15 april 2024

Motståndarkollen: IFE

Annons
banner
Annons
banner

I kväll är det dags för säsongens andra allsvenska hemmamatch – viktiga poäng står på spel när fjolårstvåan Elfsborg kommer till Bajenland och Tele2 Arena. Här är en titt på motståndarna inför matchen.

Historik: Borås, vad är det egentligen för namn på en stad? Antagligen handlar det om fäbodarna som låg på åsen; Fäbodaråsen blev Bodaråsen och sedan Borås. Å andra sidan hade vi kunnat ställas mot gänget med fotbollsvärldens kanske allra sakligaste klubbnamn i kväll – om de 19 tonårskillarna stått fast vid ursprungliga Borås Fotbollslag när det, två år efter bildandet 1904, var dags att träda in i Riksidrottsförbundet. Idrottsföreningen Elfsborg blev namnet och de gulsvarta debuterade i Allsvenskan till seriens andra säsong. Där har man oftast hållit till; i år är IFE med för åttioförsta gången.

Hemmamatcherna spelades inledningsvis på Ramnavallen, vid stadsdelen Norrby vars NIF spelade allsvenskt 1954/55. I skarven till flytten då Ryavallen stod klar 1941 kom klubbens första storhetstid – mellan 1935 och 1947 tog Elfsborg medalj alla säsonger utom tre och bärgade sina tre första SM-guld. 1961 blev man först med att vinna Allsvenskan som nykomling. Några jojo-år blev det också innan degraderingen 1987, som följdes av tio år utanför finrummet.

Anders Linderoth, förstås sedermera Bajen-bekant, fanns vid rodret då pannbandsligan med sonen Tobias, Fredrik Berglund och Anders Svensson förde upp laget igen. Innan färdigställandet av Borås Arena 2005 skulle det visserligen bli två cuptitlar, men det var flytten in där som bidrog till att Elfsborg återigen blev ett topplag – klubbens femte SM-guld togs andra säsongen och därefter har Borås-publiken vant sig vid att följa ett IFE som ständigt aspirerar på topplaceringar. 2012 kom senaste guldet och i fjol var det som bekant oerhört nära.

Övergångar: Omsättningen har varit relativt stor, om än mest på bredden. Bland försäljningarna märks målvakten Hákon Valdimarsson till Brentford samt yttrarna Alexander Bernhardsson till Holstein Kiel och Jeppe Okkels till Utrecht. I övrigt har bland annat keepern Tim Rönning, som gått till Halmstad, släppts iväg.

Därmed är hela målvaktsbesättningen ny. Värvad är Isak Pettersson, som ju har ett förflutet i just HBK, innan det stora genombrottet i Norrköping som gav flytten till Toulouse. Det blev bara en ligamatch i Frankrike och i fjol representerade han Stabæk. Förstahandskarna har 22-årige Marcus Bundgaard från danska Vendsyssel hittills tagit hand om, sedan han anslöt dagarna efter sortin i Svenska Cupen. I backlinjen har man fått tillbaka Nyköpingsbördige vänsterbacken Rami Kaib, som såldes till Heerenveen för tre år sedan och närmast har ett halvår bakom sig i Djurgården där det inte klickade. Ny mittback är U23-landslagsmeriterade ghananen Terry Yegbe, värvad från SJK i finska ligan. Och återvänt har även mittfältaren Arbër Zeneli gjort – också han lämnade för Heerenveen en gång i tiden och har därefter lirat för Reims och Adana Demirspor. I offensiven är Dion Krasniqi hämtad från Varberg på ett femårskontrakt.

Säsongen hittills: Elfsborg missade avancemang till cupkvart då man, i vanlig ordning, sjabblade till det hemma mot Degerfors – här släppte man in 2-2 i 92:a mot decimerat motstånd. Det blev således till att träningsmatcha; klara segrar mot Häcken och Halmstad. Även i den allsvenska premiären skrevs sedan siffrorna till 2-2 efter tappad ledning, sedan 9089 åskådare fått se Michael Baidoo och Simon Hedlund näta. Värnamo kunde alltså hämta upp, via två mål kring pausvilan. Första trepoängaren kom förra helgen då Elfsborg blev ett av tre lag som än så länge dragit nytta av ineffektiviteten hos Västerås SK. IFE var ganska illa ute, men nykomlingen brände straff i 58:e och strax därefter gjorde Noah Söderberg matchens enda mål.

Truppläget: Utmärkt; alla är tillgängliga.

Se upp med: Omställningarna, i vanlig ordning.

Läs också: Trupp och förutsättningar Hammarby borta och Hult inför Hammarby: "Väl förberedda" (från elfsborg.se)

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Herr