6 juli 2024

Motståndarkollen: GAIS

Annons
banner
Annons
banner

På söndagen ställs Hammarby mot GAIS på bortaplan, då Allsvenskan äntligen rullar igång igen för de två lag som på dussinet inledande omgångar spelat ihop 21 poäng. Grönsvarte målvakten Mergim Krasniqi pratar rentav om klassikermöte inför drabbningen som går mot utsålt – och kanske är det ett sådant i vardande. Här är en närmre titt på succénykomlingen inför matchen.

Historik: Göteborgs Atlet- & Idrottssällskap bildades på Edlunds konditori i det göteborgska Vasastan, våren 1894. Som det atletiska namnet antyder, så ägnade man sig först huvudsakligen åt kraftfyllda grenar; brottning, friidrott och tyngdlyftning. Fotbollen plockades upp på programmet efter tre år, men många medlemmar ansåg att grenen var alltför brutal och det var inte långt ifrån att sektionen lades ner. Verksamheten hämtade sig, men utan att nå några nämnvärda framgångar, då Örgryte dominerade fullständigt. GAIS skulle ändå delta i Svenska Serien från 1915/16 och tre år därpå hade laget blivit så vasst att det besegrade Djurgården i SM-finalen. Även nästa SM-tecken bärgades efter finalseger mot stockholmare – 14 000 på Olympiastadion fick se Bror Carlsson göra alla tre målen då GAIS vann med 3-1 mot Hammarby.


GAIS vann också Allsvenskan första året som tävlingen införts, och även 1926/27, men utan att kunna räkna sig som SM-vinnare då tävlingen saknade statusen dessa säsonger. 1931 och 1954 var GAIS dock odiskutabla guldmedaljörer efter allsvenska seriesegrar. Laget vann också Svenska Cupen 1942 – i våra dagar har det däremot inte blivit några titlar, för klubben som oftast pendlat mellan Allsvenskan och andradivisionen, emellanåt med påhälsningar i lägre serier. Ett exempel är att Superettan-sejouren som inleddes med nedflyttningen 2012 efter sju-åtta år av bottenstrid kulminerade i kvalförlust mot Dalkurd. Fredrik Holmberg (som fanns på planen mot Bajen i Superettan med Qviding av alla klubbar) tog då över huvudtränaransvaret och GAIS är sedan dess en framgångssaga – två raka uppflyttningar har följts av en allsvensk succévår, där stora delar av spelarmaterialet är kvar sedan Ettan Södra. Även på läktarna är det likartat; att GAIS skulle vara ett publiklag vill de egna anhängarna helst inte kännas vid, men sett till kärnsupportarna diffar nog antalet minst i landet utifrån division.

Övergångar: Med ett nyöppnat sommarfönster känns det förstås långsökt att gå igenom vinterns övergångar i detalj. Det kan ändå sägas att spelaromsättningen var ringa och värvningarna till synes spartanska. Alla utom Julius Lindberg som valde Häcken snarare än att förlänga och Niklas Andersén som lade av ville vara med på den allsvenska resan. Talande är att det nyförvärv som cementerat sig bäst i den grönsvarta startelvan är Robin Wendin Thomasson. Vänsterbacken hjälpte Hittarps IK upp till Division 2, tog steget vidare till Ettan och Eskilsminne – och värvades av GAIS där han på nio starter hunnit med tre målpass. I övrigt har Utsikten-värvade mittfältaren William Milovanovic och balansspelaren Harun Ibrahim som är lånad av Molde dit han såldes häromåret fått mycket speltid. Tränaren gillar att rotera och Elfsborg-lånade anfallaren Jack Cooper-Love, som hittat nätmaskorna fyra gånger, har än så länge bara tre starter. Intressant har irrationelle mittfältaren Amin Boudri sett ut. 19-åringen är fostrad i AIK, men efter några ungdomsår i Venezia är det på Gamla Ullevi som seniorkarriären nu börjat ta fart.

Säsongen hittills: GAIS och Elfsborg missade cupavancemang då Degerfors krånglade sig ur grupp 2. Den första allsvenska matchen på tolv år blev sedan en stjärnsmäll; 0-4 mot BP. Därefter hade man hjälp av att Värnamo inte fått fason på sin plan – bortapremiären i Borås blev förstås hemmabetonad, och slutade med 2-1-vinst. Efter 0-1-förlust i Norrköping presenterade sig Cooper-Love för hemamapubliken – inhopp i 76:e, 1-1 i minuten därpå och avgörande 2-1 mot Mjällby. Och då GAIS vunnit med 3-2 i Kalmar var premiärfadäsen ett minne blott. 0-1 borta mot Djurgården kunde man leva med, då det studsades tillbaka med en rättmätig 2-1-vinst i det rejält efterlängtade derbyt mot ”Blåvitt”. 2-0 mot Västerås SK följde och poäng var inte långt borta i Malmö, där man föll med 0-1. Sedan rullade det på; 2-1 mot Elfsborg där Axel Henriksson svarade för båda pytsarna och en 3-0-överkörning mot Häcken. I vårsäsongsavslutningen på Örjans vall gick dock allt på tok – baklängesmål omgående efter avspark och till slut 4-0 till HBK. Truppen hyllades ändå rejält av bortaföljet efter slutsignalen, för den sammantaget fina våren.

Övergångar på sistone: Lucas Hedlund, 25-årig skytteligatvåa för Utsikten i fjol, är tillbaka i Göteborg efter en kort sejour i Ungern där hans Mezőkövesd Zsóry åkte ur högstaligan.

Truppläget: Wendin Thomasson som skadades mot Häcken har repat sig, men blivit förkyld, vilket är otajmat då vänsterbacken Egzon Binaku dessutom gjort illa hälen. Rivige nigerianen Richard Friday har varit korsbandsskadad och är inte matchredo, medan Cooper Love dras med höftbesvär.

Se upp med: Henriksson var såväl häcklöpare (medalj i Världsungdomsspelen) som Häcken-spelare i tonåren, och är en av stöttepelarna från Ettan-tiden. Fler finns att hålla ögonen på, men den offensive mittfältaren kniper utrymmet här eftersom han tycks gå igång på publikmatcher av detta slag.

Se också: Truppen mot Hammarby (från gais.se, med Holmberg-intervju inför matchen)

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån (bortamötet 2013) samt Hammarbys arkiv (SM-finalen 1922)

Nyheter

Herr