22 juni 2024

Motståndarkollen: AIK

Efter den grönvita 4-0-vinsten i Svenska Cupens gruppspel är det på söndagen dags för säsongens andra möte mellan AIK och Hammarby, som ju även möts på Tele2 Arena om ett par veckor. Här är en titt på den svartgula säsongen sedan den regniga matchen i mars, då ett bortamöte i behagligare väderlek nu stundar.

Historik, vinterfönster och cupspel avhandlades i föregående motståndarkoll.

Övergångar: AIK har sedan lagens förra möte värvat två Hammarby-bekantingar. 30-åriga anfallaren Nina Jakobsson värvade Bajen inför säsongen 2021, då hon gjorde sex mål på 21 framträdanden, innan karriären gick vidare med två säsonger i Lillestrøm. Med sin storlek och styrka i boxen har hon redan gjort nytta på ”Skyttan”. För tre veckor sedan tillkännagav AIK också att man rekryterat högerbacken Anna Oscarsson, 27-årig gotländska som kom till Hammarby från Jitex 2015 och blev kvar i tre år. Efter spel i Linköping, Eskilstuna och senast Glasgow City är det nu ”Gnaget” som gäller. Oscarsson är inte tillgänglig förrän fönstret öppnar – vilket lägligt nog sker just den 5 juli då derbyreturen på Tele2 Arena går av stapeln.

Säsongen sedan cupmötet: Nu gjorde ju Hammarby sitt mot KIF Örebro, men AIK hade en teoretisk möjlighet till avancemang inför avgörandet mot Djurgården, där man dock fick nöja sig med 2-2. Lagets allsvenska inledning blev lika tuff som spelschemat gav vid handen: 1-3 mot Kristianstad, 0-2 i Vittsjö, 0-3 borta mot Rosengård och 2-3 mot Norrköping. Men sedan öppnade Trelleborgs FF upp sig väl mycket hemma på Vångavallen. Inte minst lossnade det för Adelisa Grabus, som öst in mål för AIK under sejourerna i Elitettan men bara gjort en enda balja på 74 (!) tidigare allsvenska framträdanden. Här kom såväl den andra som den tredje och det fjärde pytsen, när ”Gnaget” vann med hela 5-1.

Sedan dess har det också sett allt bättre ut, såväl spelmässigt som sett till poängskörden. AIK var nära poäng såväl i 0-1-förlusten i Linköping som hemma mot Häcken, där man hade 1-0 till 82:a och 1-1 till 91:a. Jakobsson noterades för sin första poäng då AIK skapade luft ner till KIF Örebro i tabellbotten; Daniella Famili svarade för ett sent och viktigt 1-0-mål. Djurgården var dock därefter åtminstone ett nummer för stort då man inför uppåt 2500 vann med 2-0 på Olympiastadion. I ”Gnagets” senaste bortamatch, mot BP, räddade Jakobsson poäng då hon nickade dit 2-2. Att trenden är övergripande god inför söndagens derby accentueras av att AIK senast betvingade det Växjö som HIF fallit mot i småländskornas föregående match. Återigen slog Jakobsson till sent – AIK vände pausunderläge till 2-1-vinst med avgörande i 79:e.

Truppläget: Jakobsson har varit småskadad till och från under våren men ser ju ut att ha hittat både match- och målformen.

Kompisar från förr: Ett helt gäng. Felicia Saving värvades från just AIK och spelade två säsonger i Bajen, innan hon gick vidare till Eskilstuna och hämtades åter från Linköping inför i år. Jakobsson och Oscarsson har vi nämnt – och Ellen Schampi tycks åka jojo mellan Västerbotten och 08-området; värvad till Hammarby från Morön och till AIK från Umeå IK. Vendela Dreifaldt har hunnit bli 21 år och är välbekant efter sex ungdomssäsonger på HIF-innermittfältet.

Se upp med: Jennie Nordin på hörnor och Jakobsson på kantfrisparkar – ungefär så. AIK lyfter gärna in bollen även från mittplan och särskilt sedan Ninas ankomst är det begripligt.

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Dam