30 mars 2024

Motståndarkollen: Kalmar Fotbollförening

Annons
banner
Annons
banner

På söndagseftermiddagen rullar Allsvenskan igång för Hammarbys del. För motståndet står Kalmar FF, sexa i fjol då man spelade ihop en poäng mer än Bajen. Här är en titt på KFF inför matchen.

Historik: Efter ett gäng turer mellan bildandeåret 1910 och 1927 fick Kalmar FF sitt nuvarande namn. Det första, IK Göta, fick stekas – den nykläckta föreningen nekades medlemskap i Riksidrottsförbundet då man missat att det ju finns en förening med detta namn i Karlstad. Centern i laget, Einar Delborn, föreslog då IF Gothia efter ett skepp han sett i Kalmars hamn. Men då kommunen 1918 färdigställt Fredriksskans IP, så var ett motkrav på stadens föreningar att de blev färre. IFK Kalmar slogs således ihop med IF Gothia och benämndes Kalmar Idrottssällskap. Inte heller namnet KIS skulle stå sig ett decennium. 1927 hade IFK Oskarshamn vunnit Sydöstra serien och således nått andradivisionen, men tvingats tacka nej då ekonomin inte fanns för de längre resorna. Budet gick vidare till tabelltvåan KIS, men hack i häl fanns Kalmar AIK. Många ville slå ihop de jämnstarka lagen och efter ett antal möten gick KAIK till sist med på att släppa sina bästa spelare – på villkoret att KIS försvann och ersattes av en ny klubb. Så kom Kalmar FF till.

Rivaliteten med Kalmar AIK skulle få nytt liv på 1980-talet då konkurrenten stundtals var starkare – 1983 tog lagen varsin derbyseger i andraligan inför över 10 000 åskådare. Dessförinnan pendlade KFF oftast mellan tvåan och trean, men i början av 1950-talet gjorde man fem allsvenska säsonger och 1977 tog klubben sin första medalj som nykomling, medan första titeln bärgades i Svenska Cupen 1981. Detta decennium blev alltså svajigt för rödvitt vidkommande – vin och vatten. Säsongen 1987 började exempelvis med en andra cuptitel, men slutade i degradering till tredjeligan – vilket stod klart dagarna innan självaste Sporting Lissabon besegrades på Fredriksskans i Cupvinnarcupen. I våra dagar är dock KFF ett oftast stabilt allsvenskt lag, med guldet 2008 anfört av Elm-bröderna som den klara höjdpunkten. Efter dipparna med säkrat kontrakt först efter kval såväl 2019 som 2020 har man nu tre raka säsonger just bakom Europaplatserna bakom sig. Noterbart kring föreningen är även att vi kanske möts även på damsidan vad det lider; KFF gick nyligen ut med beskedet om en uppstart för flick- och damverksamhet.

Övergångar: Utöver att Kalmar FF släppt ifrån sig ett halvdussin breddspelare, så finns tydliga tapp av profiler inför årets säsong. Nyckelspelare som målvakten Ricardo Friedrich (Malmö FF), anfallaren Deniz Hümmet (Djurgården) samt Danmarksflyktade mittfältarna Nahom Netabay (Næstved) och Noah Shamoun (Randers) är borta. Man har även lånat ut högerbacken Axel Lindahl till Häcken fram till sommaren.

I gengäld har KFF värvat förhållandevis profilstarkt. Ersättaren mellan stolparna blir AIK:s Samuel Brolin, som ju etablerat sig väl på denna nivå via lånesejourer i Mjällby och Horsens. Hämtad från Solna är även förre Värnamo-mittfältaren Abdussalam Magashy, som efter ett halvdant år på Jordgubbsvallen nu tar ny sats på Kycklingarenan. En återkomst i rödvit skrud har det blivit för erfarne Jonathan Ring, yttern som närmast hållit till i sydkoreanska ligan, på ön Jeju och dess United. Sydkoreansk fotboll har Dino Islamovic också ägnat sig åt på sistone; anfallaren hämtas från Gangwon. Ny vänsterback är Alex Gersbach, 26-årig australiensare som har sex landskamper på meritlistan, men närmast kommer från en sisådär period i MLS med Colorado Rapids.

Försäsongen och Svenska Cupen: KFF blandade och gav inför cupspelet, även om resultat (vinster mot Køge, Horsens och ukrainska Polissya Zhytomyr, förlust mot Kristianstad) i detta skede ju inte säger alltför mycket. Väl i tävlingssäsong inledde man med 3-1 mot Gefle, men 0-1-bortaförlusten mot Örebro gav ett tufft utgångsläge inför slutomgången mot AIK, där man hade behövt vinna men spelade 1-1. Istället för kvartsfinal matchade KFF mot Sirius i Norrköping (1-0-vinst) och Öster (2-4-torsk på Öland).

Truppläget: Det förefaller vara ett skadefritt Kalmar FF som reser till Stockholm.

Kompisar från förr: Givetvis finns här mittbacksresen Lars Sætra – och sedan i augusti även mittfältaren Melker Hallberg. Och i staben är Ludvig Axelsson tillbaka från Bajen.

Se upp med: Det är inte av hövlighet som man flaggar för Sætras styrka i luftrummet på fasta, en gren som Kalmar FF fortfarande inte direkt avskyr, även om man är mer spelskickligt nu än förr.

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån och Hasse Fridén

Nyheter

Herr