20 maj 2024

Motståndarkollen: FCR

I kväll väntar en tidig seriefinal på Södermalm, då lagen som har full pott efter sex omgångar går in i den sjunde. Rosengård ser ut att vara ett helt annat lag än i fjol – trots att det inte hänt så mycket i truppen bortsett från att Bayern München-lånade Momoko Tanikawa gjort stor succé i säsongsupptakten. Här är en titt på Malmö-klubben inför matchen.

Historik: Här blir det snårigt. Football Club Rosengård har på herrsidan sitt ursprung i Malmö Boll- & Idrottsförening, som bildades 1917 och sånär nådde allsvenskan 1938, då man föll mot Degerfors i kvalet. I början av 1970-talet, då Malmö FF drog igång fotboll på damsidan, flyttade MBI till Rosengård – och 2008 bytte man också namn till FC Rosengård.

I samma veva bytte MFF:s damverksamhet namn till LdB FC, då kosmetikakoncernen gick in med 24 miljoner kronor fördelat på de kommande åtta säsongerna, och man lämnade därmed såväl de himmelsblå färgerna som Malmö FF då ”Di blåe” uppfattade damsektionen som alltför kostsam. MFF hade visserligen bärgat fem SM-tecken, men också varit något av en ständig tvåa. Under namnet LdB kom fyra guld på fem säsonger. Mitt under denna guldepok gick man 2013 samman med FC Rosengård, som också blev det nya namnet. Det blir således utmanande för förbundet om MFF, som ju startade om i Division 4 för några år sedan och gått som tåget, tar klivet upp och ska räknas in i den damallsvenska maratontabellen.

Under dessa olika fanor hade man aldrig hamnat utanför topp tre i Damallsvenskan, men 2023 blev ett rejält mellanår, efter två säsonger där FCR varit klar tabelletta. I en väldigt skiktad tabell blev man sjua, med hela 19 poäng ner till Växjö på åttondeplatsen, men långt ifrån guldstriden. Champions League-gruppspelet, som Rosengård nådde via seger i dubbelmötet med serbiska Spartak Subotica, blev också det motigt – laget hamnade i en tuff grupp med blivande mästarinnorna Barcelona och Eintracht Frankfurt, där enda poängen bärgades via 2-2 hemma mot Benfica. Men i år har FCR hittills studsat tillbaka på ett oerhört imponerande sätt och hittills gått rent i serien.

Övergångar: Det är inte i första hand truppförändringar som ligger bakom uppryckningen. Om vi börjar med vilka som lämnat, så har skotska anfallaren Fiona Brown återvänt till Glasgow City efter sex år på Malmö IP. Danska landslagsbacken Isabella Obaze har efter en skadefylld sejour i FCR gått till NWSL och Portland Thorns. I övrigt har Rosengård släppt ifrån sig anfallaren Cajsa Rubensson till Vittsjö, mittfältarna Matilda Kristell och Olivia Lindstedt till MFF respektive AIK och defensiva Athinna Persson Lundgren till Trelleborgs FF.

Få kännbara tapp alltså och det blev bara två nyförvärv inför 2024. Finska landslagsförsvararen Anni Hartikainen hämtades från KuPS och nyss 19 år fyllda Momoko Tanikawa lånades av Bayern München. Offensivt skickliga men också hårt arbetande Tanikawa debuterade i A-landslaget tidigare i år och kanske varit seriens mest framträdande spelare än så länge.

Säsongen hittills: Rosengård hade en 2-0-ledning borta mot Piteå i cupens semifinal, men PIF lyckades vända med avgörande i 120:e, och tog ju sedan titeln. FCR har istället inlett det allsvenska året urstarkt – inte nog med sex segrar av sex, det har dessutom rört sig om tydliga vinster varje gång. Man inledde med två Skånederbyn där Vittsjö städades av med 5-0 innan det i Kristianstad var avgjort redan i paus (3-0 blev till slut 3-1). Tvillingklubbarna spisades båda av med 3-0 hemma på Malmö IP och däremellan gjorde FCR processen kort med Linköping uppe i Östergötland – 6-1-vinst. Dittills gick det att argumentera för att Rosengård ställts mot ofärdiga byggen, men det kan man inte kalla Häcken. I en underhållningsmässig besvikelse till toppmöte på Hisingen var FCR klart starkare – Tanikawa svarade för ett tidigt, vackert ledningsmål och Olivia Schough – en av få som verkligen kom upp i nivå även i fjol – fastställde 2-0-segersiffrorna.

Truppläget: Ingen är avstängd och skadeläget är även det gott.

Kompisar från förr: Inför fjolåret värvade Rosengård både Emma Jansson och Emilia Larsson från Hammarby. Noterbart är att tidigare anfallaren Jansson stundtals använts som mittback i år.

Se upp med: Många. FCR har en imponerande bredd, inte minst offensivt, men med sina sju mål på sex matcher är Tanikawa svår att komma runt under den rubriken.

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Dam