1 juni 2024

Motståndarkollen: Djurgårdens IF

Annons
banner
Annons
banner

På söndagen går säsongens första herrallsvenska Stockholmsderby av stapeln, då Djurgården står som hemmalag i arenadrabbningen. Här är en närmre titt på tabelltvåan inför matchen.

Historik: DIF stiftades formellt våren 1891, men ursprunget hittar vi samma år som fabriksarbetarna på Barnängen bildade en roddförening – efter två vintrar av skidåkning samt en sommar med rodd och friidrott bildade ett dussintal grabbar från Djurgårdsstaden en förening för sitt sportande. Till en början var endast invånare på Djurgården välkomna, men då fotboll togs upp på programmet under seklets sista år hade utbölingarna börjat tillåtas, exempelvis förre GAIS-spelaren Teodor Andersson som hjälpte till i uppstarten. DIF är en av landets mest framgångsrika idrottsföreningar, inte minst på ishockeysidan där man nu förvisso återfinns i andradivisionen men tidigare bärgat 16 SM-tecken. Med en karta över Stockholmsområdet framför sig blir det också tydligt att de starkaste fästena med blårandiga sympatisörer är desamma som de förorter där flest har råd att låta sina ungar lira hockey.

Här ska det emellertid handla om fotboll, där Djurgården tog fyra SM-tecken mellan 1912 och 1920, även om laget inte gjorde lika bra ifrån sig i Allsvenskans föregångare Svenska serien. Nästa storhetstid lät vänta på sig, till åren mellan 1955 och 1966 där Gösta "Knivsta" Sandberg bidrog till att guldskörden fördubblades, med de fyra första allsvenska titlarna. Och återigen väntade en tyngre period. Degraderingen som närmade sig under 1970-talet var ett faktum 1981, och även under 1990-talet pendlade laget mellan serierna. Men efter uppflyttningen år 2000 kom den senaste framgångseran snabbt – Kim Källström anslöt från Häcken och blev pusselbiten som gjorde DIF till ett guldlag såväl i Allsvenskan som i Svenska Cupen 2002. Nya SM-titlar följde 2004 och 2005, och sedan Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf inledde med triumfen 2019 har ytterligare fyra topp 4-placeringar och därmed Europaspel följt, där Conference League-prestationerna inbringat bra pengar på sistone.

Måljubel i juniderbyt 1967.

Övergångar: Efter fjolårets säsong lade ytterbackarna Elliot Käck och Pierre Bengtsson skorna på hyllan. Fortsatte gjorde däremot veterankeepern Tommi Vaiho, som nu är backup i Norrköping. Djurgården har också släppt ifrån sig mittbacken Carlos Gracia till HJK, anfallaren Noel Milleskog som nu blomstrar i Sirius och vänsterbacken Rami Kaib som återvänt till Elfsborg. Jesper Löfgren och mittfältslöftet Isak Alemayehu tillbringar våren på lån, i Luzern respektive Feyenoords akademi. Holländarna hade en option som man enligt medieuppgifter inte tycks utnyttja och detsamma sägs gälla innermittfältaren Hampus Finndells vårutlåning till Eintracht Braunschweig. Förlorad är däremot Lucas Bergvall, som ju har en övergång till Tottenham klar och gör sin sista 37:e och sista match för blåränderna på söndagen.

Det återstår att se om Patric Åslund från VSK blir den raka ersättaren som det målats upp, i och med att han varit klar för en övergång till DIF-innermittfältet sedan mars. Nya på mittfältet är även Albin Ekdal Offensiven har stärkts med Kalmar FF:s Deniz Hümmet som fortsatt att måla i blåblått efter ett bra år i Småland, med Tobias Gulliksen från Bodø/Glimt och med likaledes norske Tokmac Nguen som återvänt till våra breddgrader efter fem år i Ferencváros. Betydligt längre än så har Albin Ekdal varit ifrån Sverige; våren 2008 såldes balansmittfältaren till Juventus. En landslags- och Serie A-karriär senare är han i Djurgården, men förvånansvärt sällan i startelvan, där BP-produkten fått stå tillbaka för BP-värvade Samuel Leach Holm. Till mittförsvaret är finländske landslagsmannen Miro Tenho hämtad från HJK, på högersidan och möjlig även som ytter finns Haugesund-hämtade dansken Peter Therkildsen och till vänster kunde Keita Kosugi från Shonan Bellmare-värvade japanen börja konkurrera då han fyllde 18 i mars. Bakom backlinjen har Halmstad-värvade Malkolm Nilsson Säfqvist breddat målvaktsbesättningen.

Säsongen hittills: Som bekant tog sig Djurgården hela vägen till cupfinal, där 8000 tillresta till Malmö fick se laget falla på straffar mot MFF. Vägen dit utgjordes av 3-0 i gruppavgörandet mot IFK Göteborg, samma siffror mot Degerfors i kvarten och straffavgörande i Solna. Allsvenskan inleddes också övertygande; 4-1-vinst borta mot ett tidigt decimerat ”Blåvitt” följt av att 0-3 blev 3-3 på sju minuter i slutskedet mot Häcken i hemmapremiären, och en 2-0-vinst mot Sirius. Men så gick det som det brukar i allsvenska derbyn – DIF gjorde en slät figur vid nästa bortamöte med AIK och föll med 0-2.

Ett tätt hemmamöte med MFF slutade 0-1 efter sent avgörande, GAIS betvingades med 1-0 av ett roterat manskap inför cupfinalen och efter urladdningen studsade blåränderna tillbaka via 2-0-vinster i Västerås och mot Elfsborg. Trenden har varit fortsatt mycket god – 5-0-vinst på Grimsta och tvåmålssegrar mot Halmstad och på Listerlandet har föregått detta derby. Faktum är att DIF inte släppt in något spelmål på sju allsvenska omgångar – senast var det just… derby. Något annat kan man nog inte påstå talar emot, i detta slagläge att göra tvålagsrace av serien.

Truppläget: Bra. Saknas gör endast långtidsskadade Rasmus Schüller. Marcus Danielson som dragits med besvär är åter i träning och aktuell för elvan.

Kompisar från förr: Bergstrand fanns i Bajens anfallsbesättning under fyra säsonger på 1990-talets andra hälft och svarade då för 28 pytsar på 84 framträdanden.

Se upp med: Danielson på fasta. Om mittbacksresen inte kommer till spel, så finns en från halvdistans skottskicklig Hümmet.

Läs också: Inför Djurgården-Hammarby (från dif.se)

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Herr