11 maj 2024

Motståndarkollen: IFK Norrköping

Annons
banner
Annons
banner

På söndagseftermiddagen går IFK Norrköping och Bajen in i den åttonde allsvenska omgången. ”Peking” följde upp en svag seriestart med fyra raka utan torsk, men kommer närmast från ett rejält bakslag då det förra helgen blev förlust med hela 2-6 borta mot AIK. Här är en närmre titt på motståndarna inför matchen.

Historik: Några elever vid stadens läroverk bildade 1897 en kamratförening i staden. Vid just detta lärosäte skulle forskningsresenären Sven Hedin på 1910-talet föreläsa och berätta om att Peking betyder ”Den norra staden” – och några elever började då kalla Norrköping för Peking, ett internskämt som både slog brett och höll över tid. Däremellan låg IFK på is; de ursprungliga sju flickorna och 18 pojkarna hade helt enkelt gått ur skolan och skingrats för vinden. Först 1902 tog ett annat ungdomsgäng upp verksamheten och det var också då man började lira fotboll. Under bland andra Harry Butterworth, som även tränat Bajen, vann IFK östgötska DM varje år fram till 1919, då IK Sleipner var vassare. Det var den traditionella arbetarklubben som kammade hem industristadens första SM-guld, 1936/37. Men tre säsonger därefter blev IFK allsvensk sjua och ”Randigt” degraderat.

Tronskifte och dessutom början på en era som gav två nya smeknamn – ”Snoka” för den framgångsrika scoutingen och ”Guldköping” för SM-tecknen, det första 1943 under ungerske Lajos Czeizler och de fyra raka i slutet av decenniet tack vare värvningar som Gunnar Nordahl från Degerfors och Nils Liedholm från Sleipner. Czeizler rekryterades av AC Milan och tog med båda sina offensiva ess, men en ny guldålder skulle följa, med fem guld mellan 1956 och 1963. Sedan gick det desto tyngre – länge. Åtvidabergs FF blev östgötsk dominant och given antagonist; känslorna gentemot Sleipner svalnade så pass att lagens ishockeysektioner gick samman till Vita (ännu ett smeknamn, efter IFK:s tröjor) Hästen (Odens mytologiska pålle Sleipner). ÅFF blev ju sedermera ytterligare en fallen gigant; efter att ha famlat efter en rivalitet med Örebro SK är det för väl att man nu åtminstone är i samma serie som Linköping FC på damsidan. För även om herrgulden inte duggat lika tätt i vår tid (1989, 2015) är man annars ohotade i regionen. I fjol blev IFK Norrköping nia, tre poäng bakom Bajen.

Övergångar: På pappret kan spelaromsättningen inte beskrivas som annat än enorm, med 18 namn ut och dussinet in, men vid en närmre titt är det inte särskilt dramatiskt. Åtta av de som lämnat rör sig dock om påbörjade eller avslutade lån, medan IFK släppt ifrån sig sju spelare. I den sistnämnda kategorin finns profiler som Ari Freyr Skúlason och Christopher Telo – och även de tidigare Hammarby-spelarna Maic Sema och Jean Carlos de Brito, medan Emil Robacks lån löpt ut. I övrigt har danske försvararen Marco Lund sålts till ungerska Diósgyöri.

Av de tolv nya ansiktena i truppen är en kvartett uppflyttade akademispelare. Vidare har backen Amadeus Sögaard värvats från BP, mittfältaren Ismet Lushaku hämtats från Varberg och förre Mjällby-försvararen Max Watson rekryterats från Maribor medan 22-årige anfallaren Tim Prica återvänt till Sverige efter spel i Danmark med Aalborg och i Österrike med Tirol. Djurgårdsprofilen och veterankeepern Tommi Vaiho är i Norrköping som backup fram till sommaren. Samma längd på kontraktet har Malmö FF-högerbacken Joseph Ceesays lån.

Säsongen hittills: Norrköping lyckades krångla sig vidare till cupkvartsfinal, trots att man fick nöja sig med 1-1 hemma mot Brage. För samtidigt vann Sirius visserligen mot Utsikten men ”bara” med 2-0, för att sedan även de kryssa mot Brage – samtidigt som IFK gjorde 4-0 på ”Kiken”. Därmed räckte 2-2 på Studenternas för att hålla såväl IKS som IKB på samma poäng stången. I kvarten tog man tidigt ledningen i Malmö, där de blivande mästarna dock vände till 5-2.

Norrköping ställdes mot MFF även i seriepremiären, en hemmaförlust med än mer svidande siffor; 1-5. Då det blev klar torsk även på Listerlandet, 0-3, var tre poäng via 1-0 mot GAIS klart välbehövliga. Trots över en halvtimme i numerärt överläge fick man sedan nöja sig med 1-1 i kamratmötet med ”Blåvitt” i Göteborg, men i de följande matcherna mot västsvenskt motstånd gick det betydligt bättre även om det såg illa ut ett tag – 0-2 blev 4-2 mot Elfsborg vilket följdes av en stark 2-1-vinst på Hisingen. Men senast bröts alltså trenden på fyra raka utan torsk, då det blev platt fall i Solna.

Truppläget: Jacob Ortmark korsbandsskadades i höstas och är alltjämt i rehab. Norrköping saknar även avstängde Daniel Eid. Kalley och Kristoffer Khazeni saknades även de mot AIK. Inför morgondagen har man i skrivande stund ännu inte släppt truppen.

Kompisar från förr: En bekant trio är som nämnt borta från fjolårets vitblå trupp. Vi får istället förflytta oss till staben, där Andreas Alm (som fick sitt genombrott som spelare på Söderstadion) ju sitter vid tränarrodret sedan årsskiftet. Mot sig har han ju dessutom Kim Hellberg, assisterande tränare på Parken 2020 och 2021.

Se upp med: Christoffer Nymans påpasslighet i boxen och Arnor Traustasons distansskytte i all ära – här blir nog främst den kollektiva revanschlustan något att bita i.

Läs också:
"Var mycket som vi inte gjorde tillräckligt bra" (Watson inför matchen, från ifknorrkoping.se)

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Herr