6 april 2024

Motståndarkollen: MFF

Annons
banner
Annons
banner

På söndagen är det dags för årets allsvenska bortapremiär – med tuffast möjliga motstånd i form av regerande mästarna Malmö FF. Här är en titt på de himmelsblå inför matchen.

Historik: Embryot till Malmö Fotbollförening var Bollklubben Idrott, ett projekt för ökat organiserat fotbollsspelande bland kidsen i staden som påbörjades 1905. Efter fem år gick BK Idrott samman med IFK Malmö, den gulvita kamratföreningen som redan hade bra ordning på fotbollsverksamheten. De 19 medlemmar som följt med lämnade dock redan efter ett par månader till följd av meningsskiljaktigheter och grundade istället MFF. Malmökamraterna deltog precis som Hammarby i Allsvenskans första upplaga 1924/25 medan MFF debuterade i finrummet 1931. Tre år därefter kulminerade rivaliteten med kanariefåglarna. MFF som etablerat sig och blivit nia två år i rad anmäldes för att ha brutit mot amatörreglerna – 26 spelare och styrelsen stängdes av och laget tvångsnedflyttades till tvåan. Lokalpressen fick snart nys om att de som nystat i de himmelsblå förehavandena fanns i IFK:s toppskikt.

Än i dag finns det MFF:are som undviker färgen gul i alla sammanhang, men ”Di blåe” repade sig och var tillbaka i Allsvenskan efter tre säsonger. Där har man, undantaget Superettan- och Zlatan-säsongen 2000, alltid huserat. Sina första titlar bärgade MFF 1944, båda på Råsunda. Först avgjorde man seriespelet mot AIK och därefter slogs Norrköping tillbaka i cupen. Sammantaget har klubben 23 SM-tecken och 15 cupguld. Bland storhetstiderna märks nio raka medaljplatser medan 1940-tal blev 1950-tal, fem SM-tecken på tio år under spanske tränaren Antonio Durán från slutet av 1960-talet och Champions League-finalen 1979 med Bob Houghton vid rodret. Och förstås är man mitt uppe i en dominant period även nu – efter ett motigt 1990-tal som alltså kulminerade i nedflyttning.

Övergångar: På pappret har Malmö FF blivit av med tjugo (!) spelare. Men det handlar förstås om att truppen från början är nästan Serie A-stor; nio av posterna rör utlåningar, medan det annars mest är avyttringar. Några välbekanta namn finns ändå här: vänsterbacken Jonas Knudsen fick inte kontraktet förlängt, U21-landslagsmeriterade försvararen Noah Eile som gjort sig bemärkt i Mjällby (förstås på lån) är numer i MLS och så är Ismael Diawara flyktad till AIK.

I och med det sistnämnda har MFF säkrat konkurrens i målvaktsbesättningen, då Ricardo Friedrich hämtats från Kalmar FF. Annars har det bara behövts två rekryteringar till och de är av det profilstarkare slaget. Jens Stryger Larsen kommer närmast från en sejour i Trabzonspor och utöver 54 landskamper har den 33-årige danske högerbacken också gjort uppåt 150 Serie A-matcher för Udinese. Offensiven har också vässats, med 24-årige Erik Botheim, som slog igenom i Bodø/Glimt men närmast representerade Salernitana.

Truppläget: Sju spelare saknades i 5-1-premiärvinsten i Norrköping. Anton Tinnerholm och Oliver Berg är tillbaka, Anders Christiansen troligtvis likaså, Niklas Moisander och Nils Zätterström närmar sig, men borträknade är alltjämt Oscar Lewicki och Daniel Gudjohnsen.

Kompisar från förr: Vi räknar väl fortfarande in Taha Ali här efter tiden i Eriksdalshallen. En annan roll än förr har även Jeffrey Aubynn, som gått från assisterande tränare och ett gästspel som huvudtränare i Örgryte till chefsscout i MFF.

Säsongen hittills: Att "Di blåe" allmänt tros ta hem SM-guldet är vi vana vid, men frågan är om laget varit fullt så här bombsäkert topptippat förr. Året har också börjat bra; MFF är klart för en cupfinal på hemmaplan och serien inleddes alltså med en överkörning i Norrköping.

Se upp med: Den här blir ju ungefär lika knepig som inför damernas cupsemi mot Häcken senast, men vi säger väl matchöppningen. MFF lär trycka pedalen i trottoaren när det är hemmapremiär.

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Herr