18 maj 2024

Motståndarkollen: Allmänna Idrottsklubben

Annons
banner
Annons
banner

På söndagseftermiddagen är det dags för herrsäsongens första… ptja, oavsett om du föredrar prefixet läns-, så blir det här ett viktigt rivalmöte mellan två lag som haft det stundtals tufft i säsongsinledningen. Båda lagen kommer närmast från storförluster på bortaplan och AIK, som ju brukar kännetecknas av en stabil defensiv, har släppt in 16 mål på sina fyra senaste samtidigt som man inte vunnit borta på tiotalet seriematcher. Här är en titt på ”Gnaget” inför matchen.

Historik: Allmänna Idrottsklubben bildades 1891 på Biblioteksgatan, inte långt ifrån OS-arenan som byggdes för sommarspelen 1912, där man flyttade in och blev kvar till dess att Råsunda nära Solna centrum stod klar 1937. Fotbollssektionen flyttade således till Solna, med följden att hela klubben administreras därifrån sedan dess. Nästa nationalarena stod klar 2012 och ligger bortåt Ulriksdal. Visst kan man tycka att gnabbandet om AIK:s hemvist är tramsigt – samtidigt utstrålar kanske inte klubbens egna ständiga understrykande av namnet Stockholm ett stoiskt lugn i frågan, direkt.

Efter sex SM-tecken innan Allsvenskans tillkomst kom det första allsvenska guldet 1931/32, och det andra 1936/37. Därefter fick den svartgula publiken vänta 55 år på nästa serietitel – då säkrades guldet i Malmö. Mot slutet av detta decennium kan man nog säga att ”Gnaget” senast peakade. SM-guldet 1998 följdes av avancemang till Champions Leagues gruppspel, där man bjöd Råsunda-publiken på insatser som kunde ha gett mer. Intervallerna har sedan varit liknande; mästare 2009 och 2018, medan det på sistone varit längre till tabelltoppen. I fjol räddade AIK upp en riktigt knackig start till en elfteplacering.

Övergångar: Det stora tappet är vänsterspringaren Erick Otieno, som sålts till polska mästarna Raków Częstochowa. Potentialen hos Jonah Kusi-Asare kan säkert vara hög, men den fick vi inte se mer än glimtar av i AIK; den 16-årige anfallaren såldes till Bayern München. I övrigt har det mest handlat om att avyttra kostsamma löneposter, som tidigare sportcheferi åsamkat klubben. Sju-åtta truppspelare försvann åt olika håll, exempelvis Abdussalam Magashy som tagit ny sats på Kalmar FF:s mittfält.

Under tränare Henning Berg och sportchef Thomas Berntsen, som kom in under fjolåret, har det till stor del värvats norskt. I försvarslinjen är Eskil Edh värvad från Lillestrøm och Benjamin Tiedemann hämtad från Molde, där man också hittat mittfältaren Martin Ellingsen. Mest framträdande hittills har kreative norskkosovanen Bersant Celina, höstlånad och nu löst från Dijon, visat sig. I övrigt är Ismael Diawara från Malmö FF ny i målvaktsbesättningen och Ismaila Coulibaly ett offensivt mittfältslån från Sheffield United.

Säsongen hittills: AIK avancerade till cupkvart då 1-1 i Kalmar räckte i gruppavgörandet och tog sedan en övertygande 3-1-vinst borta mot Mjällby, men i semifinalderbyt mot Djurgården tog det stopp; lovande yttern Victor Andersson ordnade en dramatisk kvittering i 96:e vilket följdes av straffläggning där blåränderna gick segrande. I den allsvenska premiären fick 36 602 sedan se nykomlingen och xG-mästaren Västerås SK skapa det mesta – men Rui Modesto stå för matchens enda mål. Efter sent tappade ledningar till kryss på bortaplan mot BP och Mjällby fick AIK 2-0-revansch mot DIF, då det gick som vanligt i Allsvenskan. Samma segersiffror följde i hemmamötet med Värnamo, innan en spektakulär resultatrad påbörjades. 0-5-förlust i Malmö följdes av en 6-2-urladdning mot Norrköping, innan ett effektivt Sirius åkte till Solna och vann med 3-1. Närmast kommer ”Gnaget” från en ny storförlust – svidande 1-6 i Borås där i princip allt gick in.

Truppläget: Dessutom fick man högerbacken Mads Thychosen, humörspelare men nyckelpjäs, utvisad – medan Dino Beširović också missar mötet med Bajen på grund av gula kort. Profilerade spelare som Alexander Milošević och John Guidetti samt nyförvärven Edh och Ellingsen och påläggskalven Alexander Fesshaie dras med skador. Däremot är Omar Faraj, något av en hackkyckling i sfärerna tidigare under sin AIK-sejour men allt mer uppskattad för sin targetstyrka, på väg tillbaka. Anfallaren, som fanns med i blågult på januariturnén i fjol men i dagarna bytte till Palestinas landslag, ska åtminstone vara aktuell för bänken. Det stora huvudbryet är förstås högerbackspositionen, med både Edh och Tychosen borta.

Se upp med: Modesto, Celina och AIK:s förmåga att eggas av turbulens.

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Herr