31 mars 2024

Minutrapporten efter strafftorsken mot Häcken

Man hade kunnat säga att 2-0 hade speglat första halvlek bättre än 0-0, men målvakten är ju också en del av ett lag och varken Julie Blakstad eller Emma Westin fick näravsluten utom räckhåll för Jennifer Falks fotparader. Hammarby var sedan pressat såväl i andra halvlek som i förlängningen. I straffläggningen brändes två matchbollar och drömlottningen med final på hemmaplan blev istället Häckens.

0’ Det blev en långsöndag för många grönvita – 2753 tog sig till Kanalplan, de flesta förstås från Johanneshov och herrsegern.

9’ Bajen svarade inte för en sämre rivstart, än då man ju gick ifrån till 3-0 i höstens avgörande allsvenska möte på Tele2 Arena. Skillnaden var uppenbar – i kväll satte man inte dit lägena. Eva Nyströms nick över på hörna var ingen jättemiss, men det var egentligen heller inte Julie Blakstads skott i femte minuten som Jennifer Falk fotparerade… dock kunde det varit mer kraft bakom avslutet knappa kvarten in, sedan Anna Jøsendal förarbetat med bollvinst och inspel. Och i Jøsendals skott däremellan, efter frisparken Rosa Kafaji drog på sig, då hon såg ut att svinga mot både Bajenklacken och Julia Roddar.

18’ Drogs efter andan gjorde det då både Alice Carlsson och Anna Tamminen blev sittande tidigt i matchen, efter samma spelsekvens, men båda kunde lira vidare. Samma sak fem minuter därpå. Hammarby släppte slarvigt till en högerhörna, en sådan där som det brukar straffa sig att bjuda på. Bollen hamnade också i nätmaskorna genom Kafajis försorg, men Alice Bergström bedömdes ha befunnit sig i skottlinjen – offside.

45+4’ Bajen fortsatte att skapa lägen – men Falk stod emot. En bra stund kändes det hoppfullt mer än något annat, men då pausvilan närmade sig smög sig farhågan på allt mer, att vi nog hade behövt göra mål på åtminstone ett av lägena. Helst två. Den skulle besannas, även om det var nära att lösa sig ändå. I fjärde och sista stopptidsminuten fick vi en försmak av andra halvlek, då Felicia Schröder reste sig efter ett par smällar och prickade stolpen.

55’ Andra trekvarten skulle alltså bli motig. Häcken visade alls ingen tröttma trots torsdagens tuffa match mot PSG; istället var det Bajen som kroknade, delvis på grund av en åtminstone tillfälligt tunnare trupp. Första möjligheten var likväl grönvit och av hög kaliber – Jonna Anderssons högerhörna fastnade i främre ytan, mellan ett sjok spelare, och kunde lika gärna ha resulterat. Hammarby hade höjt sig två snäpp jämfört med gruppspelet vilket förstås var nödvändigt för att ge CL-kvartsfinalisten en match, men matchbilden tippade över allt tydligare i gulsvart favör.

64' Ett klart positivt besked var ändå Blakstads spetskompetens i att skydda bollen hårt ansatt, en förmåga som hon inte behövt plocka fram på allvar dittills under året men som lär komma väl till pass i kommande toppmöten.

69’ En sällsynt grönvit chans dök upp halvvägs in i halvleken. Eller dök upp och dök upp – Westin tog starkt emot på mittplan och satte iväg en boll i Stina Lennartssons högerkorridor – ett fint anfall ända från Tamminens inspark. Inspelet nådde Smilla Vallotto, som dock var närmre att hitta Hammarby Sjö än nätmaskorna.

82’ Nervigt på läktarplats. Inte minst med knappa tio kvar av ordinarie tid, då Anna Avnegård drog nytta av ett grönvitt försvarsmisstag och såg ut att runda Tamminen för öppet mål, men kapades av denna sista utpost. Straffsignalen uteblev, och på så vis var det en skänk från ovan, redan att semifinalen gick till förlängning. För det blir lite väl, att argumentera för att det jämnade ut sig minuten därpå, då Kafaji sparkade undan bollen och slapp ett andra gult då hon varnats för exakt den förseelsen tidigt i matchen.

95’ Vilde Hasund svarade för ett riktigt starkt inhopp och kunde ha fått kröna insatsen med ett matchavgörande och vackert förarbete. Tunnel på första försvararen, en dragning förbi nästa på vägen in från vänster – och ett perfekt inspel till Vallotto som bröt dödläget då hon tryckte dit 1-0. Vild, men för kortvarig glädje.

100’ För efter bara fem minuter var det kvitterat, genom inbytta Katariina Kosola. Framgent handlade det återigen alldeles för mycket om att bara hänga i och trotsa krampkänningarna.

120+1’ Smilla Holmberg byttes in och fick inte många möjligheter att hitta på något från sin högerflank, men i 118:e minuten ledde hennes inlägg till ett skottläge för Andersson, som fick för mycket fot under bollen. Straffar väntade således.

Väl där hade Bajen två matchbollar, men varken Thea Sørbo eller Alice Carlsson hittade rätt. Istället vände Häcken på straffläggningen och gick till final.