7 maj 2024

Motståndarkollen: Norrköpingskamraterna

Temat för veckan är de båda allsvenska mötena med IFK Norrköping. Först ut är som bekant damernas match på onsdagskvällen. Det är tidigt in, men det är ett nytt möte i tabellens övre regioner vi står inför. Här är en titt på östgötskorna och deras säsong hittills.

Historik: IFK Norrköping är onekligen en bra bit framme på många områden. ”Om IFK”-fliken på hemsidan är emellertid inte ett av dem. Vi får således söka oss till andra delar av world wide web för att röna i damverksamhetens förehavanden genom åren. Utifrån pluslåst men källhänvisad lokalmedia kan vi ana att klubben höll sig med ett damlag på 1980-talet. Hoppar vi över att försöka gräva vidare i detta, så tar vi ett raskt kliv fram till hösten 2009. Då bildades Norrköpings Damfotbollförening av Saltängens BK och Lindö FF. Grönvita SBK spelade på näst högsta serienivå 2007 och fostrat spelare som Linköpings försvarare Emma Lennartsson. LFF är en breddförening som har mer än de gulsvarta färgerna gemensamt med BK Häcken, beträffande lukrativ kringverksamhet – under decennier driftade man Aborrebergs vandrarhem med 15 byggnader och en K-märkt festvåning vid Bråvikens strand.

Motståndarkoll på IFK Norrköping var det, ja. Norrköpings DFF blev en kortlivad förening som efter några månader lyftes in som en sektion i nystartade IFK Norrköping DFK inför 2009 års säsongsstart. Klubbar som Eneby BK, Smedby AIS och Åby IF inledningsvis också var med på ett hörn. ”Peking” vann Division 2 på andra försöket. Därmed fick man kvala mot Hammarbys notoriska cupmotståndare Stuvsta IF, vilket gick vägen. Laget fastnade i Elitettan under en tidsrymd som säkerligen var frustrerande, med flertalet kvalförluster uppåt, men som säkert också gav en bra organisatorisk och publikmässig grund för det som nu försiggår på ”Parken”. 2018 ströks ”DFK” då damlaget togs in på klubbens kontor och 2020 nådde man slutligen Elitettan, efter att ha kvalbesegrat Uddevalla-gänget IK Rössö. Därifrån gick det desto snabbare. Tor-Arne Fredheim, ”Snoka”-spelat som både spelat hem SM-guldet 1989 och varit mångårig tränare för herrlaget, förde IFK till en andraplacering 2022 – och ”Vi ska riva hela jävla Linköping” sjöngs ihop med kortsidepubliken. Och visst, bland 7804 på arenan i förhatliga ”Slaka” var lejonparten knappast tillhörande Lejonflocken. Men utmaningar finns i lunkmatcherna, och det är inte utan att man ser fram emot att den där bussen som sköts upp vid fjolårsmötet på Södermalm nu ser ut att rulla.

Övergångar: Den arbetande anfallaren Lovisa Gustafsson lassar och lossar inte längre i Norrköpings hamn, utan möjligtvis i Huelvas, då hon gick för ett spanskt äventyr i brist på nytt kontrakt. Erfarna kanadensiska mittbacken Shannon Woeller kom man inte överens med då ettårskontraktet löpte ut och Vittsjö blev nästa klubbadress. Finländska landslagsmittfältaren Vilma Koivisto valde å sin sida att gå till rivalen Linköping. Resterande sju tapp i vinterfönstret var mer av breddkaraktär, som då amerikanska anfallaren Nicole Robertson inte fick till det på allsvensk nivå och nu återfinns i Uppsala.

Den stora profilvärvningen blev Uppsala-bördiga Fanny Andersson, tongivande på Piteås innermittfält de senaste säsongerna. Viktigt var det också att man lyckades locka över mittbacken Maja Regnås från KIF Örebro. IFK har också sällat sig till de som värvat från Häckens bänk; Alexandra Hellekant är ny i kedjan. Bland mer långväga rekryteringar märks amerikanska vänsterbacken Sam Cary, kanadensiska mittbacken Maya Antoine som än så länge ser ut att vara ett backup-alternativ och Australien-födda serbiska landslagsmittfältaren Vesna Milivojević som hunnit presentera sig med det avgörande målet mot TFF. Offensiva finländskan Dana Leskinen, närmast från Nürnberg, är ett annat tillskott. Och allra bäst har förstås lånet av Bajens straffområdesspecialist Kanutte fallit ut så här långt.

Säsongen hittills: ”Peking” åkte ur cupen redan i utslagsomgången, där AIK vann med 4-3. Tävlingsåret inleddes istället med den enligt en samlad expertis tuffaste tänkbara uppgiften – Bravida Arena, där Hammarby-lånade Sara Kanutte och Wilma Leidhammar såg till att man ledde matchen i 37 minuter. Men i 94:e och 96:e gjorde Häcken 3-3 och 4-3. Nämnda anfallsduo slog till igen med ett mål var mot Djurgården, vilket ändå inte räckte till mer än 2-2. Men närmast kommer IFK med två raka segrar i ryggen – 1-0 mot nykomlingen Trelleborgs FF och 3-2 mot AIK på bortaplan, där Kanutte återigen noterades för två baljor och gick upp i delad skytteligaledning. Norrköping har således spelat ihop sju poäng av tolv möjliga, när man går för att störa Bajens fulla pott.

Truppläget: Gott.

Kompisar från förr: Sara är ju polare i presens, men för all del.

Se upp med: Högerkanten. Därifrån skapades i princip allt mot AIK senast.

Läs också: Kanutte Fornes om målformen: Gått över förväntan hittills (från ifknorrkoping.se)

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Dam