23 mars 2024

Motståndarkollen: KIF Örebro

Efter en ridderlig AIK-bränslekampanj svarade gruppkonkurrenten KIF Örebro – den 8 januari löd rubriken i en Nerikes Allehanda-krönika att det krävs ett mirakel för att laget inte ska åka ur. Sedan dess har KIF bett sympatisörer att swisha ”extra kraft” och hjälpa ”Mirakelklubben” att ”motbevisa förståsigpåarna”. Man har ett stökigt vinterfönster bakom sig, men även en vinst mot Djurgården, då resan till Södermalm nu ska företas. Här är en titt på motståndarna inför söndagens gruppfinal.

Historik: Det är väl om än beklagligt så ändå sin sak, att somliga kallar sig BIK eller RIK Karlskoga då man tror att det blir mer lättjobbat för marknadsavdelningen än när man lystrar till ett kvartersklubbsnamn som Rävåsen eller Bofors. Men det är att gå ett stort steg längre, att som KIF Örebro överhuvudtaget inte vilja förknippas med namnet Karlslund. Så har det varit sedan ett par år tillbaka, då färgen blå försvann i samband med att ett nytt emblem togs fram. ”KIF” och ”Örebro” har man propsat på sedan 2005. Innan dess identifierade sig denna damfotbollsverksamhet som del i en förening bildad 1920, från stadsdelen i Örebros västra utkanter. Herrlaget har emellanåt hälsat på i tredjedivisionen på senare år, medan damlaget som drogs igång 1980 debuterade i Damallsvenskan 2003.

Andraplaceringen 2014 gav Champions League-spel och sedermera avancemang till åttondelsfinal mot Paris Saint-Germain, en match som lockade 5976 till Behrn Arena. Detta silver, prestationen i Europaspelet och publiksiffran är alltjämt rekordnoteringarna – som är imponerande, men också utgör höjder KIF haft svårt att närma sig sedan dess. Bara två år efter PSG-festen blev man jumbo och även om laget studsade tillbaka direkt så har det sett tämligen kärvt ut på senare år – sportsligt men även ekonomiskt. Örebro SK står i år inför sin jungfrusäsong i Elitettan och det talas allt mer öppet om ett samarbete. I onsdags kunde NA, nämnda lokalblaska, också berätta om att de båda klubbarna tillsatt en projektgrupp för att undersöka för- och nackdelar.

Övergångar: På tal om dubbelklubbar som ÖSK, fast med större monetära muskler, så har KIF tappat Nathalie Hoff Persson som vänt åter till hemstaden för spel med Malmö FF. Ytterbacken är ett av 14 (!) namn från 2023-truppen som inte längre är kvar i laget. Värda att nämna, milt uttryckt, är även försäljningarna av systrarna Pelgander – Emilia till Leicester och Elsa till Juventus. Såld är även VM-tredjemålvakten Tove Enblom som hamnat i Vålerenga. Andra välbekanta namn som lämnat är anfallaren Heidi Kollanen (Vittsjö), tidigare AIK:arna Jenny Danielsson och Hannah Davison, forna HIF-anfallaren Louise Lillbäck (hem till Bollstanäs), backen Maja Regnås Valčić som valt Norrköping efter sju allsvenska år i KIF samt mittfältarna Emma Peuhkurinen (Lillestrøm) och Regan Steigleder (åter i Förenta Staterna).

Det har således behövts värvningar. Och här är de närmaste klubbadresserna mindre glamourösa än de nyss nämnda. Undantaget är försvararen Molly Johansson, som gjorde två starter och elva inhopp för Häcken föregående år och kanske får en mer offensiv roll hos KIF, då hon som ytter gjorde 1-1-målet mot Djurgården förra helgen. Bland de tolv nyförvärven finns även försvarare som Áslaug Sigurbjörnsdóttir från Selfoss och Amanda Altheden från Växjö. På mitten ser Nora Harnes Håheim, från AaFK Fortuna i norska andradivisionen, intressant ut på pappret – och U23-landslagsmittfältaren avgjorde dessutom mot DIF. Längst fram i planen har in- och utflödet varit desto mindre.

Svenska Cupen hittills: Vi struntar i försäsongen och går rakt på gruppspelet – det är ju ändå en avgörande drabbning om semifinalplatsen som stundar. KIF kvalificerade sig genom 4-1-bortaseger mot Mallbacken i höstas och såg ut att inleda den pågående fasen med vinst i Solna. Symptomatiskt för en mirakelklubb, så var det Ashley Barron som gav KIF ledningen mot AIK innan paus – en av de vi inte brydde oss om att nämna när det gäller värvningar, men som likafullt är ny; Cincinnati Bearcats är senaste klubbadressen. Som bekant kunde dock ”Gnaget” vända med två rätt så sena mål. 2-1 i röd favör blev det istället senast mot Djurgården – och där vet ni redan vilka som vände på steken med sina baljor. KIF är därmed i allra högsta grad med i kampen om gruppsegern – vinst på Hammarby IP så är saken klar (om nu inte AIK tar in ett antal mål då de möter DIF på Grimsta).

Truppläget: Nja, den senaste nyheten kungör att Pryl Pressen gått in som officiell prispartner för Matchens Lirare.

Se upp med: Maja Bodin, sju allsvenska mål i fjol, har ännu inte hittat nätmaskorna i cupgruppen och ändrar nog gärna på det nu då den avgörs.

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Dam