20 april 2024

Motståndarkollen: IF BP

På söndagen är det dags för damallsvensk hemmapremiär på Tele2 Arena, då BP kommer på besök. Här är en närmre titt på gästerna inför matchen.
 
Historik: Idrottsföreningen Brommapojkarna bildades våren 1942 av fem grabbar på Yllevägen 6 nära Brommaplan, där husets vicevärd hjälpte till i bildandet av klubben genom att ta ordförandeposten. IF antyder ju att det handlade om diverse idrotter och inledningsvis pysslade man vid sidan av fotbollen även med bandy, brottning, ishockey, bordtennis och friidrott. Men så småningom tog fotbollen överhanden och på pojksidan har man som bekant länge varit långt framme. 1969 avancerade herrlaget till andradivisionen och sedan dess har man hållit till i seriesystemets övre regioner.

Flick- och damverksamheten drogs igång 1971 och 2022 nådde man för första gången Damallsvenskan. Där har laget också hållit sig kvar via kval – mot Uppsala och Alingsås. Nog är akademin stark även på flicksidan (även om man inte lyckats byta namn, till skillnad från Division 2-klubben IK Frisco från Herrljunga som fram till häromåret hette IK Friscopojkarna), men i någon mån hänger framgångarna också ihop med Hammarbys frammarsch. Bra spelare i behov av fler matchminuter, som man valt att inte skriva nya grönvita kontrakt med, har kunnat stanna kvar i Stockholm och på högsta serienivån – utan att gå till någon av rivalerna. Förr var ju övergångar mellan Bajen, AIK och Djurgården betydligt vanligare än nu, då en starkare supporterkultur blir en faktor för vilken klubbadress som är aktuell då det är dags att flytta.

Övergångar: Till 2024 har anfallaren Mathilda Johansson Prakt lämnat, ihop med en handfull breddspelare. Det tydliga tappet är forwarden Saga Swedman som värvats av Piteå.

Ett praktexempel på grönvitt anstrukna värvningar är Adelina Engman, där skador ställde till det för den landslagsmeriterade åländska yttern, som inför årets säsong valde spel i BP. Dessutom är mångsidiga Ellinor Johansson, tidigare på Kanalplan, precis som försvararen Emilia Hjertberg hämtad från Uppsala. Hammarby-koppling får man nästan också säga att Tuva Ölvestad har – farfarsfar var ingen mindre än Lennart Skoglund och lämpligt nog är det från Boo i Nacka som anfallaren hämtats.

Kompisar från förr: Bajen ställs alltså mot Engman, men även mot Elsa Karlsson, Fanny Hjelm, Klara Andrup och Frida Thörnqvist. Förra HIF-anfallaren Louise Lillbäck och målvakten Ella Wilson, som var på lån från KIF respektive Hammarby, lämnade dock BP efter fjolåret.

Truppläget: Oturen var återigen framme för Engman som gjorde sig illa på försäsongen och även om hon närmar sig spel är medverkan på Tele2 Arena tveksam. Thörnqvist var däremot tillbaka med ett längre inhopp i premiären.

Säsongen hittills: Premiären, ja. Där fick BP med sig en klart meriterande poäng, då man stod emot fjolårstrean Linköping hemma på Grimsta IP. Dessförinnan blev det högst blandade resultat på försäsongen, innan cupspänningen förstördes genom den inledande 1-2-bortaförlusten mot Umeå IK. BP-målsättningen är tydlig; slippa kval en tredje gång på raken. Det är måhända inte borta mot Bajen nödvändiga poäng ska samlas in, men räkna med ett inspirerat rödsvart lag.

Se upp med: Thörnqvists förmåga att få med sig straffar.

Läs också: Motståndarkollen: Hammarby IF (från bpfotboll.se)

Mattias Jansson

Foto: Henric Wauge och Peter Jonsson

Nyheter

Dam