4 juli 2024

Motståndarkollen: "Gnaget"

Hammarby vann cupmötet i mars med 4-0 och tog ju för två veckor sedan en ny trepoängare på ”Skyttan”, den här gången i den damallsvenska som nu vänt. Här är en kort titt på AIK:s förehavanden sedan dess.

I motståndarkollen från vårvintern dryftades klubbens damhistorik, vinterfönster och försäsong – medan motsvarande artikel inför det allsvenska bortaderbyt uppdaterade med vad som hänt hos de svartgula under seriesäsongen. Här blir det således en snabbkoll med tonvikt på det dubbelmöte med Piteå som föregått returen på Tele2 Arena.

Övergångar: Utöver att förra Hammarby-högerbacken Anna Oscarsson ju kan bli spelklar då sommarfönstret öppnar just på fredagen, så har AIK också presenterat ett samarbete som berör en lirare med Bajen-förflutet. Ellen Schampi gick till Sunnanå SK som tolvåring och värvades till HIF från sedermera kapsejsade Morön. Nu är hon tillgänglig för Elitettan-spel med SSK, mittenlag i Elitettan, i likhet med mittfältaren Villemo Dahlqvist som också har bakgrund i Sunnanå.

OBOS Damallsvenskan sedan sist: Det är dubbelmötestider för ”Gnaget”, som helt enkelt mött Piteå IF både borta och hemma mellan Hammarby-matcherna, med ett anmärkningsvärt och ett mer förväntat utfall. 3180, runt hälften Piteå Summer Games-ungdomsspelare, fick se AIK replikera snabbt på hemmalagets tidiga 1-0 och efter Annika Svenssons kvittering såg 1-1 ut att stå sig till paus, men PIF fick dit två snabba. Målen fortsatte att rasa in i andra och efter att matchen slutat 5-3 blev Serina Backmark, som ju var olycklig mot Bajen, petad då lagen möttes igen några dagar senare. Vendela Persbeck passade på att hålla nollan, i en chansfattig och mållös tillställning där hon dock hade hjälp av stolpen vid ett tillfälle. Jennie Nordin fick en 1-0-nick tveksamt bortdömd i 88:e, sedan kaptenen dröjt sig kvar efter en kantfrispark.

Truppläget: Viktiga mittbacken Patricia Fischerová skadade sig uppe på LF Arena. Hon ansluter därmed till en ganska diger skadelista – Adelisa Grabus gjorde sig ju illa i förra mötet med Hammarby. Sedan tidigare är förra Bajen-mittfältarna Felicia Saving och Vendela Dreifaldt bland den handfull pjäser som kör rehab – den förstnämnda förstås ett kännbart tapp.

Se upp med: Fasta flaggade vi förstås för sist och kapten Nordin får nog väldigt gärna snabb revansch för sitt bortdömda mål senast i ett derby.

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Dam