes igen från vårvintern hade kunnat ta en ända med förskräckelse. Robert Gojani fick tag i lädret och Jacob Trenskow avslutade, men inte bättre än att Oliver Dovin räddade enkelt. KFF öppnade frejdigt och Sætra hade naturligtvis en hotande hörnnick, men snart skulle det bli annat ljud i skällan.

14’ Ricardo Friedrich är naturligtvis en skicklig målvakt som ju också värvats av Malmö FF inför årets säsong, men när Hammarby tog ledningen var det som att en av brassens grodor från fjolåret spelades upp på nytt, just framför det med rödvita mått mätt väldigt stora bortaföljet. Ersättaren och förre AIK-keepern Samuel Brolins passning ämnad för sin förre lagkamrat Abdussalam Magashy blev alldeles för snäv, vilket Deniz Gül uppfattade, och anfallaren tackade för startförtroendet med att sätta Nahir Besara i öppet mål-läge – 1-0.

16’ 73 sekunder tog det alltså innan Brolin åter tvangs vittja sina nätmaskor. Och då hade vi dessutom ett spelavbrott inom den tidsrymden, då tävlingsdebuterande Hampus Skoglund fick frisparken med sig på sin högerkant. Från denna flank kom också 2-0-baljan, som var ett självmål men frukten av ett riktigt fint anfall. Viktor Djukanović hade inte karriärens roligaste dag offensivt, men drog upp attacken då han tog loss bollen på egen planhalva och såg till att Oscar Johansson kunde ta den med sig i farten. Gül och Tesfaldet Tekie förpassade lädret åter till höger, där Skoglund satte Johansson i läge för det inspel som Rasmus Sjöstedt stötte i egen bur.

23’ Frederik Winther kunde se tillbaka på en solid debut, knappt tre dygn efter sin påskrift för klubben, och hans nya hemmapublik minns nog utöver defensiven den nästan Petur Marteinsson-majestätiska framstöten upp mot offensiv box halvvägs mot paus.

25’ Halvannan minut därefter låg dock reduceringsbollen i Dovins nät, ditförpassad av förre Bajenmittfältaren Melker Hallberg.

38’ Framemot vilan var Besara inte långt ifrån att friställa Johansson efter en läcker vändning, men situationen slutade med att nyförvärvet fick frisparken emot sig och 2-1 stod kvar på tavlan i paus.

50’ Kalmar FF satte in en hög och frenetisk press och början av andra liknade hur första inleddes, men Hammarby redde ut situationerna bättre denna gång.

67’ Just i mitten av halvleken jublade Arash Motaraghebjafarpour över sin reducering då han hittat rätt på nick efter en kantfrispark, men firandet kom av sig då assisterande domaren uppmärksammade att Magashy gjort omkull Nahir en bra bit därifrån. Närmre än upphämtning kom inte KFF.

69’ Alldeles därefter kunde nyligen inbytte Jusef Erabi ha punkterat matchen. Mads Fenger såg anfallarens löpning och slog en precis, svepande boll från eget straffområde som gav friläge i den motsatta boxen. Här lyckades dock Brolin få upp en hand och stoppa skottet.

79’ Framemot slutskedet kunde Edvin Kurtulus återvända i spel efter sin huvudskada, ett efterlängtat besked för Bajen, som gick ner på en fembackslinje då Tekie lämnade plats.

82’ Lägen fanns för ytterligare utdelning framåt både före och efter att Erabi hittade rätt, då knappa tio minuter återstod av ordinarie tid. 3-1-pytsen uppstod efter ett längre grönvitt bollinnehav där nyttige Fredrik Hammar och Hammarby börjat om och sedan tempoväxlat, genom Johansson i mittcirkeln som fann Besara centralt offensivt. Nahir vände bort närmsta motståndare och fann Jusef som från höger fick bollen förbi såväl två försvarare som målvakten – vilt firande inte bara av målet utan även av den säkrade trepoängaren följde.