15 juni 2024

Motståndarkollen: TFF

Det pratas om ovanliga nykomlingar, som när Hammarby senast tog klivet upp och omgående hade större ambitioner än att hänga kvar. Trelleborgs FF är på sitt sätt också ett exempel på en sådan. Fjolårets historiska uppflyttning kom av allt att döma ett år eller två före planen – laget kan därmed spela avslappnat och samla på sig värdefull allsvensk rutin. Senast skapade TFF dessutom kontakt i bottenstriden via en sen kvittering i Örebro. Här är en titt på gänget från palmernas stad inför matchen.

Historik: Trelleborgs Fotbollsförening bildades i december 1926, genom en sammanslagning av kvartersklubbarna Wictoria och Sport, ett initiativ som togs av fyra killar i den senare föreningen. En av dem, sekreterare Hans Ludvigsson, skaffade fram färdmedlet till bortamatcherna – fiskbilen som målspottaren Manfred Kristoffersson oftast körde. Fram till 1970-talet var kampen om stadens herravälde med ett historiskt mer välbärgat präglat IFK Trelleborg jämn, men sedan seglade TFF ifrån, till höjder där de främsta framgångarna blev medaljerna 1992 och 1993 – och UEFA-cupfesterna där Blackburn slogs ut och Lazio skakades.

Damlag har TFF hållit sig med ett par decennier tillbaka. Någon vidare satsning hade det däremot inte varit tal om, fram till 2016. Då återstartades den verksamheten i Division 4, med Elitettan som ett tydligt uttalat mål. På vägen väcktes rivaliteten med IFK till liv igen, då det varit kamratföreningen som länge hållit ställningarna och emellanåt nosat på spel i andradivisionen. Sommaren 2018 var det dags; TFF hade klättrat till Division 2 och derbyt lockade över 500 till Vångavallen. Ytterligare fyra år senare nådde man för första gången Elitettan, efter ett straffdrama i kvalet mot Häckens andralag. Och i fjol gick man alltså, som nykomling, upp i Damallsvenskan som tvåa bakom AIK efter att inte minst ha varit solida bakåt.

Övergångar: Fjolårets uttalade målsättning var etablering i Elitettan. Och några extravaganser för att hänga kvar på allsvensk nivå 2024 är det inte tal om. TFF har behållit stommen och kryddat med några talangrekryteringar från bänkarna i regionens mer etablerade klubbar, som Vittsjös anfallare Moa Karlsson och Rosengårds defensiva centrallinjespelare Athinna Persson Lundgren. Man har också fått in Växjös mittback Thea Birgerud samt lockat över flicklandslagssystrarna Erica och Thelma Persson Welin från Malmö FF:s mittfält (frågan är dock om inte MFF har is i magen till den grad att man betraktar detta som en slags ”utlåning”). Mellan stolparna finns IFK Trelleborg-fostrade Somea Polozen, som tillhör Rosengård och gör sin tredje lånesejour i TFF, där A-lagsrutinen hjälpt henne till U23-landslaget.

Säsongen hittills: Cupspelet tog slut redan i första omgången mot Rosengårds andralag och tävlingsåret inleddes således med allsvensk premiär borta mot Djurgården, som var numret för stort och vann med 2-0. I första allsvenska hemmamatchen blev det dock poäng direkt – mållöst mot Piteå. TFF fortsatte sedan att vara med i mötena i Norrköping och mot Växjö där det blev uddamålsförluster, innan man vågade lite mer spelmässigt hemma mot AIK – och åkte på en rejäl 1-5-snyting. 0-2-förluster i Kristianstad och mot BP följde, innan det rann iväg lite mer i 0-3-mötena borta mot Vittsjö och mot Linköping. Närmast kommer dock laget från en bortainsats som kunde ha gett än mer, och som gav bibehållen kontakt i bottenskiktet. Karlssons 1-1-kvittering i Örebro i 84:e följdes av ett slutskede där de blåvita var närmast segern. Ändå kan TFF komma att hängas av innan uppehållet, då det väntar väl många matcher där man inte ”ska” ta sina poäng; efter söndagens möte med mästarna stundar dubbelmöten med både (!) Häcken och Rosengård.

Truppläget: Ifö Bromölla-värvade mittfältaren Amanda Olsson är enda någotsånär ordinarie pjäsen som saknas.

Se upp med: Alice Egnér anslöt till TFF 2022, då laget vann Division 1 Södra Götaland. Då blev det sju mål och i fjol svarade anfallaren för hela 17 baljor. Egnér debuterade häromveckan i U23-landslaget och har varit direkt involverad i två av lagets blott fyra pytsar.

Läs också:
Inför Hammarby IF - Trelleborgs FF (från trelleborgsff.se, med tränarintervju)

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Dam