20 april 2024

Motståndarkollen: BK Häcken

Annons
banner
Annons
banner

På söndagseftermiddagen går Hammarby in i Allsvenskans fjärde omgång, då fjolårstrean Häcken tar emot på Hisingen. Här är en närmre titt på motståndarklubben inför matchen.

Historik:
Ursprunget till klubben finns i Kvillebäcken, i Göteborgs nordliga delar. 1940 bestämde sig ett gäng tonårsgrabbar för att fortsättningsvis lira boll organiserat, i en klubb som man först ville kalla BK Kick. Namnet visade sig vara upptaget av en Malmö-förening bildad 14 år tidigare och några grönvita dräkter som tänkt blev det heller inte då leveranserna krånglade till sportbutiken. BK Häcken blev namnet, efter häcken som kantade killarnas första fotbollsplan, medan färgvalet istället föll på gult och svart.

Gänget från Hisingen – landets femte största ö som absolut inte har något som helst med Göteborg att göra om man får tro de gulsvarta – avancerade snabbt under 1940-talet. Efter inte mindre än sex raka seriesegrar nådde man 1951 näst högsta serien. Kalmar FF snuvade laget på en allsvensk plats i slutomgången 1953 och 1955 satte Häcken ett svårslaget publikrekord för tredjedivisionen: 18 229 såg hemmamötet med Oddevold. Poplagets glans skulle emellertid falna och 1970 var bollklubben ända nere i Division 5 och vände.

Sedan detta decennium har Häckens kännetecken varit kreativ ekonomisk verksamhet av olika slag. Först började man med shower i folkparken, sedan hyrdes klubbhuset Häckenborg ut stup i kvarten för olika tillställningar och sedan samarbetade Häcken kring kulturlokalen Pustervik med proggarna i Nationalteatern. 1975 kulminerade detta med initiativet till ungdomsturneringen Gothia Cup, som markant stärker klubbens muskler för de numer två truppbyggena.

1983 hälsade Häcken för första gången på i Allsvenskan sedan man vunnit kvalet mot Norrköping. Något ras blev det inte efter degraderingen denna gång och ett decennium senare gjorde man som nykomling succé med en sjätteplacering. 1994 ramlade man dock ur, som en av Hammarbys räddningsplankor. Nya försök till etablering i högsta serien gjordes runt millennieskiftet och åren därpå, då spelare som Kim Källström och Dioh Williams fanns i huvudrollerna, men nästa uppflyttning dröjde till 2008. Sedan dess har vi vant oss vid att Häcken utmanar sina större konkurrenter rejält, delvis tack vare arbetsron det ger att gå under den mediala radarn. 2012 blev man för första gången bättre än IFK Göteborg och så har det sannerligen fortsatt, inte minst med SM-guldet i förfjol och tre cuptitlar.

Övergångar: Häcken har tappat än fler pjäser än vanligt. Momodou Sonko har sålts till Genk, kapten Samuel Gustafson till sin förre tränare Per-Mathias Högmos japanska Urawa Red Diamonds och ytterbacken Tomas Totland till St Louis City. Vid sidan av några utlåningar har även Tobias Sana släppts ner till Örgryte, medan Ola Kamara som inte fick det att flyga på Bravida vänt hem till Norge och Vålerengen.

MLS tar och MLS ger. På vänsterbacken finns numer Adam Lundkvist, med förflutet i Elfsborg och Austin FC som senaste klubbadress. I defensiven finns numer också Marius Lode, värvad från Bodø/Glimt, 19-årige Nikola Zečević från serbiska FK Voždovac och Kalmar FF-lånade Axel Lindahl som togs in sent för att täcka upp för skadade högerbacken Valgeir Lunddal. Julius Lindberg gjorde en lite knepig bosmanflytt från GAIS för att testa sina offensiva färdigheter på norra sidan om broarna, medan anfallsbesättningen fått in ett par yngre namn. Det rör sig om Zeidane Inoussa från BP och Jeremy Agbonifo, där den senare återvänt till Häcken efter tre år som ungdomsproffs i Porto. Höstens lån John Paul Dembe har köpts loss från sin ugandiska klubb (med det respektgivande namnet Kampala Capital City Authority FC), men lånats ut till Oddevold.

Säsongen hittills: 2-3-förlusten borta mot Landskrona och 1-1 i avgörandet mot BP innebar att Häcken missade Svenska Cupens kvartsfinal. Allsvenskan har inte inletts särskilt mycket mer övertygande. Först gjorde Mjällby enda målet i Häckens hemmapremiär, sedan tappade man en till synes betryggande 3-0-ledning till kryss på några minuter borta mot Djurgården och senast släppte laget återigen till tre baljor bakåt – men gjorde fyra på BP.

Truppläget: Skadeförföljde mittfältaren Ali Youssef är åter i matchtruppen, den här gången efter en mindre skavank. Lunddal är fortsatt på skadelistan där han fått sällskap av Agbonifo, även han lårskadad. På mittbackssidan dras Zečević med ljumskbesvär medan Johan Hammar närmar sig spel, men inte är matchredo.

Kompisar från förr: #gameday

Se upp med: Precis som föregående motståndaren Elfsborg är Häcken ett kontringsglatt gäng – det återstår att se om Hammarby bemästrar även detta gulsvarta motstånd väl.

Läs också: Zeidane Inoussa: ”Måste fortsätta med det vi har gjort offensivt” och Ali Youssef tillbaka i matchtruppen mot Hammarby IF (från bkhacken.se)

Mattias Jansson

Foto från Häckens 2-1-träningsmatchvinst i mars: Bildbyrån

Nyheter

Herr