13 maj 2024

Motståndarkollen: PIF

På måndagskvällen sparkas årets nordligaste match igång, då cupmästarinnorna Piteå IF tar emot på LF Arena. PIF har haft en svajig start på seriesäsongen där man endast spelat in fem poäng på de fem första omgångarna, men lär sälja sig lika dyrt som vanligt då man går för att störa Bajens fulla pott. Här är en närmre titt på de rödvita inför matchen.

Historik: Mer än en gång sedan nämnda cupguld har annars initierad damallsvenskt bevakande media tryckt på att Piteå Idrottsförening inte är en ”dubbelklubb”. Och visst har man bedrivit flickfotboll rätt så länge, sedan 1981. Men vid det laget hade PIF varit igång på herrsidan i sex decennier. Det är ju heller inte så att man som Vittsjö GIK har herrarna i Division 6 – herrlaget har sedan 1992, med undantag för ett par återfall till trean, befunnit sig på klart dräglig nivå. Dessutom gjorde PIF Hockey många säsonger i andradivisonen innan sammanslagningen PHC bildades 1987 – fem år efter att man fallit i Elitserie-playoff mot Bajen. Visst kan man haja andemeningen; att forne Hammarby-yttern och sportchefen Leif Strandh får jobba med begränsade resurser jämfört med exempelvis det Häcken man nyligen betvingade i cupfinalen. Fast nog blir det lite orättvist att stoppa PIF i facket med sådana där rätt så generiska renodlade damfotbollsklubbar, som ofta har svårt att uppbåda bestående intresse i sina städer.

Bildad 1918 på Nya konditoriet i centrala stan, så startade PIF ett damlag 1985. Efter 13 år lyckades man etablera sig i andradivisionen, och ytterligare ett decennium senare nåddes Damallsvenskan. Den sejouren blev blott ettårig, men efter uppflyttningen 2010 har man varit en konstant i finrummet. Laget blev topp fyra tre år på raken innan man inför 2018 fick ekonomiska problem. Läget reddes ut – och Piteå överraskade rejält då man – med blivande Hammarby-profiler som June Pedersen och Madelen Janogy – tog hem Norrbottens första SM-guld i fotboll överhuvudtaget. De rödklädda har inte kunnat nå fler topplaceringar och hade rentav åkt ur 2021 om det inte vore för serieomläggningen, men har alltså en färsk titel i bagaget och har repat sig fint överlag. I fjol blev Piteå fyra.

Övergångar: Hos PIF är kontinuitet ledordet – fyra ut, tre in. Ett kännbart tapp är Fanny Andersson, som tydligt stärkt Norrköpings innermittfält inför säsongen. Katrina Guillo lämnade även hon, och hamnade ju så småningom i Hammarby. På plussidan är anfallarna Saga Swedman och Matilda Ekblom rekryterade, från BP respektive Häckens andralag.

Säsongen hittills: Resan mot klubbens andra titel, den första i Svenska Cupen, började med 3-0-vinsten mot friskolekoncernen Team TG i höstens utslagsomgång. Gruppspelet gav full pott och 11-0 i målkvot då Uppsala, Umeå IK och BP inte hade mycket att sätta emot. Tuffare blev det i semifinalen då Rosengård kom på besök och hade 0-2 redan efter tolv minuter, men reduceringar i slutet av första och andra halvlek gav förlängning – där Swedman avgjorde i 120:e minuten. Innan finalen, där Piteå lottats som bortalag, stod de tre första allsvenska omgångarna på programmet.

Den hittills enda trepoängaren togs i premiären då man återigen vände underläge sent till 3-2-vinst, mot Växjö. 0-0 i Trelleborg blev sedan en missräkning, medan PIF nog kunde leva med att falla med 1-3 på Bravida Arena i seriemötet med Häcken. För i reprisen och finalen valde man en betydligt mer kompakt approach, vilket betalade sig på tilläggstid då Emma Viklund kunde skjuta hem den historiska titeln från straffpunkten. Laget åkte på en ganska tydlig baksmälla då Kristianstad kom på besök några dagar senare, då 1-0 tappades till 1-2. Och 0-0 på Grimsta IP senast innebär att Piteå faktiskt har fyra raka seriematcher utan vinst.

Truppläget: Till synes gott, förutom några skavanker i anfallslinjen där snabba Tuva Skoog lär saknas. Och avstängningsfritt.

Kompisar från förr: Utöver sportchef Strandh, så har PIF även förra Hammarby-mittfältaren Sara Eriksson i truppen.

Se upp med: Alla motståndarlag är förvarnade kring fasta situationer och starka anfallaren Anam Imo, som Rosengård nog kan ångra att man släppte ifrån sig för fyra år sedan. Det hjälper inte alltid. Nu har man dessutom fått in ytterligare en bra kontringsspelare i Swedberg, så omställningar är ett tydligare hot än i fjol.

Läs också:
Mästarmöte på LF Arena - kvällsmatch mot Hammarby (från piteadff.se)

Foto: Henric Wauge

Nyheter

Dam