30 mars 2024

Motståndarkollen: Bollklubben Häcken

Lottningen gav en finalrepris – i söndagens semifinal ställs Bajen återigen mot Häcken, nu på Hammarby IP. Frågan är om göteborgarna är tilltufsade, till tänderna-taggade eller både och, sedan det blev uttåg mot PSG efter lagets succéartade Champions League-resa. Här är en närmre titt på motståndarna inför drabbningen om en plats i finalen mot Piteå, som nyss slog ut Rosengård.

Historik: Nja. Damfotboll har man bedrivit sedan 1978 och sett till organisationsnumret hade Häckens representationslag just en ettårig sejour, som uppflyttade till och nedflyttade från Elitettan. Föregångaren till det damallsvenska Häcken har visserligen än tidigare anor; Landvetter IF bildades 1970. Säsongen 1999 började man kalla sig Kopparbergs/Landvetter och 2004 blev Kopparbergs/Göteborg FC det nya namnet, sedan föreningen flyttat in till Göteborg och Valhalla IP, och satsningen blev framgångsrik. Cider-magnaten Peter Bronsman ledsnade, trots att man slutligen nådde guldet 2020 med Julia Roddar i laget – och BK Häcken fick då frågan om att ta över. Sedan dess har man gjort väldigt mycket rätt, även om inte alla på läktarna där det trots allt funnits en liten klackkultur sedan decennier valde att hoppa på damtåget. Det blivit tre mer eller mindre försmädliga allsvenska andraplaceringar, men också en titel i aktuell tävling – finalseger i Svenska Cupen 2021 med 3-0 mot Eskilstuna där Rosengård i semifinalen var ett större test.

Övergångar: Här har det, av förklarliga skäl, inte hänt särskilt mycket. Det ska mycket till för att lämna mitt under ett framgångsrikt Champions League-spel, vilket dock viktiga Elin Rubensson ändå valde att göra – för Pablo Piñones-Arce-ledda Houston Dash. Lite lättare att avvara var nog Marika Bergman Lundins flytt till West Ham. KIF Örebros första målskytt mot Hammarby förra helgen, Molly Johansson, och anfallaren Alexandra Hellekant som numer finns i Norrköping är de andra i kvartetten som gått vidare.

In i laget har bara två spelare kommit än så länge, men det rör sig om två stockholmska namn som spetsar till en redan sylvass offensiv ytterligare: 20-åriga Tyresö-fostrade yttern Alice Bergström som varit rejält tongivande i Djurgården och BP-produkten Matilda Nildén som ju redan nu som 19-åring är bofast i U23-landslaget och de senaste säsongerna varit den klart främsta attraktionen för Skytteholm-publiken.

Försäsongen hittills: Nja. Igen. För här har det handlat om CL för hela slanten. Fyra dagar efter att SM-guldet slank Häcken ur händerna reste man till Frankrike och slog Paris FC – som slagit ut såväl Arsenal som Wolfsburg – med 2-1. En smakstart på gruppspelet, som ju blev en framgångssaga där man visade att svensk fotboll knappast är uträknad på kontinenten. I kvartsfinalen blev PSG dock övermäktigt och nu blir det alltså ett slags inverterat upplägg jämfört med november – Bajen, som nog får räknas som en rival vid det här laget, väntar på Kanalplan bara tre dygn efter Frankrike-visiten. Cupens gruppspel, då? Jodå, det bemästrade Häcken med den äran: 3-0 mot Växjö, 7-1 i Lidköping och sanslösa 7-2 mot Kristianstad.

Truppläget: Gott, eftersom den befarade skadan för Monica Jusu Bah mot PFC i torsdags visade sig vara en kramp-åkomma. Sedan tidigare är Stine Larsen korsbandsskadad och anfallaren har dessutom påpassligt blivit gravid.

Se upp med: Ja… efter sju pytsar mot KDFF, med fem olika målskyttar, så blir det märkligt att peka ut någon särskild bland alla offensiva pjäser som Hammarby också är förvarnat om – och att Jennifer Falk som nog tagit över förstahandskarna i landslaget blir utmanande att överlista säger också sig självt. Här lär det istället handla om den trippla revanschlustan; efter fjolårets titelmissar mot just HIF och CL-torsken i veckan. Naturligtvis är Häcken också kollektivt betydligt mer ”igång” än något annat svenskt lag.

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Dam