26 februari 2024

Motståndarkollen: "Giffarna"

Annons
banner
Annons
banner

GIF Sundsvall kunde – eller ville, beroende på vem man frågar – inte spela kvällens match hemma i Medelpad. Därmed väcks olustiga minnen till liv för ”Giffarna”, från fjolårets 0-8-bortamöte med Bajen i cupen. Den starka insatsen på Listerlandet tyder emellertid på något annat än en repris och även om det ska mycket till för gästerna, så lever gruppspelet än även för dem. Här är en titt på GIF inför matchen.

Historik: Det var den 25 augusti 1903 som ett gäng nyktra och sportiga ungdomar samlades på Mathilda Anderssons fik, på Köpmangatan mitt i staden. Förutsättningarna var gynnsamma då Idrottsparken, där GIF än i dag spelar hemmamatcherna, stod färdig sedan ett par veckor tillbaka. Idrottsintresset bestod i allra högsta grad, men sedermera fick medlemmarna även upp ögonen för alkoholen. GIF stod de första 17 åren för Godtemplarnas Idrottsförening, men sedan år 1920 utläses den bevarade förkortningen istället Gymnastik- och Idrottsföreningen. Fiffigt – om man har överseende med att gympa inte är något man ägnat sig åt att tävla i, till skillnad från avyttrade verksamheter som bandy, ishockey, backhoppning och handboll.

Klubbarna norr om Dalarna och Gästrikland tilläts delta i de rikstäckande serierna först 1953. Då hade GIF, som vunnit norrländska mästerskapet och DM flertalet gånger, omedelbart andradivisionen. Ett drygt decennium senare fick publiken i Sundsvall avnjuta allsvensk fotboll för första gången, men säsongen 1965 tog man bara en enda vinst… hemma mot Hammarby, som också åkte ur. Efter ännu en kort påhälsning i finrummet 1975 gick det tyngre och IFK Sundsvall var under en period klart starkare, men efter att man tagit sig tillbaka och för första gången hängt kvar 1987, så har klubben fortsatt att åtminstone pendla mellan Allsvenskan och (motsvarande) Superettan. Läget var dock prekärt i fjol och även om ”Giffarna” klarade sig kvar utan kval nedåt mot Ettan, så är förväntningarna i år nog inte riktigt av det allsvenska slaget.


Övergångar: Knappt hade Patronerna och andra sympatisörer hämtat sig från Superettan-bottenstriden, innan ett beslut som många uppfattade som besynnerligt tillkännagavs av klubben – Linus Hallenius kontrakt förlängdes inte och den högst Bajenbekante klubbikonen fick finna sig i att harva vidare i Division 3 med Kubikenborg. GIF släppte även ifrån sig jämnåriga duon Rasmus Lindkvist och Robert Lundström. Häromveckan kom också ett ganska oundvikligt tapp då kreative Paya Pichkah såldes – här var BP för ovanlighetens skull den klart större fisken i sjön.

Från just Brommapojkarna har man i gengäld hämtat högerbacken Monir Jelassi. Vidare har defensiven säkrats då Hammarby-lånade mittbacken Ludvig Svanberg värvats permanent. Lirat till låns i Sundsvall har ju även Abdul-Halik Hudu gjort – även han lånad av Bajen, 2020. Sedan dess har det blivit spel i Lyngby och AFC Eskilstuna för ghananen, som nu alltså återvänt till Medelpad. AFC som senaste klubbadress och mittfältet som hemvist har även amerikanske 22-åringen Marcelo Palomino. Ytterligare HIF-känning finns i mötet mellan målvaktstränare ”Mille” Olsson och Degerfors-värvade keepern Jonas. Och kanske har ”Giffarna” nosat upp ett spanskt spår igen – Espanyol-fostrade Marc Manchón är den senaste värvningen.

Försäsongen och Svenska Cupen hittills: Innan tävlingssäsongen har det blivit klara segrar mot Hudiksvall och seriekollegan Gefle, men kryss mot Umeå FC. I cuppremiären skakade sedan GIF alltså Mjällby på bortaplan. Pontus Engblom gjorde såväl 0-1 som 0-2 i första halvlek, men reduceringen kom lite väl snabbt och MAIF kunde vända till 3-2-vinst på 20 minuter.

Truppläget: GIF Sundsvall tillhör de klubbar som överlåtit den typen av nyhetsstoff till en tillvaro bakom lokaltidningens betalvägg. Tvivelsutan får man dock klara sig utan blott 19-årige men viktige mittbacken Kojo Peprah Oppeng, lånad från Norrköping sedan i höstas, som drog på sig två gula kort senast på Strandvallens C-plan. Kanske dras också forna Bajen-duon Dusan Jajic och Marcus Burman med skavanker, då de inte deltog i den mathen.

Se upp med: Underskattning och Engblom, för att sparka in två öppna dörrar.


Mattias Jansson


Foto överst:

Nyheter

Herr